Washington Wizards 2020-2021 Ne tako čarobna sezona

Čarobnjaci iz glavnog grada sezonama ne mogu dosegnuti visine od prije nekoliko godina. Povrede glavnih igrača su učinile svoje, a nekako se čini da su Wizardsi zapeli u mediokritetu lige. Duo Wall-Beal nije ispunio očekivanja i uprava Wizardsa je odlučila ići na sve ili ništa. Mijenjali su Walla za Russella Westbrooka – triple double mašinu, no možda i najžešće kritiziranog igrača Lige. Pokušali su se sa Westom i Bealom vratiti na stari, pravi put, ali napredak je bio minimalan. Sezonu su završili nešto višlje nego prošle sezone, uspjeli su izboriti playoff, sa 8. mjesta su išli u play-in, a u odlučujućoj utakmici detronizirali Pacerse.

U doigravanju su uspjeli uzeti jednu pobjedu Sixersima, no to je bilo to. Beal i West su momački odradili svoje sezone, no povreda startnog centra O’Bryanta ih je dosta poremetila. Posebno uzeći u obzir kratku klupu koju je Brooks imao na raspolaganju. S ovakvim rosterom, teško da može bolje, a nakon još jedne razočaravajuće sezone uprava se odlučila na omanji rebuilding.

BasketballReference


Turbo napad i obrambene muke

Sezona Washington Wizardsa nakon razmjene Wall-Westbrook, mogla je biti ili sjajna ili očajna. Sudeći po prvih nekoliko utakmica, bila je očajna. Wizardsi su nakon 13 utakmica bili posljednja ekipa Lige sa scoreom 3-10. Sezonu su otvorili sa pet uzastopnih poraza, a već tada vidjelo se kako ovakvi Wizardsi nisu ozbiljna ekipa, usprkos ogromnom trudu prvenstveno Beala, a onda i Westbrooka.

Nakon dvije vezane pobjede, protiv Wolvesa i Netsa, činilo se da stvari kreću ka boljem, ali onda su doživjeli još jedan šok. Startni centar Thomas Bryant je ozlijedio koljeno i morao je propustiti čitavu sezonu. Tako da su Čarobnjaci u sljedećih šest utakmica uzeli samo jednu pobjedu. Imali su i dugu pauzu zbog karantene, odnosno nisu imali dovoljno igrača na raspolaganju zbog Corona virusa. Čak 13 dana je prošlo između dvije utakmice, a nakon povratka Wizardsi izgledaju još i gore.

Muke su se nastavile skoro do Allstar vikenda. Wizardsi su se uspjeli djelomično stabilizirati, no obrana je bila ogroman problem. Povredom Bryanta nastao je propuh u reketu, te su sezonu završili kao najgora obrambena ekipa Lige. To što su igrali najbrže u Ligi i imali top 3 napad na kraju nije ništa značilo. “Ne možemo čuvati ni parkirani auto” vapio je početkom sezone Bradley Beal.

Brooks je uspio pronaći određene prilagodbe do kraja sezone, a nakon Allstara krenule je i Čarobnjacima. Prvo su nanizali pet pobjeda zaredom, a nedugo zatim i osam. Serijom na koncu sezone uspjeli su izboriti play-in turnir, no bilo je jasno kako u doigravanju s takvom obranom neće biti ništa više od prolaznika.

Ipak – očajnički potez

Rocketsi su se nakon propalog Moreyovog eksperimenta potpuno raspali. Otišao je Morey, D’Antoni a i raspustili su dobar dio rostera. Nisu skrivali da se žele riješiti Westbrooka. Kao ni što Brodie nije skrivao da ponovno želi trade. Ipak, zaintersiranih strana nije bilo baš previše. Spominjali su se Hornetsi, sve dok nisu uzeli Lamela na draftu, a i uvijek prisutni Knicksi. Iznenađujuće, Knicksi nisu “zagrizli”.

Čini se kako nije bilo drugog rješenja niti za jednu ekipu. Wall, kao i Westbrook vuče ogroman ugovor, a na parketu ga nije bilo više od dvije godine. Problemi s koljenom i ahilovom tetivom sigurno su ostavili traga na 30-godišnjeg Walla. Teško da će Wall nakon ovakvih povreda ponovno biti najbrži igrač Lige kao u najboljim danima. Bolji je šuter od Westbrooka, iako ni njemu to nije najjače oružje, pa se bolje uklapa u petorku s Hardenom. Ipak, ako Wall ne proigra Harden bi i drugom nogom mogao biti na izlaznim vratima.

Wizardsi su ovim potezom potpuno razdrmali ekipu. Pitanje je bilo koliko će se West prilagoditi ekipi. Gledajući posljednjih nekoliko mjeseci prije “balon” Westbrook je igrao fantastičnu košarku. Uhvatio je ritam, prilagodio se ekipi i dominirao. Nažalost povreda ga je izbacila iz ritma, vratio se nakon početka balona. Slično je bilo i u Wizardsima. Početak sezone je iskoristio za prilagodbu, no kada je uhvatio ritam ponovno smo vidjeli onog starog Westbrooka.

U ovoj sezoni oborio je rekord Oscara Robertsona sa najviše triple double učinaka u povijesti Lige, a još jednom, po četvrti put je imao triple double prosjek. Koliko god ga kritizirali  na osnovu rezultata ekipe, ovakve brojke nikako ne smijemo zanemariti.

Na koncu sve, unatoč triple double prosjeku, trade za Russella se baš i nije isplatio. Dobili su minimalan pomak u odnosu na prošlu sezonu, što definitivno nije bio cilj. Tako je West već nakon jedne sezone napustio glavni grad i zaputio se u Holywood.

Free Bradley

Proteklih nekoliko sezona Beal svaki puta iznova dokazuje klasu. U protekle dvije sezone nitko nema bolji prosjek poena od njega, a opet u te iste dvije sezone ima samo jedan Allstar nastup. Beala nekako ne svrstavamo u top 10, pa čak i top 15 krug igrača, a on to svojim igrama definitivno zaslužuje.

Najveći uteg u njegovoj karijeri su Wizardsi. Beal konstantno igra s neadekvatnim rosterom, koji je recimo potpuno zakazao prethodne sezone. Bertrans je bio očajan, od Hachimure i Avdije se ne može previše ni očekivati, Bryant se nažalost povredio. Dobar dio suigrača jednostavno nije dovoljno dobar, što najbolje očituje da su Wizardsi unatoč Top 3 napadu lige imali najgori omjer primljeni i postignutih poena u Ligi. Beal je posebno impresivan bio na kraju sezonu, kada su Wizardsi najbolje igrali. U posljednjih mjesec dana nije se spuštao ispod 27 poena, a častio je Spurse sa 45, Buckse sa 43 i Pacerse sa okruglih 50 poena. Završio je kao najbolji strijelac Lige, no opet uz ograničen nastup u playoffu.

Ubacite Beala na Bookerovo ili Mitchellovo mjesto i siguran sam da imamo novog MVP kanididata. Odnosi između Beala i Wizardsa su bili nategnuti protekle sezone, no Beal je odlučio kako ipak želi ostati. Koliko to ima smisla? Gledajući perspektivu Wizardsa, teško da će napraviti konkurentnu ekipu u narednih nekoliko godina. Možda je prava odluka za obje strane – trade?

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*