Saša Danilović: Trojkaška “paljba” i “obračun” sa Spajk Lijem

Youtube / screenshot

Izvor: Sportska sećanja

Predrag „Saša“ Danilović proveo je dve godine u NBA ligi i za to vreme u dresu Majamija i Dalasa na parketima širom Amerike ostavio je u amanet nekoliko legendarnih utakmica. Pamte se njegovi dueli sa Džordanom, u kojima je Danilović igrao po sopstvenom priznanju odlično, ali „Letećem“ nije mogao ništa, pa je ovaj lagano išao preko 30 poena. Pamti se i njegovih 30 poena protiv Finiks Sansa, ali se ipak najviše pamti 3. decembar 1996. godine i Predragova „savršena“ partija u „Medison Skver Gardenu“.
Tog hladnog decembra 1996. godine „Vrelina“ sa Floride lagano je osvojila Njujork, pobedivši Nikse sa ubedljivih 99:75. Iako je najefikasniji kod gostiju bio Den Majerle sa 22 poena, meč je ipak obeležio bek Hita Predrag Danilović, postigavši 21 poen, ali tako što je iza linije 7,24 šutirao sedam puta i pogodio svih sedam šuteva.

Koristio je „Saša“ savršeno povratne lopte Tima Hardveja, Alonzo Morninga i Dena Majerlea i „rešetao“ koš Niksa pogodivši 5 od 5 šuteva za tri poena u prvom poluvremenu i još 2 od 2 šuta u trećoj četvrtini. Zbog ubedljive prednosti gostiju već posle trećeg dela igre, Danilović je finiš meča proveo na klupi, pa nije uspeo da postizanjem još jedne trojke, postane tadašnji rekorder NBA lige po broju pogođenih trojki bez promašaja na jednom susretu.

Tih dana po Jugoslaviji je kružila legenda da tadašnji trener Hita Pet Rajli namerno nije pustio Danilovića da igra u poslednjih 12 minuta, jer nije želeo da jedan Evropljanin bude rekorder NBA lige, ali naravno za takvu priču ne postoje bilo kakvi konkretni dokazi, pa se može smatrati klasičnom čaršijskom glasinom. Osim što je uspeo da „izrešeta“ koš Niksa, Danilović je te večeri u „Medison Skver Gardenu“ ušao i u „trash talk“ sa legendarnim navijačem Niksa Spajk Lijem, pokazavši tako ono što ga je krasilo tokom cele karijere da se ne plaši i ne respektuje nikoga, pa ni filmsku legendu i zaštitno lice jedne od najvećih NBA franšiza.
Predrag Danilović je za samo dve NBA sezone uspeo da stigne do startne petorke odličnih Majami Hita, da zabeleži nekoliko sjajnih duela protiv Džordana, da postigne 30 poena na susretu, ali i da iza linije za tri poena „izrešeta“ koš Niksa, a kako je to izgledalo možete da se podsetite na snimku koji je pred vama (nažalost na snimku fale dva pogotka za tri poena iz treće četvrtine).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*