Trade 2021: Blazersi odbili posljednju ponudu

Uskoro nas očekuje početak nove sezone a ekipe i posebno contenderi se spremaju za naredne izazove. Očekuje nas burno leto, a nakon trejda Kembe Walkera iz Bostona u Oklahomu (u zamenu za Al Horforda, Mosesa Browna, i pickove na obe strane), prvi veliki potez napravila je uprava Lakersa koja je u velikom trejdu dovela Russella Westbrooka, i to u njegov rodni grad. Veliki posao napravili su i Sunsi koji su zadržal Chrisa Paula. Dobar posao napravili su i Bullsi, dovođenjem DeRozana i Lonza Balla i sa sadašnjim rosterom imaju ekipu spremnu za napad na vrh Istoka.

8. novembar

Saga Sixersa i Simmonsa još uvijek nema epilog. Jedna stvar je jasna – Simmonsa više nećemo vidjeti u dresu Sixersa. Trade vrijednost mu opada iz dana u dan, a Blazersi su odbili posljednju ponudu. Sixersi su za Simmonsa htjeli McColluma i brdo pickova. Točnije tri picka prve runde i tri zamjene picka. Ogroman paket koji su Blazersi glatko odbili.

Osim Blazersa u priči su još i Wolvesi, Pacersi, Spursi, sve ekipe koje traže novu superzvijezdu i igrača oko kojega će graditi ekipu. Pitanje je samo na što će Sixersi pristati.

16. septembar

Kako prenose pojedini portali i izvori, Kyrie Irving nema nameru da napusti Netse, i time je prekinuo svaku spekulaciju oko svog trejda. Ukoliko do toga dođe, Irving je najavio da će napustiti NBA.

I nije prvi put da Kyrie iznosi ovakve ideje. Prošle godine, nakon prekida lige, i uoči nastavka u Orlandu u balonu, on je nagovestio pokretanje sopstvene lige, mimo NBA, u znak protesta zbog sve šireg rasizma. Iako je to posle demantovao, najnovija vest pokazuje kako Irving sve više pažnje privlači svojim izjavama van terena nego igrama i rezultatima.

Podsećamo, nakon osvojene titule u Clevelandu, Irving je propustio priliku da vodi Boston do toliko željene titule a u protekle dve sezone u Netsima nije uspeo da stigne niti do konferencijskog finala.

14. septembar

Ono što se činilo kao vrlo realna mogućnost, dogodilo se. John Wall i Houston Rocketsi sporazumno su dogovorili “raskid suradnje”. Kako Wall ima ogroman super-max nisu se dogovorili oko otkupa ugovora, već će Wallu pokušati naći novu ekipu u razmjeni.

Wallu je ostalo još dvije godine ogromnog super-maxa, s tim da je druga godina player opcija vrijedna čak 47,4 miliona $. Rocketsi ulaze svim snagama u rebuilding i nakon (zasada) vrlo dobro odrađenog drafta, nema logike da imaju skupog i već pomalo istrošenog Walla.

****

Nekako u isto vreme, Nuggetsi čine male ali vrlo važne korake u kristalizaciji rostera za iduću sezonu.

Umesto Paula Milsapa (preselio se u Brooklyn), stigao je iskusni Jeff Green. Ostatak leta rukovodioci tima iskoristili su da produže ugovore sa nekolicinom igrača. Poslednji u nizu novu saradnju je dobio Aaron Gordon. Dogovor je postignut na četiri godine, tokom kojih će krilni košarkaš zaraditi 92 miliona dolara.

Nove ugovore dobili su Will Barton (dve godine, 30 miliona dolara), Jamichael Green (dve godine, 16,4 miliona dolara), Monte Morris (tri godine, 27,7 miliona dolara), Austin Rivers (jedna godina, 2,4 miliona dolara), a sada i Gordon.

10. septembar

Marc Gasol se vraća u Memphis Grizzliese, javlja Wojnarowski. Lakersi, koji nakon dolaska Jordana i Howarda imaju popunjen reket, na ovaj će način uštedeti $10M. Gasol neće nastaviti karijeru u svom omiljenom NBA klubu. On će, kako saznaju izvori, raskinuti ugovor sa Memphisom i vratiti se u Španiju.

3. septembar

DeAndre Jordan će nakon trejda u Pistonse, postati slobodan igrač. Očekuje se da sa Lakersima potpiše jednogodišnji ugovor sa Lakersima za $2.6M, javlja @shamsnba.

2. septembar

Iskusni krilni centar, donedavno suigrač našeg Nikole Jokića u Nuggetsima, Paula Millsap potpisao je za novu ekipu – Brooklyn Netse. Veteran je poslije nekoliko solidnih sezona u Nuggetsima, gdje je bio njihov ponajbolji igrač u obrani, potpisao veteranski minimum za Netse, te će zajedno s Durantom, Hardenom i Irvingom probati stići do prstena.

1. septembar

Darren Collinson je svojevremeno bio vrlo dobar NBA bek. Nakon uspješne koledž karijere stigao je u NBA i u devet NBA sezona je većinom bio starter. Birali su ga Hornetsim, a vrlo brzo je mijenjan u Pacerse. U Indiani je igrao u dva navrata i tamo je ostavio najdublji trag. 2018. godine sve je iznenadio svojom odlukom da prekine karijeru. Bio je u naponu snage i taman ga je čekao novi višegodišnji ugovor, vjerovatno najbogatiji u karijeri. Ipak, odlučio se posvetiti Jehovinim svedocima, te je izabrao vjeru umjesto košarke.
Sada se na “mala vrata” pokušava vratiti u NBA. Nedavno je bio na probi u Lakersima, a sada ga razmatraju i Warriorsi s kojim trenira nekoliko posljednjih dana. Prema nekim informacijama, Collinson se još uvijek dvoji želi li nastaviti NBA karijeru i to je glavna prepreka do novog ugovora. Ipak, Warriorsima treba rezervni bek, a spremni i zdravi Collinson bi im definitivno bio od pomoći.

30. avgust

Los Angeles Lakersi su u pregovorima za dovođenje još jednog veterana. Nakon Mela, Ronda, Howarda i ostalih ekipu iz LA-a bi trebao pojačati i Deandre Jordan. Jordan je nedavno dogovorio prekid suradnje s Netsima, te bi uskoro trebao postati slobodan igrač, a Lakersi se spominju kao njegova nova destinacija. Ovo će biti povratak Jordana u Los Angeles, nakon što je proveo ukupno 10 sezona u Clippersima.

29. avgust

Kevin Love ostaje u Cavsima! Dolaskom Lauri Markkanen mislilo se kako će Kevin Love napokon napustiti Cleveland. Tijekom prošle sezone bilo je vidljivo kako Love jednostavno nema previše motiva igrati za ovu ekipu, koji su u fazi teškog rebuildinga. Love je iskusni veteran i već se tijekom prošle sezone pričalo o otkupu ugovora, odnosno da će Love završiti u nekom contenderu. To se još uvijek nije desilo, a prema svemu sudeći niti neće.

Kevin Love i Cavsi su objavili kako nemaju namjeru prekidati suradnju, odnosno dogovarati se oko otkupa ugovora. Kevin još ima za “odraditi” dvije godine ugovora za koje će inkasirati oko 60 miliona $. Iako bi Cavsima definitivno značio ovaj prostor pod capom, na njega neće moći računati. Već u moru krilnih centara, mogu računati na nemotiviranog Lovea.

*****

A Lakersi vraćaju veterane sa kojima su pre dve sezone osvojili titulu. Kako javlja Wojnarovski, Rajon Rondo je blizu povrata u zlatno-ljubičasti dres.

Četvorostruki All Star je svoju prvu titulu osvojio davne 2008. godine kao član Bostona, a drugu 2020. godine u Lakersima sa Lebronom Jamesom i još jednim veteranom-povratnikom, Dwightom Howardom.

Prošle sezone je bio član LA Clippersa koji su ga trejdovali u Memphis, a sada je sa Grizzliesima dogovorio sporazumnu saradnju.

28. avgust

Erico Gordon, 33-godišnji šuter, i jedan od retkih preostalih igrača iz ere Mike D’Antonya u Rocketsima, mogao bi biti trejdan pre početka nove sezone. Gordon je u poznim igračkim godinama i bio bi koristan ekipama koje pretenduju na visok plasman ili na titulu. Gordon se pominjao u kombinacijama za trejd za vreme drafta a Rocketsi su bili spremni dati njega i još jedan pick, za kvalitetne igrače. Myles Turner iz Pacersa bio je jedna od meta, ali od toga nije bilo ništa.

Za sada se ne pominju zainteresovani timovi, no problem u Gordonovom slučaju su godine, sklonost povredama i  – visoka plata. On ima ugovor za naredne tri godine u kojima prima – 18 miliona naredne, 19.5 miliona 2022-23, i 21 milion 2023-24 godine.

27. avgust

Nakon mnogo spekulacija, budućnost Lauri Markannena, 24-godišnjeg kirlnog centra je rešena. 2.13 visoki igrač zamenio je dres Bullsa onim od Clevelanda Cavaliersa. Finac je dogovorio saradnju na četiri godine vrednu 67 miliona dolara. Do trejda je došlo dogovorom tri tima – Chicago je dobio Derrick Jones Jr.-a, zajedno sa budućim zaštićenim “lottery” pickom, je u Portland iz Cavsa otišao Larry Nance Jr.

Iako je profesionalnu karijeru započeo na odličan način, forma Markannena je naglo opala, zbog čega se više nije uklapao u visoke ambicije kakve imaju Bullsi, posebno u predstojećoj sezoni.

*****

Ben Simmons je već dugo vremena na izlaznim vratima Sixersa. Odnosi između Sixersa i Simmonsa su zahladili nakon ispadanja iz playoffa prošle sezone. Ben je prema nekim glasinama ignorirao trenera Doca Riversa i većinu suigrača cijelo ljeto, kao da je i sam bio svjestan da narednu sezonu neće dočekati u dresu Sixersa. Ipak, dovoljno dobra ponuda nije stigla i Simmons je još uvijek u Philli. U jednom trenutku pomirili su se s činjenicom da Ben ne ide nigdje, no čini se da bi ipak mogao biti razmjenjen do početka nove sezone.

Kao glavni favoriti izdvojili su se Wolvesi koji ne odustaje od Simmonsa. Zasada najveći problem predstavljaju plate, odnosno Wolvesi moraju pronaći još jednu ekipu da sudjeluju u razmjeni. Zainteresiranih strana još uvijek nema, a dovođenjem Simmonsa uz KAT-a, Edwardsa i Russella Wolvesi postaju ozbiljna ekipa.

13. avgust

Ovaj puta iznenađenja nije bilo. Kako je i najavljivano, Kawhi Leonard je potpisao novi ugovor s Los Angeles Clippersima. Ugovor je vrijedan 176 milona $, koje će Leonard inkasirati kroz četiri godine. Dileme oko produljenja nije bilo, Leonard je još početkom ljeta dao naslutiti da mu se ostaje u Los Angelesu, tako da je ovaj ugovor bio zapravo formalnost. Leonard je ovim ugovorom postao uz PG-a najplaćeniji igrač ekipe, a također je ušao i u Top 10 najplaćenijih igrača Lige.

11. avgust

Kako je javio Adrian Wojnarowski, Dennis Schroderje potpisao jednogodišnji ugovor sa Bostonom za 5.9 miliona dolara. Epilog je to Shroeder sage u kojoj je ovaj igra, za sada, ‘prokockao’ 78 miliona sigurnih dolara (84 ukupno, ali oduzmimo Bostonovih šest) koje su mu samo pre nekoliko meseci nudili Lakersi.

10. avgust

Luka Dončić, zvezda Dalas Maveriksa, dogovorio je fantastičan ugovor na pet godina sa franšizom iz Tesasa.

Američki mediji navode da će Slovenac imati ukupna primanja od astronomskih 201,5 miliona dolara. Time će se izjednačiti se sa zvezdom Golden Stejta Stephom Curryjem, ali i ujedno nadmašiti onaj Nikole Jokića u Nuggetsima (146,5 miliona).

Cuban je u Ljubljanu doveo dvojicu legendi, trenera Jasona Kidda i Dirka Nowitzkog, sve kako bi Luka potpisao novi, petogodišnji, ugovor sa Mavsima.

*****

A Warriorsi bi konačno trebalo da budu kompletni, odnosno da imaju zdravog Klaya Thompsona u timu nakon što je dve sezone izbivao sa terena. Priključio se treninzima i kako je rekao Kevon Looney – “Nikada nisam video motivisanijeg Klaya…” Nadamo se da će ga poslužiti zdravlje u novoj sezoni i da ćemo ponovo gledati ubojiti šampionski dvojac na delu.

6. avgust

A Julius Randle, krilni centar Knicksa, dobio je novi ugovor. New York je ovog sjajnog igrača potpisao na novih četiri godine za dodatnih 117 miliona dolara, sa tim da je sada ukupna vrednost njegovog ugovor 140 miliona. Randle, 26-godišnjak u najboljim igračkim godinama, imao je sezonu karijere iza sebe. Pod vođstvom Toma Thibodeaua belećio je 24 poena, 10 skokova i 6 asistencija po meču, izabran je za Igrača koji je najviše napredovao, a Knicke je nakon dugo vremena doveo i do play offa.

*****

A Andre Igoudala, 37-godišnji košarkaškaš koj je u prošloj sezoni nosio dres Heata, planira da se umirovi i to u dresu svog omiljenog kluba – Golden State Warriorsa. On je to izjavio nedavno za New York Times, a sada je da vidimo šta će njegov bivši klub da uradi i da li će mu ponuditi novi ugovor.

4. avgust

Knicksi nastavljaju sa odličnim prelaznim rokom. Posljednja akvizicija je Kemba Walker! Nakon tradea u Oklahomu, bilo je samo pitanje vremena kada će biti dogovoren buyout. Oklahoma i Kemba su riješili stvari, buyout ugovora je dogovoren, a Kemba će postati novi igrač New York Knicksa!

******

Ludnica je krenula prije nekoliko dana, a većina ekipa ima praktički složene rostere za narednu sezonu. Ipak, ostalo je još kvalitetnih igrača na “tržištu”. Ako izuzmemo Leonarda i Collinsa koji će gotovo sigurno produžiti s Clippersima, odnosno Hawksima, jedna od najboljih koji je ostao je Spencer Dindwiddie.

Bek je propustio gotovo cijelu prošlu sezonu zbog teške povrede koljena. Netsi na njega više ne računaju, a kao pretendenti za njegov potpis su Washington Wizardsi. Nakon odlaska Westbrooka, upražnjeno je mjesto prvog playa, a povratnik Dindwiddie bi bio veliko pojačanje za Čarobnjake.

3. avgust

DeMare DeRozan ima novi klub i seli se nazad na Istok. Potpisao je sa Chicago Bullsima, na tri godine za 85 milona dolara. Bullsi će, prema izvorima, u San Antonio poslati Thaddeusa Younga, Al-Farouqa Aminua, i dva picka druge runde.

*****

A Lakersi su doveli iskusnog Carmela Anthonya. Melo je tako konačno dočekao da deli parket sa Lebronom Jamesom. Potpisao je na godinu dana. Lakersi su potpisali još jednog šutera, 23-godišnjeg Malika Monka koji je prošle sezone u dresu Hornetsa šutirao sjajnih 40.1 % za tri poena.

*****

A Patty Mills, koji igra sjajno za reprezentaciju Australije na OI, promenio je klub. Za 12 miliona dolara za dve godine, potpisao je sa Brooklyn Netsima.

*****

Nakon sezone za zaborav, Andre Drummond će dres Lakersa zameniti dresom Philadelphie 76ersa. Drummond je nakon odlaska iz Cavsa, nastupao za Lakerse i beležio 11.9 poena i 10.2 skokova u 21 meču.

*****

A Nemanja Bjelica se sa Floride seli na Zapad, gde će se na godinu dana pridružiti Golden State Warriorsima.

2. avgust

Čini se da je Miami napravio veliki posao dogovorivši potpis Kyle Lowrya na tri godine, u sign-and-trade opciji sa svojim dosadašnjim klubom. Heat je produžio saradnju sa Duncanom Robinsonom, 5 godina za 90 miliona, dok je pri kraju dogovor oko maksimalne ekstenzije ugovora za Jimmy Butlera koji bi trebalo da dobije 184 miliona u naredne četiri godine.

*****

Lonzo Ball, dosadašnji play Pelicansa, i bek Lakersa Alex Caruso ponovo će igrati zajedno i to u – Chicagu. Caruso je potpisao na četiri godine za 37 miliona.

*****

Evan Fournier nije nastavio u Bostonu, već se odlučio za Knickse i potpisao je četvorogodišnji ugovor za 78 miliona dolara. New York je produžio i sa Derrickom Roseom, koji je dobio trogodišnju ugovor na 43 miliona.

*****

A Lakersi su potpisali i četvrtog igrača koji je nekada nosio žuti des. Kent Bazemore novi je igrač tima iz LA, a pre njega su potpisali Dwight Howard, Trevor Ariza i Wayne Ellington.

*****

Iznenađenje ili ne, New Orleans e potpisao Devonte Grahama iz Hornetsa za 47 miliona na četiri godine. Pelicansi su u Charlotte poslali zaštićenog 2022 lottery picka prve runde.

*****

A iskusni Jeff Green odlučio je nastaviti svoje NBA bitke, i sada se priključio Denveru sa kojim je dogovorio dve godine za 10 miliona.

 

31. jul

‘Brodie’ je stigao sasvim motivisan, a kako li će se triple double mašina snaći uz Lebrona, Davisa i ostatak tima iz LA, tek ćemo da vidimo. Kako je potvrđeno, u zamenu za Westbrooka put Washingtona otišli su Kyle Kuzma, Kentavious Caldwell-Pope i Montrezl Harrell, a Wizardsi su dobili pravo i na 22. picka.

1 Comment

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. NBA: Ovo su igrači koje klubovi mogu potpisati kao slobodne agente - Ostatak Sveta
  2. NBA: Pet igrača o čijem se trejdu najviše priča - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*