Atlanta Hawksa 2020-21: Jastrebovi “prerano” poletjeli

Među najugodnijim iznenađenjima prošlog-odišnje sezone defitivno su se našli i Atlanta Hawksi. Mlada, potentna ekipa nagovijestila je borbu za playoff potpisom Bogdanovića, Galinaria i nešto prije Capele, no nitko nije očekivao da će stići ovako daleko. Očekivala se borba za playoff, no Young, Collins i ekipa su premašli sva očekivanja. Ključ sjajne sezone je bila smjena trenera. Lloyd Pierce nije uspio uspostaviti prepoznatljiv stil igre, te je početkom 3. mjeseca dobio otkaz. Klupu je preuzeo Nate McMillan, sada već iskusni NBA trener sa nekoliko odličnih sezona iz sebe. Odmah na samom početku njegova mandata, Hawksi su spojili čak osam pobjeda zaredom, te do kraja sezone pod McMillanom ostvarili odličan 27-11 score, što je bilo dovoljno za 5.mjesto u istočnoj konfereniciji.

Sjajne igre i forma glavnih igrača se nastavila i u playoffu, gdje su Hawksi odigrali briljantno. Prvo su pali nezgodni Knicksi, a zatim su praktički završili Simmonsovu eru u Sixersima tako što su ih izbacili fantastičnim preokretom u sedmoj utakmici. U Finalu istoka pružili su snažan otpor kasnijim šampionima Bucksima, no preko Giannisa i društva jednostavno nije išlo. Očekivanja su ne samo ispunjena, već i dobrano premašena, a još uvijek mlada i potentna ekipa Hawksa definitivno može još i bolje.

BasketballReference

 



Kako je Bogdan zaludio Ameriku

Nakon neminovnog rastanka s Kingsima Bogdan je išao u potragu za novom sredinom, a kada se činilo da će postati novi Giannisov suigrač u Bucksima, stvari su se preokrenule preko noći. Bucksi su prekršili NBA pravila, razgovarali su s Bogdanom prije službenog početka prijelaznog roka i prelazak je propao. Nije se dugo čekalo da Bogdan pronađe novu ekipu. Hawksi su mu ponudili 4-godišnji ugovor vrijedan čak 72 miliona $ što je Bogdan objeručke prihvatio. I nije se pokajao.

Hawksi su bili najugodnije iznenađenje prošlogodišnje sezone. Dogurali su čak do Finala Istoka, a da nije bilo povrede Trae Younga, a bogami i Bogdana serija je lako mogla otići na drugu stranu. Iako je odigrao možda i najbolju sezonu u karijeri, ona je bila prožeta povredama – nažalost. Odigrao je samo 44 utakmica, povredio se već nakon devet kola i nije ga bilo sve do drugog mjeseca. No, kada se vratio krenuo je furiozno. Tražio je formu prvih nekoliko utakmica, a onda je protiv Sunsa napokon krenuo uzlaznom putanjom. Igrao je sjajno do kraja sezone, bio jedan od ključnih igrača Hawksa u završnici i glavni kreator iz vanjske linije uz Younga. Pokazao je po ko zna koji put liderske sposobnosti, a nakon te utakmice protiv Sunsa sve do kraja sezone više niti jednom nije išao ispod 10 poena na utakmici.

Bogdan je sezonu završio kao treći strijelac ekipe, a da nije bilo toliko povreda i propuštenih utakmica, vjerujemo da bi ti prosjeci bili još i veći i bolji.

Čarobnjak Trae Young

Prvo ime Hawksa, Trae Young nastavio je napredovati iz sezone u sezonu. Tako je ove, iako je ostao na gotovo istim prosjecima kao i prošle sezone, drastično podigao svoju efikasnost. Uzimao je pametnije šuteve, često je završavao na liniji bacanja (ponekada i prečesto) a nije zanemario ni svoju prepoznatljivu dalekomentnu paljbu, sa 7,8 i više metara. Ono što defitinivno upada u oko je suradnja Younga sa svojim centrima. Otkako su formirali duo Young – Collins, redovno su pri vrhu u uspješosti pick n’rolla, te po broju koje su razmijenili (iako je Young puno češće u ulozi dodavača). Uz Collinsa, Young je dobio još jednog centra koji je navikao na sličnu suradnju u picku, Clinta Capelu. Clint je u Rocketima “živio” od Hardena i njegovih dodavanja, a sada se “prešaltao” na Younga”.

Collins i Young su prošle sezone bili treći duo po kombiniranim asistima, a Capela i Young su bili peti. Hawksi su tako jedina ekipa koja je imala po dva para u samom vrhu po kombiniranim asistima. Sjajna suradnja Younga sa svojim centrima se nastavila. Izvanredno čita igru, daje pasove u pravo vrijeme i Capela i Collins to definitivno znaju iskoristiti.

NBA

Schlenkovi pogoci

Kada je prije pet sezona Travis Schlenk došao na kormilo Hawksa, kao GM odmah je bilo jasno kako je Travis čovjek s planom. Stigao je iz Warriorsa, te je odmah po dolasku, u roku od dvije sezone formirao duo Young-Huerter, koji su na neki način neodovljivo podjsećaju na Currya i Klaya. Obojica ubojiti šuteri, sličnih stilova igre. Osim njih, izabrao je i Collinsa, a kasnije i zasada vrlo dobre D’Andre Huntera i Cama Reddisha.

Young i Collins su se već dokazali Huerter je na najboljem putu, a potonja dvojica su se već u svojim rookie sezonama pokazali kao vrlo dobri 3-D igrači. Hunter je i ove sezone sjajno igrao, sve dok se nije povredio, a Reddish je stigao pod velikom pompom, a zasada svoj puni potencijal nije ispunio. No, i on je kao i Huerter na najboljem putu da potencijal i ostvari.

Schlenk je u nekoliko sezone odradio pravi rebuilding, te od osrednjih Hawksa, nakon odlaska Budenholzera, Horforda, MIllsapa i ostatka ekipe u roku od pet godina napravio respektabilnu ekipu. Ekipu koja je stigla do finala istoka, kada nitko od njih to nije očekivao. Još da se Young nije povredio protiv Bucksa, te da su Bogdan i Hunter bili zdravi, lako je moguće da se Bucksi ne bi provukli u finale, već bi su to lako mogli biti i Hawksi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*