Tim koji je šokirao Iversona, pa pokorio Balkan

Blic Sport

Hemofarm je bio lepa košarkaška priča. Dok je trajao. Klub kojeg danas više nema, i koji je u svom Vršcu ima najsavremeniju infrastrukturu i uslove za rad, obeležio je jednu košarkašku epohu u Srbiji i na Jadranu.

Tako su pre 8 godina, u 1. kolu Evrokupa savladali u Istanbulu moćni Bešiktaš sa 94 – 91, iako su sedam minuta pre kraja gubili sa 17 razlike. Bešiktaš je ekipa u čijim je redovima tada igrala jedna velika NBA zvezda, na zalasku karijere, Alen Iverson. I koji je za svoj tim debitovao upravo protiv – Hemofarma.

91288_ajversonhemofarmap

Šuter turskog tima je u ovom meču postigao 15 poena (šut za dva 1/6, za trojku 3/4), uz tri skoka i dve asistencije. No njegov učinak na ovom meču zasenili su Mačvan, Borisov, Pavković i ostali koji su Vrščanima doneli neverovatan trijumf.

Bio je to Bešiktaš koji je tada bio finansijski toliko moćan da je tokom lock outa hteo dovesti igrače poput Kobe Bryanta, ili Kevina Duranta, sa kojima je pregovarao, a uspeli su uz Iversona dovesti i Derrona Williamsa, tada jednog od najperspektivnijih playeva u NBA.

Kako su pokorili Jadran

No, to nije sve. Vršački tim je pre tačno 13 godina napravio najveće čudo i pokorio – Jadransku ligu. Hemofarm je sjajnu formu najavio već u ligaškom delu, kada je četa Željka Lukajića završila takmičenje na rvom mestu sa učinkom 22-9, ispred Zvezde i Partizana, ali i Union Olimpije i branioca titule, Refleksa, sadašnjeg FMP-a, koji su svi imali po 20-10. Usledio je završni turnir sa osam ekipa u nekadašnjem “Pioniru”, na kome je Hemofarm lako izašao na kraj sa Bosnom u četvrtfinalu (84 – 69), potom je pao Refleks (88 – 80), dok je u finalu stradao najveći favorit za titulu – beogradski Partizan.

Uz kapitena Nebojšu Bogavca, koji sada radi kao pomoćni trener sa Vincentom Coleom u Strazburu, a ujedno brine i o mlađim kategorijama tog francuskog kluba sa kojim je nedavno osvojio Kup, u timu Vrščana bili su još i Bakić, Rakić, Hukić, Miking, Popović, Vasiljević, Đikanović, Topić, Savović, Borisov.

Bogavac je bio junak finala protiv crno-belih sa 22 poena, Milenko Topić ubacio je 16 poena, Đikanović i Bakić po 13, a Popović 11.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*