Div koji je ‘upalio svetlo’ i otišao prerano

Kevin Love / Instagram

Fotka koju je pre neku godinu na svom Instagram profilu podelio Kevin Love, 208 cm visoki krilni centar Cavsa, izazvala je različite reakcije. U prvu ruku smeh jer pored visokog Kevina stoji pravi div, Yao Ming koji je nekada nastupao u NBA i jedan je od najviših košarkaša ikada. Druga reakcija je seta za jednim vremenom i jednim igračem koji je možda mogao i više pružiti u NBA ligi:

Zovem se Ming, Yao Ming…

O Kini dugo vremena nismo puno znali. Čisto da se većina stvari tamo proizvodi zbog jeftnije radne snage i da im je porculan (barem onaj stari i kvalitetni) jako skup. Sve se promenilo dolaskom jednog igrača u NBA ligu. Pričamo naravno o najboljem kineskom košarkašku u istoriji, centru Yao Mingu. Zapravo se on zove Ming, a preziva Yao, jer se u kineskom prvo piše prezime, pa tek onda ime. Ming na kineskom znači svetlo, a možemo reći da je on upravo “upalio svetlo” prema inače zatvorenoj Kini.

Sve više i više djece je počelo igrati košarku u toj zemlji, a toliko se raširila da “epidemija” da je u poslednjim godinama Kina redovno mesto gde igrači idu promovirati svoje sponzore. Ili pokupiti pare u domaćoj ligi. Sve to mogu zahvaliti ovom čoveku, Yao Mingu, iliti Ming Yaou.

Dete košarkaša, majka mu je bila svojevremeno najbolja kineska košarkašica i kapiten reprezentacije, dok je otac bio također košarkaš ali ne toliko uspešan kao njegova supruga. Od malena se videlo da će Yao biti košarkaš. Hteo bih napisati mali Yao, ali već je u osnovnoj školi bio višlji od svih profesora, te je morao plaćati autobusnu kartu jer mu nitko nije verovao da imao samo 8 godina. Sa 14 se priključuje Shangai Sharksima i tu kreće njegova košarkaška avantura.

Znao je na počecima trenirati i po 10 sati dnevno i odmalena je navikao na naporan rad. -“Morali smo biti na terenu u 6 ujutro. Po dolasku nema doručka, već krećemo trčati po dvorani. Nakon trčanja moramo pogoditi 100 šuteva, a tek onda sledi doručak i mali odmor od pola sata. Nakon toga smo radili vežbe snage, izdržljivosti i slične drilove. No radili smo i neke čudne stvari koje vam pomažu kod poboljšanja reakcije, snage te vežbe za prste i zapešće. Bilo je stvarno naporno.”- ispričao je jednom prilikom Ming.

Sve se to višestruko isplatilo. U kineskoj ligi mu nije bilo ravnog. U svojoj zadnjoj sezoni prije Nba lige je ubacivao čak 32,6 poena u proseku uz neverovatnih 19 skokova. U finalu je bio još i bolji, na proseku od preko 40, a jednu je ubacio 49 poena i to bez promašenog šuta! Nakon ovakvih predstava Rocketsi više nisu razmišljali oko toga na koga će potrošiti svoj prvi pick. Pao je jedini logičan izbor, a to je Yao Ming.
Po dolasku je odmah bio pod velikom prismotrom. Svaki njegov potez je bio pod povećalom, a neke Tv Analitičari su bili posebno kritični prema njemu. Na kraju su se pokajali, jer Yao je već u prvoj sezoni ostvario vrlo dobar učinak.

Nakon toga svake sezone nastavlja poboljšavati brojke, a druga sezone ja bila prekretnica. Otišao je sebični Francis i stigao mu je novopečeni Hall of famer Tracy McGrady. Od početka su bili ubojit dvojac, Ming je razbijao pod košem, dok je Tmac bio zadužen za vanjske pozicije. Stvari su odlično funkcionirale, samo da nije bilo povreda. Obojica su imali neverovatnih problema, Yao je nakon treće sezone počeo igrati sve manje i manje. Prvo je propustio 20, pa iduće sezone 30-ak utakmica. Nakon toga se činilo kako se vratio, no 2009. godine je morao propustiti celu sezonu zbog problema sa stopalom. Nažalost problem se pokazao kao nerešiv i Yao je morao završiti karijeru.

Yao je bio najbolji div u NBA ligi. Pod div mislimo na igrač veći od 220cm. Ostali su bili većinom prilično jednodimenzionalni. Eaton i Bol su bili strašni blokeri, Bradley nije bio zapravo ništa osim visine, a opet Sampson je bio konstantno povređen i nije ispunio svoj potencijal do kraja. Yao je mogao sve u napadu. Imao je izuzetno mekanu ruku, za igrača visokog 229cm je imao neverovatno postotke. Bacanja je šutirao čak 83,3%, za dva preko 50% te je njegov šut bilo nemoguće čuvati. Sada možete pretpostaviti koliko je jako oružje u napadu bio Ming.

Postoji tu i druga strana medalje, a to je obrana. Imao je velikih problema sa agresivnošću u NBA, nikako se nije mogao prilagoditi. Uz to imao je mal raspon ruku što mu je uz ograničene kretnje zbog visine još više otežavalo igrati obranu.

Prava je šteta što je ova karijera prerano završena. Najbolji kineski igrač ikada i verovatno nešto što dugo nećemo videti. Centar od 230 koji ovako šutira i igra.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Utakmica koja je presudila Mingu - Ostatak Sveta
  2. Utakmica koja je presudila Mingu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*