Denver Nuggets 2020 – 2021: MVP ples ‘najzlatnijeg’ grumena

Screenshot

Protekla, 2020-2021, sezona bila je ona koju će navijači i franšiza iz Denvera pamtiti ne samo po tome što je Nikola Jokić postao prvi igrač Nuggetsa koji je dobio MVP titulu, već i po tome što je on najniži pick na draftu (41) kojem je to pošlo za rukom. To je već NBA istorija. A somborska gromada već je po mnogo čemu zaslužila da bude zapisana u istoriji magične igre. Jokić je dobio 91 glas za prvo mesto, i u ukupnom broju poena sa 971 naspram 586 bio je bolji od drugoplasiranog Joela Embiida iz 76ersa. Jokić je prvi igrač sa prostora bivše Jugoslavije koji je osvojio ovo prizanje, a tek treći Evropljanin – nakon Dirka Nowitzkog i Giannisa Antetokounmpoa.

Što se Nuggetsa tiče, nakon istorijskog uspeha i igranja konferencijskog finala, sa pozicije broj 3 plasirali su se u ovogodišnji play off. Sa 47 pobeda i 25 poraza bili su nešto uspešniji u regularnom delu u poređenju sa prošlom sezonom, i da nije bilo povrede Murraya sigurno su mogli da dođu i do koje pobede više:

U play offu, u prvom kolu, Nuggetsi su naleteli na stare ‘znance’ i velike sportske rivale – Portland Blazerse. Serija je nakon prve četiri utakmice bila izjednačena, po dve pobede uzela su oba tima, da bi u odlučujućem petom meču Denver sa 147-140 torpedovao Blazerse. Nije bilo dovoljno ni 55 poena Lillarda, a Jokić sa 38, Morris sa 28 i Porter sa 26 poena bili su ključni za uspeh. To je bila ključna pobeda nakon koje su Nuggetsi sa 4-2 prošli u drugi krug.

Čini se da su ipak Sunsi bili preveliki zalogaj, uručili su ‘metlu’ prošlogodišnjim finalistima, a nakon toga stigli i do velikog finala. U sva četiri meča Sunsi su dominirali a Chris Paul i Devin Booker bili su nezaustavljivi.


Pregled proteklih sezona:


Još malo o MPV-u

Nije samo Nikola Jokić stigao do MVP priznanja. U ovoj sezoni je treći put uzastopno nastupao na All Staru, dva puta je biran za najboljeg igrača na Zapadu, i tri puta je bio igrač nedelje.

Osim što je blistao na terenu, Jokić je jedan od retkih igrača koji nije kuburio sa povredom. Odigrao je sva 72 meča, a beležio je rekorde karijere u poenima (26.4), skokovima (10.8), i asistencijama (8.3).

Photo by Dustin Bradford/Getty Images

Još je bio efikasniji u razigravanju gde je u proseku davao 29.8 poena, imao 11.6 skokova, i pet asistencija po meču. Iako je bio dobro čuvan, bio je efikasan sa šutirajući sa 50 % uspeha iz igre i sa 37 % sa linije za tri poena.

A Jokić je, nasuprot Denvera koji je loše ušao u sezonu, krenuo fantastično i već nakon prvog meseca bilo je jasno da igra u životnoj formi. Već tada bilo je jasno da je on jedan od najvećih favorita za titulu MVP-a. Niko, do pojave Jokera, nije verovao da jedan centar, posebno centar frašnize iz Kolorada, može napraviti ovako nešto. Uz odlične igre, ‘na ruku’ Jokiću išle su i povrede njegovih protivkandidata – Joela Embiida, Stepha Curryja, Jamesa Hardena… Najbolji momenat svakako je njegovih 47 poena protiv Memphisa u kojem je Jokić demonstrirao silu, znanje i talenat. U tako jednoj energetičnoj utakmici, Joker je bio efikasan pogađajući 20 iz 31 pokušaja, a to je sve dovelo do pobede Denvera nakon dva produžetka. Dodao je i 15 skokova:

Povreda Murraya, sjaj Facua, dolazak Gordona

Drastične promene doživeo je tim Denvera u toku sezone koju su, na kraju, uz Jokera izgurali Michael Porter Jr., Monte Morris, Facundo Campazzo, Will Baton i novopridoši Aaron Gordon. Nije u finišu sezone bilo prvog snajpera tima – Jamala Murraya. Murray je sezonu završio zbog teške povrede ligamenata kolena sredinom aprila. Do tog momenta odigrao je 48 mečeva, beležio je 21.2 poena, uz 4.8 asistencija i 40.8 % uspešnosti za tri poena. Puno je falio Murray svome timu, ali su u nastavku sezone i tokom play offa njegovo odsustvo nadomestili Monte Morris i Facundo Campazzo. Nije bilo više ni Garry Harrisa, uloga Paula Millsapa bila je minimalna, a novo pridošlo pojačanje Aaron Gordon pokazao je da će biti sjajna dopuna ovome timu koji definitivno igra onako kako Nikola Jokić diriguje.

Posebno poglavlje kada su pohvale u pitanju zaslužuje i Michael Porter Jr. Sajni šuter je konačno odigrao sezonu kakva se od njega očekivala, oslobodio je svoje potencijale a završio sa 19 poena i 7.3 skoka uz neverovatnih 44 % za tri poena i 2.8 pogođene trojke po meču:

Šta dalje?

Nikola Jokić odmoran dočekuje sezonu. Propustio je kvalifikacije a potom i Olimpijske igre sa reprezentacijom Srbije zbog želje da iskoristi leto za odmor i pripreme. Postao je i otac i to je nova uloga sa kojom će se nositi u nastavku svoje privatne i profesionalne karijere. Otišao je Paul Millsap koji je poslednje dve sezone više bio uteg u finansijskoj konstrukciji Nuggetsa, nego što je donosio kvalitet na terenu. U prošloj sezoni izgubio je i mesto u startnih pet, tako da njegov odlazak i nije veliki hendikep.

Nuggetsi na poziciji broj jedan imaju Monte Morrisa i Facunda Campazza koji je maksimalno iskoristio povredu Murraya da se profilira i iskoristi dobijenu minutažu. Argentinac je čovek sa vizijom, koji nije samo atraktivan već timu donosi borbenost i dinamiku na obe strane terena. Dok se Murray potpuno ne oporavi na beku će biti Austin Rivers, tu je i PJ Dozier koji na momente igra ozbiljnu timsku košarku. Na krilu su Aaron Gordon i večiti backup Will Barton, četvorku je kaparisao Michael Porter Jr., dok je na petici neprikosnoven Nikola Jokić. Njihov back up biće vetaran Jeff Green koji je stigao proteklog leta.

Tu bi, zbog potencijalnih povreda, i dubine tima Malon trebalo da razigra i još neke igrače. Da li je Vlatko Čančar spreman za veću ulogu? JaMichal Green je pokazao potencijal i biće dobar back up. Trebalo bi još neko da iskoči. Oni koji su pratili Letnju ligu i treninge tima, kažu da je Bol Bol spreman za veću ulogu. Ovaj visoki momak, koji ima sijaset košarkaških i fizičkih veština – od baratnja loptom, blokiranja šuteva, pogađanja trojki, mogao bi biti tajni Malonov adut. Malone ga je hvalio tokom treninga i čini se da bi ovaj momak u svojoj trećoj NBA sezoni moga dobiti pravu šansu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*