Memphis Grizzlies 2020-2021 Grizliji sve “gladniji”

Sezonu Memphis Grizzliesa možemo proglasiti relativno uspješnom. Cilj je bio playoff nastup, u čemu su i uspjeli, no ne možemo se oteti dojmu da su mogli više. Ipak, nekoliko okalotnih okolnosti, u prvom redu povreda Jarena Jacksona Jr. ih je dobrano usporila. Memphis je sezonu završio na 9. mjestu Zapadne konferencije, jednu pobjedu iz Warriorsa. Kako se play-in turnir pokazao kao uspješan eksperiment, NBA liga je odlučila da će to odsada postati standardni dio NBA sezone. U balonu je Memphis ostao kratak u odlučujćoj utakmici protiv Blazersa, što im je donijelo potrebno iskustvo da bi ove sezone trijumfirali. Prvo su dobili Spursa, a nakon toga su pali i Warriorsi u produžetku i Memphis je izborio playoff. Nisu se proveli najbolje, uzeli su jednu pobjedu protiv Jazzera i na kraju svoj playoff put završili nakon pet utakmica.

Uzeći sve parametre u obzir, uprava Memphisa nikako ne može biti nezadovoljna, iako je postojao potencijal za više. Sezonu su završili sa 38-34 scoreom u regularnoj sezoni i kao što je navedeno, uzeli su jednu utakmicu Jazzerima u playoffu. Ipak, očekivalo se više. Posebno od rookiea godine – Ja Moranta. Ipak, prostor za napredak je velik, posebno u određenim segmentima igre kao što je vanjski šut, a Memphis definitivno ima jezgru za napraviti dodatni iskorak u narednoj sezoni.



Stagnacija Moth*****er Moranta

Očekivano, Ja Morant je prošle sezone gotovo jednoglasno proglašen za Rookiea godine. Dobio je 99/100 mogućih glasova za prvo mjesto, te dominantno uzeo nagradu. Morant je i prije početka sezone bio projiciran za zvijezdu, no slobodno možemo reći da je nadmašio očekivanja. Ipak, treba uzeti u obzir da je glavni kandidat za ROY nagradu Zion Williamson propustio veliki dio utakmica zbog povrede. No, ne treba umanjivati Morantovu sjajnu rookie sezonu. Odveo je Memphis na prag playoffa u balonu i sve je bilo postavljeno za novu veliku zvijezdu Lige.

Druga sezona je bila daleko od loše, no očekivali smo više. Konkretno očekivali smo veći iskorak od Moranta. Kao rookie u NBA ligi, možemo reći bez obzira na mjesto s kojega si izabran, očekivanja su ipak umjerena. Rijetki su igrači kao Zion od kojih očekujemo da će odmah preokrenuti franšizu. Morant je definitivno bio projekt za budućeg Allstara, potencijalno i franšiznog igrača, ali u prvoj sezoni očekivanja su ipak razumna. No, onda dolazimo do druge sezone. U prvoj je Morant dokazao da je već sada igrač koji može napraviti razliku, u drugoj se očekivao dodatni iskorak. “Medeni mjesec” je bio gotov, a iako je još golobradi mladić Morant je na svojim plećima morao ponijeti veliki teret. Sezonu je završio kao najbolji strijelac i asistent Memphis, 19,1 poen i 7,4 asista definitivno nisu brojke koje možemo zanemariti, ali Morant je nekako ostao nedorečen. Najveći problem mu je bila konstanta. Dešavalo se da zablista i ubaci preko 30 poena, najbolju utakmicu sezone je odigrao na samom otvaranju kada je Spursima sasuo 44 poena uz 9 asista.

Dešavalo se nažalost i da potpuno podbaci, Pacersima je ubacio samo 10 poena uz 2/10 iz igre, pred kraj sezone Knicksima je ubacio samo osam poena uz još lošiji šut 3/12, itd itd… Oscijalcije u igri su bile prečeste, a i dalje mu je najveća boljka vanjski šut. Napredak je definitivno tu, Morant polako ali sigurno već sada mijenja svoj stil igre. U rookie sezoni “živio” je od ulaza i koševa iz reketa. Akrobatski se bacao na protivnički centre, nije prezao ni od koga. Srećom, treneri u Memphisu su mu na vrijeme ukazali da takav stil igre neće moći trajati vječno, da će kad tad doći do zamora i povrede. Tako je Morant ove sezone postizao oko 38% svojih poena iz reketa, za razliku od prošle kada je bio na gotovo 50%. S druge strane šut za tri poena mu je bio još gori ove sezone u odnosu na prošlu. Šutirao je samo 30% iz linije 7,24 i to mu je trenutno najveća mana u igri. Obrambeni igrači ga ne shvaćaju kao legitimnu prijetnju kada je na šutu, što mu smanjuje i prostor za ulaze u kojima je najbolji. No, kada Morant uspije izgraditi respektabilan šut izvana, biti će ga gotovo nemoguće čuvati. Samo što će taj šut morati proradit u što kraćem roku…

Šuterske brige

Memphis Grizzliesi bili su u protekloj sezoni najgora šuterska ekipa Lige. U trenutku kada cijela Liga ide u tom šuterskom pravcu, momci iz Elvisovog grada imali su ogromnih problema sa šutom. Ponekada je to izgledalo baš grozno, njihovo mučenje da pogode barem nekoliko trojki po utakmici. Moramo priznati da se trener Jenkins ne može pohvaliti rosterom punim kvalitnih šutera, ove sezone su po postotcima prednjačili rezerva Grayson Allen koji je prije Memphisa imao marginalnu rolu u Jazzu, te rookie Desmond Bane otkriće sezone. Osim njih dvojice u rosteru Grizzliesa nisi mogao pronaći kvalitetnog šutera u kojega se trener Jenkins može pouzdati svaku večer.

S druge strane Grizzliesi su bili najbolja ekipa lige po šutevima u reketu i napadačkim skokovima. Snažni Valančiunas je odigrao odličnu sezonu, bio je konstantna prijetnja u reketu i prava skakačka mašina. Uz njega tu je bio i Morant, te “najsporiji dvokorak lige” Kyle Anderson koji su ulazima i floaterima održavali Grizzliese iznad vode kada je šut štekao. Trenersko osoblje Memphisa morati će dobrano poraditi na šuterskim brigama u narednoj sezoni. Valančiunas je otišao, šuterski trend koji je zahvatio čitavu lige morati će uskoro zahvatiti i Memphis – ako žele napredovati.

Jaren alarm?

Niti prošla sezona nije mogla proći bez povrede Jarena Jacksona Jr, na papiru drugog čovjeka Mempihsa. Morao je na operaciju koljena i propustio je ogroman dio sezone. Igrao je u samo 11 utakmica, vratio se tek pred kraj regularne sezone i bilo je nerelano očekivati da će odmah po povratku uhvatiti formu. Posebno nakon takve povrede. Ipak, odmah po povratku bilo je jasno koliko je Jackson falio Memphisu. Šuterski problemi koje su imali Jaren je barem malo ublažio. Inače vrlo dobar šuter sa distance otvorio je ove sezone nije uspio uhvatiti šutersku formu. Definitivno je bilo premalo vremena, no utakmice kao što su protiv Blazersa kada je imao 2/10 za tri ili Raptorsa kada je imao 3/10 za tri su definitivno zabrinjavajuće.

Zdravi Jackson je definitivno potreban Memphisu ako žele napraviti iskorak, a nadamo se da će u narednoj sezoni ostati zdrav i nastaviti svoj napredak uz Moranta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*