Scottie Pippen: As iz senke

scottie pippen
NBA.com

Preneseno sa: kosmagazin.com

Pišu: Aleksandar Ostojić, Vladimir Stanković

U vremenu kad su sva košarkaška takmičenja suspendovana zbog pandemije koronavirusa, odlučili smo da naše čitaoce častimo u skladu sa motom ovog portala – Za one koji čitaju košarku. Poklanjamo vam knjigu koju ćete moći da čitate u nastavcima. Reč je o 50 biografija najvećih igrača NBA lige, a koje su svojevremeno objavljene u knjizi “50 veličanstvenih” autora Vladimira Stankovića i Aleksandra Ostojića. Uživajte u čitanju!

***

 Generalni menadžer Čikago Bulsa Džeri Kraus godinama se bavio bejzbolom, tek 1985. je otkrio – košarku. Majkl Džordan je tada bio jedina zvezda tima koji se bazirao isključivo na njegovom raspoloženju i poenima. Kraus je prvi shvatio da postoje oskari i za epizodne uloge. Njegov prvi posao, i najveći sve do danas, bio je – Skoti Pipen. Uz jedan mali dodatak – epizodista se u međuvremenu pretvorio u sjajnu megazvezdu.

Skoti je rođen u Hamburgu, u državi Arkanzas. Daleka američka periferija, u kojoj je lakše bilo sresti vanzemaljca nego stranca. Pipen je tu počeo, srednjoškolski trener mu je velikodušno dozvolio da sedi kao deseti igrač na klupi – toliko je mali Skoti bio dosadan. Nosio je lopte, čistio dvoranu i svlačionicu – samo da bude u sastavu, i provede po neki minut u igri. Kasniji superstar je, zapravo, “selfmejd čempion”, kako to Amerikanci lepo kažu. Sam svoj majstor.

Studirao je na Univerzitetu Central Arkanzas, malom koledžu koji čak nije ni među skoro 300 onih koji su u divizijama NCAA lige. U debitantskoj sezoni imao je prosek 4,3 poena po meču, tri godine kasnije – 23,6!

Na Univerzitetu Central Arkanzas

Ovaj prosek zapao je za oko Džeriju Krausu, koji je tražio Džordanovog slugu među niskim krilima. Na draftu je poluanonimnog Skotija uzeo Sijetl, ali ga je odmah razmenio sa Čikagom za Oldena Polinajsa. Bio je to početak jedne velike priče i karijere, čija kruna je bilo šest šampionskih titula!

Od čoveka koji je trebao pomoći Majklu Džordanu, Pipen se brzo pretvorio u ravnopravnog partnera. Čoveka koji je znao preuzeti i odigrati besprekorno glavnu ulogu u večerima kad se Džordan nije najbolje osećao. Strelac, skakač, asistent, igrač koji ukrade više lopti nego što izgubi, po potrebi krilo, po potrebi plejmejker. Godinama je Čikago većinu vremena na utakmicama igrao bez klasičnog plejmejkera. Jer – tu je bio Pipen, a ko njemu može da uzme loptu?

Sa Majklom Džordanom je osvojio šest titula šampiona

U košarci je osvojio sve: ol star, MVP ol star utakmice, triput najbolja petorka NBA lige, šest šampionskih prstena i nastup u (ipak) jedinom legitimnom Timu snova, onom na Olimpijadu u Barseloni.

Međutim, Skoti Pipen godinama u Čikagu nije dobijao ono što je tražio. Bolje reći – zaslužio. A to je bio ugovor, dovoljno “težak” da bude adekvatan onome što je radio skoro svake večeri na parketu. U sličnoj situaciji Horas Grent je jednostavno otišao u Orlando, bez reči. Pipen je tražio, i to glasno, nije ćutao. Pogotovo kad je ugovor trebao da obnovi Toni Kukoč:

– Ako dobije dolar više od mene – nećete me više videti ovde! – poručivao je javno.

Nije imao drugog izbora, ostao je i postao prvi igrač Čikaga. Posle Džordanovog spektakularnog napuštanja košarke i odlaska u bejzbol, Skoti Pipen je godinu i po dana bio prvi čovek Bulsa, i sve to vreme tražio je novi klub! Takoreći, bio je javno izložen na prodaju, jedino što nije bilo kupaca! Cena je bila (na opšte iznenađenje) pristupačna samo slabijim klubovima, u koje Skoti nije hteo otići, a oni najveći nisu se javljali. Jedinu ozbiljnu ponudu dao je Sijetl, i to za trampu Šon Kemp – Pipen. Menadžer Džeri Kraus glatko je odbio ovu ponudu, i time se doživotno zamerio Pipenu. Od tada njih dvojica su razgovarali samo preko posrednika.

Mnogo toga se promenilo posle povratka Majkla Džordana. Pre svega, Skoti je ponovo postao zvezda tima br. 2. Što i nije bio neki korak nazad, kad se zna da je br. 1 bio verovatno najveći košarkaš u istoriji – Em-Džej. Pipenu je ostalo da ćuti i igra, i konačno je sačekao trenutak da ugovorom naplati svoj briljantni talenat. Ćutao bi i kad se nađe sa Denisom Rodmanom van terena. Ovaj mu se doživotno zamerio još dok je igrao u Detroitu. Na jednom meču protiv Čikaga mučki je faulirao Pipena, kome je ostao ožiljak na licu kao uspomena na let u prve redove gledališta. Posle Rodmanovog prelaska u Bulse Skoti bi mu u Čikagu još i dodao poneku loptu u igri, ali pre i posle toga – ni pogled mu nije upućivao.

Zbog takvog njegovog temperamenta, Pipena mnogi nosu voleli. Ipak, mnogi i nevoljno, bili su primorani da mu priznaju da je najbolje NBA krilo devedesetih i prvih godina Dvadeset prvog veka, jedno od najboljih u istoriji lige. Self-mejd čempion. Jedan od onih koji je dokazao najveću istinu u sportu: nije važno gde igraš, važno je jedino kako igraš. Pipen je verovao u sebe. I kad je nosio lopte, i kad je čistio svlačionicu, i kad je bio deseti igrač na klupi srednjoškolskog tima u Hamburgu…

Čikago ga je trejdovao u Hjuston

Ostao je do danas jedini NBA igrač koji je dvaput u istoj godini osvajao titule šampiona u ligi i zlatne olimpijske medalje – 1992. i 1996. Ipak, za vreme čuvenog lokauta u jesen 1998. Čikago ga je trejdovao u Hjuston Roketse u zamenu za Roja Rodžersa. Kraus je verovao da je Pipenovo vreme prošlo, ali prevario se. Prvo, u Hjustonu su mu dali čak četiri puta veću platu od one koju je imao u Čikagu – 11 miliona dolara godišnje. Trebalo je da zajedno sa Čarlsom Barklijem i Hakimom Olajdžuvonom bude deo trija koji će doneti titulu. Lepo je krenuo, sve do 22. aprila 1999. kad ga je u sred noći policajac zaustavio u Hjustonu zato jer je kolima prošao kroz crveno svetlo. Optužen je da je vozio pod opojnim sredstvima, što nikad nije dokazano. Kao što ni Skoti nije stavio sedmi šampionski prsten. Hjuston je razočaravajuće završio kao peti u svojoj konferenciji, a u plej-ofu eliminisan je od Lejkersa.

Sledeće sezone sukobio se sa Barklijem, pa ga je Hjuston kaznio trejdovanjem u Portland. Trampa je bila zanimljiva – Roketsi su od Trejlblejzersa u zamenu dobili čak šest igrača!

Pune četiri godine Pipen je igrao sasvim solidno u Portlandu, naročito u defanzivi. Svojim iskustvom pomagao je novim zvezdama, Rašadu Valasu i Stivu Smitu. Medjutim, povrede su postajale sve češće, a i njegova nostalgija za Čikagom. Konačno, u leto 2003. potpisuje dvogodišnji ugovor, ovaj put sa novim generalnim menadžerom, svojim dobrim znancem Džonom Peksonom. Dobio je deset miliona dolara, ali Bulsi više nisu bili ni senka onog tima u kome je osvajao titule. Naravno, više nije bilo ni Džordana. Zato Skoti u oktobru 2004, pred početak nove NBA sezone, objavljuje da je došao kraj njegove karijere.

Tri godine proveo je u Portlandu

Nije dugo izdržao bez lopte. U jesen 2007. najavljuje da će se vratiti, i pokušati da osvoji sedmi šampionski prsten. Rečeno – učinjeno. Sa 42 godine potpisuje, ali ne za Majami, kako je najavljivao, već za finski tim Torpan Pojot. U prvoj utakmici postigao je 12 poena, već u trećoj 21. Nije to promaklo ljudima iz švedskog tima Sundsvil Dragons, koji ga zovu da igra kod njih. Pipen pristaje, za jednu utakmicu dobio je 66.000 dolara. Izgleda da mu je baš toliko novca nedostajalo, jer ubrzo napušta Skandinaviju i vraća se u Čikago, ali kao košarkaški ambasador. To ga nije sprečilo da u februaru 2011. nastupi na ol star utakmici, u timu slavnih, u egzibiciji. On nikad nije voleo egzibicije, nije ni ovog puta. Ozbiljno je shvatio utakmicu,postigao 17 poena šutirajući 6 od 8 iz igre. Tada mu je bilo 46 godina. Izabran je za MVP te utakmice slavnih, a ostala je u sećanju jedna njegova blokada. Zalepio je “bananu” pevaču Džastinu Biberu…

Pre nekoliko dana, 16. aprila 2020, dobio je otkaz na ambasadorsko mesto u Čikagu. Izgleda da mu nisu zaboravili što je jednom prilikom izjavio da bi Lebron Džejms mogao postati najveći košarkaš svih vremena, ispred Majkla Džordana.

Ženio se dvaput, i dvaput razvodio, ima sedmoro dece iz brakova i vanbračnih veza.

Njegovo legendarno zakucavanje preko Patrika Juinga postalo je tema filma “Posterizovano”. Ima svoju video igricu, gostovao je u “Simpsonovima”, nastupao u brojnim filmovima i TV emisijama…

Biografija

Ime: Scottie Pippen

Rođen: 25.9.1965. u Hamburgu (država Arkanzas)

Visina: 203 cm

Univerzitet: Central Arkanzas

Draft: 1987. odabrao ga Sijetl kao 5.

NBA: Čikago (1987 – 1998), Hjuston (1998-1999), Portland (1999-2003), Čikago (2003-2004)

Broj poena u regularnoj sezoni: 18.940 (16,1)

Broj poena u plej ofu: 3.642 (17,5)

Skokovi: 7.494 (6,9) + 1.583 (7,6)

Broj utakmica: 1.178 + 208

Ol star: 7 nastupa

Priznanja: šest puta član šampionskog tima (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998), dvaput osvajač zlatne medalje na olimpijadama (1992, 1996), tri puta u A-petorci lige i dvaput u B-petorci, osam puta član najbolje defanzivne petorke lige, najbolji kradljivac lopti u prvenstvu (1995), povodom 50 godina NBA lige 1998. izabran medju 50 najboljih igrača

Kuća slavnih: od 2010.

Photo: NBA

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*