Milwaukee Bucks 2020-2021: Konačno titula!

Konačno titula! Milwaukee Bucksi osvojili su naslov NBA prvaka. Bili su osporavani nakon nekoliko godina “štucanja” u playoffu. Zamjeralo se Giannisu da bez šuta nikad neće biti pravi playoff igra, Budenholzeru da ne želi prilagoditi situaciji, Middeltonu da nestane s parketa u bitnim trenutcima…Sve to sada više nije važno, jer ekipa Bucksa ima prsten! Sezona nije počela bajno. S početka nisu mogli uhvatiti ritam, a doživjeli su poraz od gotovo svih ekipa iz vrha istoka – Kelta, Knicksa, Heata, Netsa. Stvari su krenule na bolje sredinom sezone kada su nakon najgoreg niza sezone od pet poraza, izgubili samo jednu u narednih 14 utakmica. Na kraju regularne sezone završili su na trećem mjestu sa 43-26 scoreom, te kao najefikasniji napad lige.

BasketballReference


Put do prstena

Na put do prstena Bucksi su krenuli sa trećeg mjesta. U prvom krugu to im je donijelo prošlogodišnje “krvnike” Miami Heat. U balonu Giannis i ekipa su bili veliki favoriti, da bi doživjeli “pljusku” od Jimmy Butlera i Vreline. Odigrali su nestvaran playoff, a Bucksi su se prošle godine strašno mučili s njima. Ove sezone priča je bila potpuno drugačija. Čista metla za Buckse koji su praktički s pola gasa ispratili Heat kući. Sigurna izvedba dala je nadu da su svi ponešto naučili iz poraza prošlih godina i Bucksi su izgledali spremno.

Možda i najveći izazov bila je druga serija. Brooklyn Netsi sa Durantom, Irvingom i Hardenom. Netsi su u seriju ušli s prednošću domaćeg terena, a nakon razbijanja i pobjede od 39 razlike u drugoj utakmici, činilo se kako Netsi imaju lijeka za Giannisa i ekipu. Dolaskom u Milwaukee, serija se preokreće. Netsi gube Irvinga i prednost od 2-0, a uz to i Harden je bio vidno nespreman. Ipak, na krilima nevjerovatnog Duranta, Netsi uzimaju petu utakmicu. KD je ubilježio triple double, a uz to je ubacio 49 poena uz pomalo nevjerovatnih 70% šuta iz igre!

Nešto se na kraju ipak pitalo i Buckse. U šestoj utakmici trojac Bucksa je praktički iznio cijelu utakmicu. Holiday je ubacio 21, Giannis 30, a Middelton 38 za veliku pobjedu i 3-3 u seriji. Sve je bilo spremno za sudobonosnu sedmu utakmicu. Očekivanja su nam se ispunila i dobili smo možda i najnapetiju utakmicu playoffa. Giannis i Durant su bili fenomenalni. Grk je ubacio 40, a Durant 48 poena. Seriju je presudilo nekoliko milimetara, za koliko je Durant nagazio liniju za tri poena i tako donio “samo” produžetak Netsima. Bucksi su se bolje snašli u dodatnom vremenu, i “bezecirali” su odlazak u finale istoka.

Možda i iznenađujuće u finalu istoka dočekali su ih Hawksi. Mlada, potentna ekipa predvođena Youngom i Bogdanom Bogdanovićem pružila je sjajan otpor u prvoj utakmici i odnijela prvu utakmicu u seriji. Bucksi se vraćaju i u drugoj utakmici su ubilježili uvjerljivu pobjedu. Pravu dramu Bucksi su proživili u četvrtoj utakmici. Osim što su izgubili utakmicu, izgubili su i Giannisa. Povreda nije izgledala nimalo ugodno i na prvi pogled činilo se kako će Giannisa čekati duža pauza. Gotovo smo bili sigurni da je on playoff završio. Bucksi su se nekako trgli nakon toga, te uzeli naredne dvije utakmice i završili seriju. Ključ serije je bila peta utakmica u kojoj je Brook Lopez bio junak sa 33 postignuta poena.

Finalna serija je počela sjajnim i pomalo nevjerovatnim vijestima da se Giannisa vraća, ali od tog trenutka sve je krenulo nizbrdo. Izgubili su prve dvije utakmice u seriji, a Paul i Sunsi su izgledali dominantno. Chris Paul je dominirao, radio je obrani Bucksa što je htio, a Booker je rešetao izvana. Činilo se kako nemaju rješenja. No, za Bud je naučio lekciju prošlih godina i sada je odradio određene defenzivne prilagodbe kako bi usporio Paula – i uspio. Bucksi su uzeli naredne četiri utakmice, a posljednju je “ovjerio” Giannis sa 50 poena.

Grk je proglašen za MVP-a finala, potpuno zasluženo. Treba priznati da su velik obol ovom naslovu dali i Middelton i Holiday. Jrue je totalno uštopao Paul, a s druge strane pružao je odlične napadačke predstave. Obrambeno je posao odradio gotovo savršeno, bio je na svakoj lopti i “zagorčavao” je život Paulu u svakom trenutku. Middelton je također odrađivao lavovski posao u obrani, a u napadu je bio tu kada je god bilo potrebno.

Doprinos rotacije

Budenholzer je ove sezone stvorio dobro podmazan stroj. Gore naveden trojka je vukla konce, no i ostatak ekipe dao veliki doprinos ovom naslovu. Pridošlica iz Spursa Brynn Forbes odigrao je nevjerovatnu šutersku sezonu. Ulazeći s klupe ubacivao je 10 uz 47% šuta iz igre, te 45% za tri poena. Bio je prijeko potrebna iskra s klupe i predvodio je drugu postavu. Osim njega ulazeći s klupe sjajno je odigrao i Bobby Portis. Centar koji ima “sumnjivu” prošlost, nije se snašao ni u Bullsima, ni u Knicksima, no u Bucksima je pronašao svoju ulogu. Bio je odlična zamjena Brooku Lopezu, dovoljno jak da se gura s centrima i kupi skokove, a opet brz i precizan izvana. I dalje je imao oscilacije tijekom sezone, no generalno Portis je odigrao sjajnu sezonu.

Konačni dodatak slagalici bio je PJ Tucker. Iskusni krilnim, a po novome i centar, Bud je dobio ono što mu je trebalo. Tucker je pokrpao rupe u obrani, a osim toga Bud je dobio još jedno “tijelo” za baciti na najbolje protivničko krilo. Iako se nije iskazao u napadu, gdje je potpuno pao u šuterskoj formi, u obrani je odradio ono zbog čega je doveden.

Obrana titule?

Bucksi su ovo ljeto odradili sitne, no potencijalno efektivne korekcije. Izgubili su Forbes, no vratili su Georgea Hilla, koji je u svojoj prošloj epizodi u Bucksima bio još i efikasniji od Forbesa prošle sezone. Uz njega je stigao i šuter Grayson Allen, dok je umjesto Tuckera doveden Ojeleje iz Bostona. Potpisali su i povratnika od povrede Rodney Hooda, koji ako uspije ostati zdrav može biti prava opasnost s klupe. Možda su odradili samo korekcije u rotaciji, no dovođenjem ovolike količine šutera znači da je Giannis imati još više prostora za “rad”. Praktički svaki igrač na rosteru Bucksa je potencijalno opasan za tri poena. Uz to Giannis je u predsezoni pokazao napredak u šutu. Nekako je izgledao puno bolje kada šutira, tehnika je bila pravilnija i moguće je da ćemo vidjeti puno više šuteva od Giannisa u narednoj sezoni.

Plan je jasan. I dalje je sve temeljeno na snažnoj obrani i prostoru za Giannisa u napadu. Kada svedemo igru Bucksa na ono najosnovnije. Ako novi igrači doprinesu u onoj količini u kojoj se od njih očekuje Bucksi bi vrlo lako mogli doći u situacija da obrane titulu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*