Utah Jazz 2020 – 2021: Najfiniji zvuci Jazza

Screenshot / Clutch points

Jazzeri su bili jedno od najprijatnijih iznenađenja u protekloj sezoni, a sa čak 52 pobede i 20 poraza bili su prvi ‘orkestar’ Zapadne konferencije. Pri tome, kući su imali sjajan učinak od 31 pobede i tek 5 poraza. Ovo je prvi put da je Utah lider NBA nakon regularnog dela. To je svakako i značajan iskorak u odnosu na prethodnu sezonu, kada su bili šestoplasirana ekipa u konferenciji.

Ekipa koji na terenu predvode sjajni scorer Donovan Mitchell, najbolji odbrambeni igrač lige Rudy Gobert, uz sjajnog Jordana Clarksona, iskusnog Mikea Conleya i odličnog hrvatskog šutera Bojana Bogdanovića, delovala je tokom cele sezone skladno. Ako pri tome dodamo i Inglesa i Nianga, onda znam da pred sobom imamo i najubojitiju dugometnu artiljeriju u celoj ligi.

Dominacija Mitchella i kobni PG

A u play offu Jazzeri su prvo naleteli na Memphis. Nakon što su izgubili u prvom meču, dobili su četiri vezane i tako se plasirali u drugi krug. Bio je to povratak Donovana Mitchella na teren, i to kakav. Prvi instrument ‘jazz’ orkestra beležio je 28.5 poena u proseku, 7.8 asistencija, pogađao je iz igre sa 46% uspešnosti, 41% za tri poena, dok je sa linije slobodnih bacanja imao 94%.

Mitchell se upisao u istoriju franšize, kada je u petom meču zabeležio 30 poena, 10 asistencija, 6 skokova i imao je 5 pogođenih trojki. Nijedan igrač Utaha pre nije imao ovakav učinak. Mitchell se također pridružio Johnu Socktonu i Deronu Willamsu kao jedini igrač koji je na istom meču imao 30 poen i najmanje 10 asistencija na jednoj play off utakmici.

Nažalost po tim u polufinalu Zapada naleteli su na sjajne Clipperse, odnosno na izuzetno raspoloženog Paula Georga, koji su bez Kawhi Leonarda slavili sa 4-2 i stigli do finala Zapada.

Rekordna sezona

Tako je u pobedi u poslednjem delu regularnom dela prvenstva protiv Sacramenta, 121 – 99, Jazzeri su ne samo overili prvo mesto na Zapadu već su ubacivši 18 trojki na tom meču oborili još jedan NBA rekord – Utah je postala prvi tim u NBA koji je na svakom NBA meču imao najmanje po 10 ubačenih trojki. To nijedna ekipa nije do sada uspela da uradi.

Protiv Hornetsa postavili su i rekord franšize, ubacivši čak 28 trojki:


Jazzeri su godinama u usponu formu, što pokazuju i pregledi proteklih sezona:


Brojke, brojke, brojke…

Evo i još nekih zanimljivosti vezano za Utah Jazz izraženih u brojkama, nakon završenog regularnog dela sezone:

  • tim je imao najbolji net rejting u ligi sa 9.4, što je 15-ti najbolji rejting u NBA istoriji,
  • uz rekord od 10 postignutih timskih trojki na svakom meču, oni su u proseku davali 16.7 trica što je isto rekord NBA,
  • postigli su ukupno 1.205 trojki u regularnoj sezoni, što je treći najbolji rezultat u istoriji, i veliki uspeh obzirom da je regularni deo trajao svega 72 meča,
  • ujedno su postali i tim sa najbrže postignutih 1.000 trojki u NBA istoriji,
  • pobeda nad Kingsima od 154 – 105, 28 aprila 2021, bila je rekordna utakmica za franšizu po broju postignutih poena i po razlici kojom je pobeda ostvarena,
  • bili su u protekloj sezoni jedini tim u NBA koji je bio rangiran među top pet kada su u pitanju ofanzivni rejting – 116.5, četvrti – i deanzivni rejting, 107.5, bili su treći,
  • između 8 januara i 29 januara 2021, ostvarili su 11 pobeda u nizu, što je rekord jednog tima u protekloj sezoni.

Dominantni Gobert…

Centar Utah Rudy Gobert i prošle je sezone proglašen najboljim obrambenim igračem godine, što mu je već treća takva titula. I to u četiri poslednje sezone. Francuz je tako postao tek četvrti igrač u istoriji NBA lige koji je najmanje tri puta osvojio ovu nagradu, a to je uspelo još samo Dikembeu Mutombou, Benu Wallaceu i Dwightu Howardu. Gobert je nagradu osvojio 2018. i 2019., dok mu je niz prošle godine prekinuo Giannis Antetokounmpo. Dobio je 84 od 100 glasova za prvo mjesto, tj. ukupno 464 boda, čime je završio iznad Bena Simmonsa iz Philadelphia 76ersa (287 bodova) i Draymonda Greena iz Golden State Warriorsa (76 bodova).

Gobert je u regularnom delu sezone beležio 14.3 poena i 13.5 skokova, uz 2.7 blokada. Uticaj Goberta na ekipu Jazzera u obrani i napadu se vidi u nekim “nekonvencionalnim” statistikama i stavkama koje su jednostavno impresivne. Rudy brani ukupno 9.3 šuteva po utakmici na području <1.8 metara od koša, što je 2. najveća brojka u cijeloj ligi odmah iza Mylesa Turnera. Kada je Gobert izvan parketa protivnici šutiraju 6% više šuteva iz Restricted Area. Rudy Gobert predvodi ligu i u još jednom, +/-, statističkom pokazalju. Kada je on u igri Jazzeri su imali +728, sledi Mike Conley (+548), Royce O’Neale (+473) i Joe Ingles (+452).

Standardni Bojan

Babo Bogdanović imao je nešto statistički slabiju sezonu od ranije. Vratio se nakon operacije zgloba šuterske ruke te je prosječno zabijao 17 koševa po utakmici… Bilo je reči u međusezoni da bi mogao napustiti tim, no ništa se nije dogodilo i Snyder računa na njega i u narednoj sezoni.

Clarkson ubojit, Favors razočarao

Jordan Clarskon je definitivno pronašao sebe u sistemu Quina Snydera, i ove sezone je eksplodirao u svojoj ulozi rotacijskog back up scorera. Zasluženo mu možemo pripisati titulu najboljeg šestog igrača NBA lige, gde je ‘pobedio’ svog saigrača Joe Inglesa kao drugog i Derricka Rosa iz Knicksa kao trećeplasiranog. Ne samo da je Clarkson postizao 18.4 poena po meču, što mu je rekord karijere i čime je bio drugi strelac time, već je svojom ulogom u značajnoj meri gurao tim napred. Donosio je neophodnu energiju i pogađao je kada je to bilo najvažnije:

Sa druge strena jedno od najvećih razočaranje u protekloj sezoni bio je Derrick Favors. Povratnik u redove Jazza, iskusni krilni centar, došao je da timu donese neophodno iskustvo i čvrstinu pod obručima. Za igrača njegovog renomea, i obzirom na platu koju prima, 5.4 poena i 5.5 skokova po meču bili su zaista mizeran učinak.

Šta dalje?

Za ovaj tim Jazza, naredna sezona je biti ili ne biti. Conley i Ingles su u poznim igračkim godinama, pojedini igrači, poput Bojana Bogdanovića, ulaze u pretposlednju godinu ugovora i uskoro će biti aktivni na tržištu. Ako bi se sumiralo ono šta je najveći izazov Jazza, to bi se mogli sumirati u jednoj rečenici:

Zdravlje,” rekao je njihov generalni menadžer Justin Zanik.

Uz talenat i kvalitet koji tim igra, sjajno vođenje tima od strane Snydera, zdravlje je treći i vrlo važan element za uspeh ovog kluba. Podsetimo se kako je pretprošlu sezonu Bojan Bogdanović završio ranije zbog povrede i operacije, u toku play offa povređeni su bili i Mitchel ali i Conley.

Pitanje je za trenera Snydera koliko će svoje glavne igrače – pre svega Mitchela i Goberta – moći da odmara naredne sezone. Kako bi bilo da rotaciju koju trenutno forsira i u kojoj učestvuje 9, 10 igrača još malo produbi i određene igrače rastereti minuta. Bogdanović je igrao svih 72 meča prošle sezone, 71 nastup imao je Gobert, 67 Ingles… Clarckson se pokazao kao dobar model rotacionog igrača, Hassan Whiteside biće adekvatna zamena za Goberta u određenim trenucima igre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*