New York Knicks 2020-2021 Povratak playoffa u MSG

Tko čeka, dočeka! Navijači Knicksa napokon su dočekali playoff košarku. I to s prednošću domaćeg terena. Sada već davne 2012/13 sezone posljednji puta se igrao playoff u Madison Square Gardenu. Knicksi su tada bili predvođeni Mike Woodsonom s klupe i Carmelo Anthonyem na parketu. Dočepali su se i drugog kruga, gdje su ispali od Pacersa. Nakon toga slijede godine očajnih sezona. Sve do sada. Na krilima Randlea i Rosea na parketu i pod palicom iskusnog vuka Thibodeaua New York Knicksi završili su sezonu kao četvrta ekipa istoka i tako su se plasirali u doigravanje.

Prošle godine Knicksi su bili jedna od najgorih ekipa Lige. U skraćenoj sezoni imali su score 21-45, trenerska klupa je bila prazna do kraja sezone, a slobodni igrači su zaobilazili New York u širokom luku. Sve je počelo tako što ih sreća nije pomazila na draftu. Dobili su treći pick, propustili su Ziona, spasitelja franšize. Kola su opasno išla nizbrdo, no imenovanjem Leona Rosea za GM-a stvari su polako krenule na bolje. Kada se ove sezone ekipi pridružio Tom Thibodeau za kormilom, Knicksi su proigrali.

BasketballReference

Playoff je nažalost završio prebrzo. Već u prvom krugu Hawksi su se pokazali kao prevelik zalogaj za Knickse. Uspjeli su uzeti samo jednu pobjedu, no i to je ogroman pomak u odnosu na prethodne sezone. Budućnost je napokon svijetla u New Yorku, ovaj spoj mladosti i iskustva je jako dobro izbalansiran, te s pojačanjima u narednoj sezoni Knicksi su spremni za još jedan korak dalje.


BasketballReference

Thibsova škola

Novi GM Leon Rose je počistio svlačionicu, dobro birao na draftu, a na tržištu slobodnih igrača uspio izabrati kvalitetne veterane koji su spremni igrati za Thibsa, trenera koji prije svega inzistira na strašnom zalaganju. Iako je bilo skepse, Thibs je uspio sve preokrenuti. Ušli su sjajno u sezonu, a ekipu su kompletirali vraćanjem Derricka Rosea iz Pistonsa. Na kraju su završili na fanastičnom četvrtom mjestu Istoka, sa prednosti domaćeg terena u playoffu protiv Hawksa.

Obrana je bila granitna, kao i uvijek kod Thibsa. Dopuštali su protivnicima samo 37.9% šuta iz igre, najbolje u Ligi, a sezonu su završili kao ekipa koja je primala najmanje poena i ukupnim trećim najboljim defenzivnim ratingom Lige. Osim toga bili su u Top 10 i po poenima iz izgubljenih lopti, koševa iz drugih prilika, koševa iz tranzicije… Ove brojke najbolje ocrtavaju kako su igrali Knicski, čvrsto i tvrdo u obrani u kojoj za nikoga nema laganog prolaza. Thibs je uspostavio svoju obrambenu mašineriju, a spoj mladosti i iskustva zasada sjajno odrađuje posao.

Nerlens Noel je odigrao obrambenu sezonu života. Sjajno su usmjeravali na njega, a Noel je uzvratio sa 2.2 blokade po utakmici. Samo su Gobert i Turner imali više blokada od njega. Odlično je zamijenio Mitchella Robinsona koji se cijelu sezonu mučio s formom i povredama. Out je do kraja sezone, odigrao je samo 31 utakmicu.

Novi MVP Knicksa

Najveće iznenađenje u ekipi Knicksa je Julius Randle. Krilni centar je bio glavni favorit za nagradu za Igrača koji je najviše napredovao a na kraju i osvajač nagrade dok je jedno vrijeme bio čak u priči i za MVP nagradu. Imao je fantastičnu sezonu, vukao je Knickse cijele sezone, bio motor ekipe. Ubilježio je pet triple double učinaka, a podigao je prosjeke u gotovo svim statističkim kategorijama. Randle je igrač u kojega ne treba sumnjati. Nije bez razloga bio sedmi pick na draftu 2014. godine. Tada je morao propustiti cijelu rookie sezonu zbog povrede, a odmah nakon povratak davao je naznake da bi mogao biti zanimljiv igrač.

Puni potencijal pokazao je u Pelicansima prije dvije sezone kada je bilježio 21,4 poena uz 8,7 skokova u prosjeku. Prelaskom u Knickse dodatno se uozbiljio. Ušao je u prošlu sezonu u najboljoj fizičkoj formi ikada, a uz to radio je na svojoj najvećoj “boljci” šutu. Randle je u protekloj sezoni šutirao čak 45% sa midrangea, dok je za tri poena imao vrlo dobrih 41% u prosjeku. Treba naglasiti da su sve ekipe vrlo brzo zaključile odakle odlazi najveća opasnost u dresu Knicksa, pa je Randle dosta često imao na sebi svu pozornost protivničke obrane. No, Randle je sve to rješavao bez većih problema i odigrao najbolju individualnu sezonu u dresu Knicksa još od vremena Carmela Anthonya.

 

 

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*