Golden State Warriors 2020 – 2021: Povratak koji ‘ratnici’ željno iščekuju

Clutchpoints/screenshot

‘Vratićemo se’, obećali su Warriorsi nakon što su sezonu neslavno okončali. Sezonu u kojoj su sa pet All Star igrača u petorci bili apsolutni favoriti za prsten. No, peh za pehom, povreda za povredom ih je desetkovala. Cousins, Durant, i na kraju Klay Thomson nisu izdržali do kraja, i titula je otišla u Toronto.

Nisu se ratnici oporavili od tada, i poslednje dve sezone i oni najverniji navijači kluba gledaju kako tim plaća danak toj sezoni. I dok je prošla sezona bila otpisana zbog povrede Thomsona, a pute trejdova tim je supeo da dovede nekadašneg prvog pika, Andrew Wigginsa, potom na draftu dovede i Wismana koji im je falio na petici, prošla sezona se može smatrati – i rezultatski i na osnovu poteza koje je radila uprava – neuspešnom. Warriorsi su izgubili u play in okršaju od Memphisa, i tako se drugi put zaredom nisu plasirali u play off. I ove sezone povrede su krojile tim, taktiku, rezultate. Thomsona nije bilo i ovu sezonu, rano se povredio Chriss, a potom su out išli i Wiseman, Oubre. Čak ni sjajni Curry nije uspeo da pomeri tim, ni Wiggins koji je odigrao solidnu sezonu, falio je i Green koji je na momente delovao ofanzivno impotentno dok je u odbrani bio na vrhunskom nivou. Dosta mečeva je prokockano u regularnom delu i moglo se mnogo ranije obezbediti doigravanje.

Zanimljivo je za ovu sezonu, da je ovo prvi put – nakon 2010. godine – da se veliko NBA finale održalo bez učešća obojice velikih šampiona, Stepha i LeBrona.

Pregled ranijih sezona:

Loše odluke GM-a

I dok igru i taktiku možemo analizirati detaljno, odluke Kerra, motivaciju pojedinih igrača i njihov učinak, možda se i najveća ‘krivica’ za ovakvu sezonu može pripisati GM-u tima, Bobu Muyersu. Nije radio dobre poteze, propustio je da angažuje dosta igrača koji su ili bili pred otkupom ugovora ili su bili u statusu slobodnih igrača. Da pomene samo Dedmonda, Gibsona, Riversa, Jabbari Parkera, Dienga… Uticao je na Kerra da forsira rookia Wisemana u prvoj petorci što je dovelo do najgoreg – zamora materijala, stagnacije u razvoju i povrede zbog koje nije završio sezonu. Ni na finalnoj konferenciji za medije nije kritički sagledao svoju ulogu dovoljno da skine deo tereta sa igrača i stručnog štaba:

Steph Curry MVP-jevski

A Steph ko Steph. Odigrao je šampionski i, po mnogima, MVP-evski. Njegovih rekordnih 32 poena po meču, rekordnih 5.3 trojki po meču uz 42 % šuta, 5.8 asistencija i 5.5 skokova. O tome i svedoči stastistika iz aprila, kada je proglašen igračem meseca na Zapadu i kada je bukvalno sam, uz podršku Wigginsa, vukao tim do play inna – 37,3 PTS, 51,8% FG, 46,6% 3PT, 90,8% FT, uz 6,1 REB i 4,6 AST.

U tom periodu Steph je oborio i neke rekorde:

  • Novi NBA rekord po broju pogođenih trojki u jednom mesecu (96). Oboren je James Harden (82).
  • Jedini igrač ikada koji je beležio 35 poena po meču uz 50-40-90 procente u jednom mesecu.
  • Jedini igrač ikada koji je beležio 35 poena po meču uz preko 50% efikasnosti iz igre i 45% za tri u jednom mesecu. Drugi put u karijeri.
  • Najviše 30+ partija u jednom mesecu (13) među svim igračima ikada starijim od 33 godine. Oboren je Kobe Bryant (12).
  • Najviše 40+ partija u jednom mesecu (5) među svim igračima ikada starijim od 33 godine. Oboreni su Michael Jordan i Kobe Bryant (4).
  • Najviše uzastopnih 30+ partija među svim igračima ikada starijim od 33 godine (11). Oboren je Kobe Bryant (10).
  • Četiri partije sa 10+ pogođenih trojki.
  • Dva puta po dve vezane partije sa 10+ pogođenih trojki.

Nastavio je i u maju u tom stilu – 36,8 PTS, 5,6 AST i 5,1 REB. Ponovo je proglašen igračem meseca, i postao je prvi ratnik u istoriji sa dve uzastopno osvojene takve nagrade. U minutima kada je ove sezone bio na terenu, Warriorsi su imali 10. najbolji napad lige. U minutima kada ove sezone nije bio na terenu, Warriorsi su imali najgori napad od svih timova lige u poslednjih pet godina.

Izabran je u najbolju petorku lige zajedno sa Giannisom, Lukom Dončićem, Nikolom Jokićem – MVP, i Kawhi Leonardom. Na kraju je, sa 453 poena, u glasanju za MVP-a završio na trećem mestu iza Nikole Jokića, 971 poena, Joela Embiida, 586 poena.

Zašto šteka napad, Draymonde?

Kidao je u odbrani i štekao u napadu. Draymond Green je sezonu završio kao prvi igrač u NBA koji je u proseku beležio više asistencija i skokova nego postignutih poena, a da je odigrao minimalno 30 utakmica. Završio je sa prosecima od 8.9 asistencija – kao četvrti u ligi, 7.1 skokova i 7.0 poena. Pri tome je imao i najviše partija sa 15 i više asistencija među igračima koji ne igraju na poziciji plejmejkera.

Green je pokazao umeće braneći sve pozicije, i vrativši se u punu defanzivnu formu gde je bio na nivou svoje fantastične sezone iz 2016-17 season.

Wisman – forsiranje i povreda

 Warriosi su ga birali kao drugog picka na prošlogodišnjem draftu i bila su velika očekivanja od njega u prošloj sezoni, posebno jer je odmah imao garantovano mesto u startnoj petorci – odigrao je 39 mečeva, postizao je 11.5 poena i 5.8 skokova. Utisak je da je prerano gurnut u vatru, da njegov potencijal nije dobro iskorišten i da je sagoreo i na kraju se povredio. U pojedinim momentima činilo se da je Wiseman izgubljen, posebno defanzivno i da se ne snalazi u NBA ligi. Pre povrede, i to je pozitivno, pokazivao je na momente zašto je tu i zašto je veliki talenat.

Wiseman će u pauzi između dve sezone, koja mu je dobro došla, imati priliku da uči i sazreva uz najbolje. Nakon što je pristanak na mentorstvo dao njegov idol i najnoviji stanar Kuće slavnih, Kevin Garnett, isto zaduženje preuzela je još jedna stara šampionska i All-Star kajla, David West. Ako njih dvojica u ovom stidljivom dečku ne probude zver, neće niko.

Warriorsi i dalje popularni

I pored svi nedaća i nevolja, Warriorsi su i dalje jedan od najpopularnijih timova u ligi. Njihove utakmice bile su najgledanije u 5 od 10 utakmica regularnog dela, ako se play in računa kao post-sezona, Warriorsi su sve do velikog finala bili i u TOP 5 najgledanijih utakmica playoffa. Bili su najgledaniji tim na lokalnim televizijama i imali su značajno veći rejting od Lakersa na ovim televizijama.

A prema ESPN-u, odlučujuća utakmica između Lakersa i Warriorsa za direktan plasman u play off, zabeležila je fantastičnu statistiku:

  • Prosečan broj gledalaca 5.618.000.
  • Vrhunac u jednom trenutku 6.149.000.
  • Utakmica je bila za 190% gledanija nego play-in utakmica igrana prošle sezone.
  • Najgledaniji NBA meč još od finala Zapada 2019. godine.

Beli među ‘ratnicima’

A od naredne sezone gledaćemo jedno poznato lice u dresu Warriorsa. Kada je primio poziv Warriorsa, Nemanja Bjelica se ni najmanje nije dvoumio oko svoje odluke:

“Trebalo mi je manje od minut. Tačnije, nisam razmišljao ni sekunde. Samo sam rekao “Da”. Biti deo ove istorijske organizacije je prilično uzbudljivo. Jedva čekam da upoznam saigrače i stručni štab. Ja sam igrač koji može da širi teren, ali za sebe mislim da sam više od šutera i da mogu da igram na dve pozicije. Razgovarao sam sa trenerom Kerrom, on je takođe uzbuđen što sam ovde. Ljudi ovde znaju šta umem da radim i koja je moja rola u NBA. Mislim da mogu da uradim puno dobrih stvari. Videćemo,” rekao je Beli.

Uz Nemanju Bjelicu još jedan izdanak srpske škole košarka biće u taboru Warriorsa naredne sezone. Naravno, reč je o Dejanu Milojeviću, koji je do sada uspešno gradio trenersku karijeru u ABA ligi. Milojevićev primarni zadatak će biti razvoj igrača, sa posebnom pažnjom usmerenoj na centre. Pored Dejana Milojevića, novo pojačanje u stručnom štabu biće Kenny Atkinson, koji je do polovine sezone 2019-20 četiri godine sedeo na klupi Netsa kao prvi trener, dok je minule sezone pomagao Tyronnu Lueu u Clippersima.

Kako dalje?

Najveće pojačanje Warriorsima biće povrarak Klaya Thomsona koji se uveliko vratio treninzima, a kako i najpozitivnije prognoze kažu – na terenu ga nećemo videti do kraja decembra 2021 ili čak januara naredne godine. Stephen Curry je i zvanično dogovorio novi, četvorogodišnji ugovor sa Warriorsima, u vrednosti od 215 miliona dolara. Zasluženo. Treba li neki dodatni motiv najboljem šuteru današnjice?

Tu su Wiggins, Draymond, svi se nadaju bolji i agresivniji Wiseman. Vratio se Igoudala, još jedna od ikona Warriorsa. I tu nekako staje priča. Otišlo je nekoliko mladih igrača Nico Mannion se priključio Virtusu, Alen Smailagić je potpisao za Partizan. Otišao je i Kelly Oubre i to u Hornetse. Pozicija rezervnog playa je vrlo problematična, naravno problematična je i petica ukoliko se Wiseman ne razigra.

Putem drafta stigli su Kuminga i Moody. Kumingu su birali sa 7. pozicije, igra na poziciji krila, tek mu je 18 godina i procene su da će mu trebati vremena da očvrsne za NBA ligu. On je Wiseman na krilnoj poziciji. Ima 18 godina, nikada nije igrao organizovanu košarku na visokom nivou i u dosadašnjoj radnoj biografiji sakupio je svega 13 nastupa u Razvojnoj ligi. Navodno su Warriorsi, kako je javio Wojnarovski, nekoliko minuta uoči njegovog draftovanja poslednji put pokušali da tradeju sedmi pick, ali kako tu ideju nisu sproveli u realizaciju, očigledno se na tržištu ne nazire ništa više, pa im tako i nije ostao drugi izbor nego da ga razvijaju. A vreme nije na njihovoj strani.

Drugi pick je ima bolju perspektivnu. Iako je nešto stariji od Kuminge ima više iskustva, posebno je odigrao zapaženu sezonu za Arkansas. Krilo/bek koji će moći da brani tri pozicije, dobar je u kretanju bez lopte, ima dobre procente šuta, ne preteruje u driblinzima…

Ratnici i dalje imaju problema sa capom. Salary cap je trenutno 112 miliona, a plate igrača GSW-a iznose 168 miliona, zbog čega tim nema resursa za dovođenje slobodnih agenata, i tek kada se cap spusti ispod 136 miliona, odnosno ispod granice poreza na luksuz, Warriorsi će imati mogućnost da jednom slobodnom agentu ponude veći MLE (9,5 miliona) od ovog koji imamo sada (5,9 miliona). Zbog toga se trejdovi Greena i Wigginsa pominju i kao neke od opcija.

Sezonu, 19. oktobra, Warriorsi otvaraju sa Los Angeles Lakersima, dok na Božić igraju kao gosti sa ovogodišnjim finalistima, košarkašima Phoenix Sunsa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*