Thunder Dan, igrač koji je živeo ‘Arizona Dream’

Youtube / screenshot

U izbor najpotcenjenijih niskih krila u NBA, novinar portala Mondo portala Vladimir Ćuk je među svojih 10 favorita uvrstio i Den Majerlija.

Dvoumeći se između njega i Ričarda Džefersona, izbor je pao na Thunder Dena. Delom zbog korena koje vuče sa Balkana, a delom zbog njegovih spektakularnih šuteva za tri poena, pravo sa parkinga.

Ovi koreni sa Balkana tiču se njegovog deda, koji je još 1901. godine iz delova Slovenije, a tadašnje Austrougarske otišao za Ameriku. Tamo se oženio sa Slovenkom i započeli su svoj život u Mičigenu, gde je rođen i Den Majerli. Majerli je stigao bez nekog posebnog pedigrea sa koledža. Nastupao je za manje slavni Mičigen, Central Mičigen, koji je osim njega dao još samo Krisa Kejmana, od iole značajnih imena i legendu Makabija i Evrolige, Nejta Hafmana.

Izviždan u Draft noći, što se inače često dešavalo igračima Finiksa (setite se Stiva Neša), Majerli je bio rešen da dokaže da nije greška. Čuveni trener Sansa Ficsimons je nakon drafta rekao navijačima: “Ne mogu vam pomoći mnogo ako se osećate tako kako se sada osećate. Mogu vam reći samo ovo. Biće vam izuzetno žao što ste zviždali ovom mladom čoveku.” Veliki trener je imao pravo.

Majerli iz Finiksa i Majerli koji se preselio na Istok nisu bili dva ista igrača. Velikim delom su na ovo uticale povrede koje su ga pratile od njegove prve sezone do poslednje sezone u Majamiju, izuzimajući kratkotrajnu epizodu među Konjanicima koja i nije bila toliko loša. Majerli je kroz karijeru često menjao pozicije, šetajući između beka šutera i niskog krila. Brze noge i dobar šut su ga kvalifikovali za šutera, a snaga i dosta solidna post igra za poziciju krila. Pored toga, više je bio šesti igrač nego igrač prve petorke, osim neke četiri sezone kada je uglavnom bio starter, što u Finiksu, što u Majamiju. U plejofu je nastupao u svakoj sezoni, osim poslednje, što daje čak 13 uzastopnih nastupa sa tri različita tima.

Sigurno da je najlepši deo Denove karijere onaj koji je proveden u Finiksi. Arizona je bilo idealno mesto za njega. Trener koji je voleo igrače koji znaju da igraju u oba pravca, koji su atlete i koji imaju petlje da šutiraju. Upravo takav je bio Majerli. Već u ruku sezoni Majerlija Finiks je značajno popravio svoj skor pod vođstvom Kotona Ficsimonsa. Koton je imenovan na početku sezone za glavnog trenera i Majerli je bio njegov prvi potez, pored dovođenja zvezde Soniksa, Toma Čejmbersa. Pogodio je tim, pogodio je hemiju.

Majerli je ulazio kao zamena Ediju Džonsonu i Džefu Hornaseku. Finiks je stigao do finala konferencije gde nisu imali više snage za Lejkerse od kojih su dobili metlu. Sledeća sezona preslikana, samo je usledilo ispadanje od Portlanda. Den je već u ruki sezoni sa nekih 8 poena u regularnom delu, skočio na 14 u plejofu i pokazao navijačima da su se grdno prevarili u vezi sa njim. Posebno se pokazao protiv Voriorsa gde je čuvao već opasnog strelca Miča Ričmonda pritom ubacujući 17 poena u proseku. Slično je uradio u sledećem plejofu gde je pored Kevina Džonsona bio najubojitije oružje Sansa. Sansu su postali legitimna sila u NBA ligi.

Ono što je Majerli znao da radi, a što je štetilo timu je forsiranje šuta za tri onda kad stvarno ne ide. Postoji ona stara da šuteri nastavljaju da šutiraju i kada im ne ide, ali je Den to radio i kada je bilo jasno da nema previše vremena da ga krene. U svojoj petoj sezoni Majerli je preživeo trejdove i postao je legitimni član startne petorke. Hornasek je otišao. Čejmbers se preselio na klupu da guli veteranski staž. Stigao je Barkli. Sa njim su stigle i veće ambicije.

Trenera Ficsimonsa je zamenio Pol Vestfal. Majerli je prve dve runde igrao po sistemu toplo-hladno. Briljirao je protiv Soniksa u finalu konferencije kada je bio drugi strelac tima uz procente šuta od 48% za dva i tri poena. Soniksi su imali muke da sačuvaju skakačku i ofanzivnu mašinu Barklija, udare i prodore Kevina Džonsona, a kada na sve to dodate Majerlija sa njegovim bombama, jasno vam je da su Soniksi morali da padnu makar u tih 7 utakmica.

Kemp nije mogao sam. Soniksi posebno pamte šutersko veče Majerlija kada je od 10 šuteva za tri ubacio čak 8 trojki. Petorka KJ, Tander Den, Sebalos, večita devica Ej Si Grin i Ser Čarls činili su jednu od prvih, možda čak i prvu small ball petorku i tako utrli put ka novom poglavlju NBA lige. Finiks Sansi jesu bili franšiza rezervisana za inovacije, prvo small ball, pa onda run&gun u eri Stiva Neša. Sve to je dovelo do NBA lige kakvu danas poznajemo.

Navijači Finiksa sigurno u nekim danima proklinju Majerlija kada se sete njegovog učinka tokom poslednja tri plejofa. Prvo se sete poslednje utakmice protiv Bulsa koju je Čikago dobio sa pola koša razlike i osvojio titulu, uz forsiranje šuta za tri Majerlija na samom kraju. Pa onda i očajnih procenata kada su dva puta zaredom ispadali od Hjustona u polufinalu konferencije. Od Hjustona koji se nije mučio do kraja ni sa kim toliko koliko se mučio sa Sansima.

Finiks je posle ovih epizoda odlučio da uključi Dena u trejd za Hot Roda Vilijamsa. Ovde se može reći da je bolje prošao Klivlend koji je napravio korak, dok je Finiks napravio korak nazad. Na kraju sezone Majerli je postao slobodan igrač i potpisao za Majami koji je imao svetlu budućnost sa Morningom i Timom Hardavejem, uz mentorstvo Peta Rajlija. Majami je bio mašina za trojke sa Hardavejem, Mešburnom, Lenarda, Danilovića i Majerlija. Niste znali odakle dolazi opasnost. Majami je stigao do finala u kome su izgubili od Bulsa.

To je ujedno bila i najbolja sezona Majamiju tokom Denovog boravka na Floridi. Ja lično ću pamtiti Dena u dresu Majamija u utakmici protiv Minesota kada je sa 33 godine ubacio čak 9 trojki u pobedi, šutirajući trojke 9/10, dok je za dva poena šutirao 11/13. Na sve to je dodao 5 skokova, 5 asistencija i 2 ukradene lopte. Na povratku u Finiks, u svojoj poslednjoj sezoni, Majerli je doživeo jednu od najvećih ovacija koje su priređene nekom od igrača tima iz Arizone. Tada su se svi navijači setili reči Kotona Ficsimonsa. Najmanje što su mogli da urade je gromoglasan aplauz. Finiks je uradio ono što je trebalo.

Denov dres je povučen i dodeljen mu je Prsten časti. To je bio poslednji put da se čula grmljavina na parketu. Tu grmljavinu nije donosio Tor, već veliki Den.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*