10 stvari koje možda niste znali o Kobeu Bryantu

screenshot

Taj 26. januar 2020. šokirao je ceo sportski i košarkaški svet. Legenda LA Lakersa, Kobe Bryant, i još osam osoba uključujući i njegovu ćerku Giannu, poginulo je u helikopterskoj nesreći.

Milioni su pustili suze, odali počast velikanu igre i sjajnom čoveku, igrači su pokazali veliki respekt širom NBA parketa, menjali su brojeve na dresovi, postizali koševe za Kobea. Veliki je Kobe, mnogo toga je postigao u svojoj sportskoj karijeri, i tim stopama bi sigurno nastavio da se nije desila ova tragedija. Podsetimo se 24 rekorda koja je kobe oborio i koji su još uvek aktuelni od 1976. godine, kada su se NBA i ABA spojile u jedinstvenu ligu.

A zavirimo i među deset zanimljivosti koje možda niste znali u ovome velikom igraču:

  • Kobe je rođen 23 avgusta 1978 u Philadelphiji. Ime je dobio po omiljenom japanskom restoranu svojih roditelja u tom gradu.
  • Kada su se 2001 u finalu sreli Lakersi i Philadelphia, restoran je privremeno promenio ime u ‘the Answer’ u znak podrške Allenu Iversonu i domaćem timu. Lakersi su dobili seriju sa 4-1.Kobe govori tečno italijanski jer je kao klinac živeo u ovoj zemlji, nakon što je otac Bryant odlučio da se cela familija tamo preseli nakon što je završio igračku karijeru.
  • Malo je falilo da umesto košarkaške započne fudbalsku karijeru, njegov omiljeni tim je AC Milan.
  • Bio je prvi bek koji je direktno iz srednje škole bio draftan u NBA. 1996 godine su ga birali Charlotte Hornetsi, ali su ga tradeovali za Vladu Divca.


  • Malo je falilo da ga draftuje gradski rival, Clippersi, sa kojima je trenirao prethodnog leta, ali su odustali jer su smatrali da ih ‘neće ozbiljno shvatiti’ ukoliko draftaju nekog tamo klinca iz srednje škole. A leta 1996, među Celte je direktno iz srednje škole stigao mladić kako bi uradio letnje treninge. Iakosu nazirali njegove kvalitete, struka Bostona je bila oprezna i birala Antoana Walkera. I gadno pogrešila.
  • Mike D’Antoni, sada trener Rocketsa, sa kojim je Kobe imao saradnju u Lakersima (doduše ne toliko rezultatski uspešnu) za njega je jedan od najboljih igrača koje je gledao kao klinac. D’Antoni je igrao sa Bryantom seniorom u Olimpiji iz Milana, i Kobe i on su komunicirali na italijanskom uključujući tu i poneku psovsku.
  • Dve godine nakon što se oženio Kobe je bio optužen za seksualno uznemiravanje i silovanje uposlenice hotela u Coloradu. Optužbe su odbačene 2004, ali je to bio vrlo težak period za Kobea u kojem je imao i loše odnose sa svojim saigračima uključujući i O’Neila koji ga nija zvao na svoju svadbu.
  • Kobe je najmlađi starter u istoriji All Star mečeva, bilo je to 1998 godine kada je imao samo 19 godina.
  • Osim što je bio sjajan strelac, čak 12 puta Kobe je biran u najbolje defenzivne petorke Lige (9 puta u prvu, 3 puta u drugu).
  • Prve reči koje je Bryant rekao Jordanu tokom upoznavanje bile su – “Ti znaš da ti ja mogu isprašiti guzicu jedan na jedan”.

1 Trackback / Pingback

  1. 7 stvari koje niste znali o Lebronu Jamesu! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*