LA Lakers 2020-2021: Ćorak, titula, ćorak, … ?

Screenshot

Nakon osvojene 17 titule u istoriji, koja je overena ključnom pobedom nad Miamijem 11 oktobra 2020 u finalnoj seriji, lakersi su u novu sezonu ušli sa ciljem da odbrane titulu. Nažalost tajming niti zdravstveni bilten, niti timska hemija, nisu bili na njihovoj strani i sezona je završena neslavno – ispadanjem u prvoj rundi play offa od sjajnih Sunsa.

Nikada kraća pauza nije bila između dve sezone i samo dve meseca nakon slavlja u ‘balonu’ Lakersi su krenuli u odbranu titule. Lebron James i Anthony Davis, dve udarne igle Lakersa, propustili su polovinu nastupa u skraćenoj sezoni gde su se igrale 72 utakmice.

Sa ovojenim 7. mesto na Zapadu išli su play inn gde su nakon iscrpljujućej duela sa Warriorsima naleteli na motivisane Sunse. I pored vođstva 2-1 u seriji, izgubili u tri u nizu nakon povrede Davisa i tu je sezoni bio kraj. Možda bi se ovaj fijasko tima iz LA mogao i nazvati ‘naplatom balonskih dugova’ jer su i prošlogodišnji finalisti Istoka ispali vrlo rano u borbi za titulu – Miami je pao bez ispaljenog metka protiv Bucksa, dok je Boston ispao sa 1-4 protiv Brooklyna. Oba tima u prvoj rundi.


Analize prethodnih sezona franšize iz LA:


Uoči sezone, ohrabrujuće za sve fanove kluba bila je vest da je šampionski dvojac Lakersa – Lebron James i Anthony Davis – odlučio da produži saradnju sa klubom. Anthony Obrva Davis potpisao je petogodišnji ugovor vredan 190 miliona dolara. Njegov agent je potvrdio da 27-godišnjak ima opciju da okonča saradnju pre pete godine. Time se Davis pridružio Lebronu, Kobe Bryantu i Shaqu O’Nealu kao četvrti igrač u istoriji franšize koji je potpisao ugovor vredan više od 100 miliona dolara. Lebron je, sa druge strane, produžio saradnju sa Lakersima na još dve godine, za 85 miliona dolara.

Dobar početak i povrede

Povrede su bile glavni razlog neuspeha Lakersa u ovoj sezoni. Kao i u prvoj Lebronovoj sezoni, kada je ‘kralj’ u ključnim momentima u toku regularne sezone otišao na raniji odmor, i više se nije vraćao, a to je koštalo Lakerse play offa, tako je bilo i sada. Svesni su bili i Lebron i Davis da je njihov doprinos timu ključan, no obojica su tokom regularne sezone propustili veliki deo utakmica.

Anthony Davis je odigrao tek 36 i imao je među najnižim učincima u karijeri – 21.8 peona i 7.9 skokova, dok je Lebron James odigrao 45 mečeva ali sa sjajnim učinkom – 25 poena, 7.8 asistencija i 7.7 skokova.

Do sredine februara Lakersi su bili drugi nabolji tim u ligi, sa 21 pobedom i 6 poraza, odmah iza Utaha koji su bili na 21-5. Pobeđivali su i kada nisu igrali dobro, a tokom serije od pet pobeda kod kuće čak su tri završili nakon produžetka. Prošlogodišnja pojačanja – Dennis Schroder i Montrzl Harrell doneli su timu novu energiju i značajno su doprineli ovom učinku, dok je Marc Gasol umešno i iskusno širio igru i doneo na centarskoj poziciji nešto što Lakersi godinama nisu imali.

No, tog 14 februara se Davis prvi put povređuje – protiv Denvera je stradala ahilova peta, na istoj nozi zbog koje je bio odsutan samo nedelju dana pre toga. Nije se vraćao puna dva meseca, sve do 22 aprila. U istom periodu Schroder propušta četiri vezane utakmice, od 16 do 26 februara, Gasol propušta veći deo mečeva u martu. Labron je bio prinuđen da vodi tim sam sa različitim igračima i opcijama u rotaciji tima. Čak i u takvoj situaciji vodi tim do 4-0 nakon All star pauze, kada su Lakersi na solidnih 28-13.

Bio je to period u kojem u prvi plan iskače mladi Talen Horton-Tucker, 20-godišnji bek koji igra svoju drugu sezonu i dobija priliku. I to koristi maksimalno.

No, 20 marta i Lebron James doživljava povredu članka, ne igra poslednje četiri utakmice regularnog dela, i ne uspeva da se oporavi u potpunosti ni za mečeve sa Sunsima.

Nešto pre Lebronove povrede, Lakersi potpisuju Andre Drummonda, posle buyouta sa Cavsima, no nekada najdominantniji centar lige nema baš puno vremena da se uigrava sa timom. Loš zdravstveni bilans tima upotpunjuju i povrede još četvorice igrača – Kentavious Caldwell-Pope, Alex Carusa, Kyle Kuzme i Markieff Morrisa – sve koje su lakše prirode, ali dovoljno da tim izgubi balans i dubinu.

Play in i play off

Sezonu su neslavno završili sa pet vezanih poraza, da bi za play off morali da se bore u play in meču sa Golden State Warriorsima. Bio je to jedan od najzanimljivih i najgledanijih mečeva u prošloj sezoni, koji je tim iz LA dobio 103-100 trojkom Lebrona Jamesa sa velike udaljenosti.

Na redu je bio Phoenix. Ekipa iz Arizone igrala je preporođeno nakon dolaska Chrisa Paula i ostavila je jedan od najboljih utisaka tokom regularnog dela. I dodatno, uz svo košarkaško umeće i potencijal, služilo ih je zdravlje. Chris Paul je odigrao 70 mečeva, Devin Booker 67, Mikal Bridges nije propustio niti jedan meč, dok je Deandre Ayton startao prvih 69 mečeva, dok se u preostala tri odmarao.

Sunsi su dobili prvi meč vlo ubedljivo, no onda se ukazao Anthony Davis i u drugom i trećem meču sa po 34 poena pokazao kako ga Sunsi ne mogu zaustaviti. No, onda je usledila nova povreda, Davis je definitivno bio off, a Sunsi su vezali tri pobede i tako Lakerse već u prvom krugu otpisali iz borbe za titulu.

“U toku utakmici broj 4, bili smo samouvereni i sigurni kako preuzimamo kontrolu nad serijom,” rekao je trener Lakersa Frank Vogel. “No onda se Anthony povredio i to je uticalo na ceo tim.”

No, mora se skinuti kapa Sunsima. Igrali su vrhunsku košarku. Dopadljivu, efikasnu, brzu. Čak i da su Lakersi bili stopostotno zdravi pitanje bi bilo kakav bi bio ishod ove serije.

Lebron i dalje ‘kraljevski’

Neuništiv je Lebron James. Nije odigrao sve utakmice u regularnom delu ali je u onima kada je igrao davao maksimum. I dalje je bio među najboljima u ligi, bio je izabran u drugi tim NBA, nastupio je na All Staru po 17-ti put, pre nego što se povredio bio je najveći kandidat za MVP-a, nagrade koja je pripala Nikoli Jokiću. I dalje je ‘Kralj’, i pored svojih 36 godina.

Sustigao je Lebron Karla Malona, koji je trenutno drugi na večnoj listi najboljih strelaca u NBA – i dok je ‘Poštar’ karijeru završio sa 36,928, Lebron je treći sa 35,367 i sa velikim izgledima da ga sustigne već dogodine. Lebron je sada 8-mi na večnoj listi najboljih asistenata lige, i duva za vrat Oscaru Robertsonu (9,887 naspram 9,696).

 

Kako dalje: Vreme je za show time?

Sudeći po imenima – godine i igrački potencijal nisu tu na tasu – Lakersi će imati jednu od najatraktivnijih tekipa u predstojećoj sezoni. Sezonu pred nama već mnogi najavljuju kao sezonu ‘showtime Lakersa’. Uz Lebrona i Davis, tu su sada Russell Westbrook, Carmelo Anthony, vratili su se Rajon Rondo, Dwight Howard, tu je i dalje Marc Gasol, potom DeAndre Jordan. Na rosteru je i šuterski potentni Wayne Ellington, koji sa svojih 42.2 % za tri poena i jeste prava pretnja po protivnički koš, posebno sa asistentima kalibra Lebrona i Westbrooka.

Tu je i Kendrick Nunn, potom mladi Horton Tucker, Malik Monk…iskusni Trevor Arize, potom Kent Bazemore. Lakersi imaju dubinu, iskustvo i kvalitet.

Biće zanimljivo gledati ovaj tim. Dolaskom Westbrooka dobili su na agresivnosti i raznovrsnosti, sa Rondom i Nunnom sjajne back up opcije na playu i bekovskim pozicijama gde mladi Horton Tucker očekuje i zaslužuje veću ulogu. Melo i Ellington bi trebalo da donesu toliko potreban šut sa distance, ne treba zaboraviti da i Bazemore i Ariza znaju šutnuti sa distance i da i dalje imaju šta da daju ovom timu.

Uz Davisa sada će reket Lakersa delovati moćno sa Gasolom, Howardom i Jordanom. No, čini se da bi Gasol možda mogao i napustiti tim, jer i prošle godine njegova produktivnost i doprinos timu nisu bili na zadovoljavajućem nivou.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*