‘Čarolija’ ponovo živi u NBA

Screenshots

U smiraj oktobra, prvog meseca u kalendaru nove NBA sezone, ekipa Washington Wizzardsa je sa 5 pobeda i svega jednim porazom sasvim zasluženo na vrhu Istočne konferencije, i cele NBA lige. Uprkos početnom porazu u mesecu novembru od Hawksa, nakon zanimljivog meča, utisak koji su Wizardsi ostavili na početku sezone je i više nego povoljan.

Tim koji niko nije takmičarski shvatio ozbiljno uoči ove sezone, a koji je u oktobru dva puta savladao favorizovane Celticse, i pokazao da je uprava tokom leta napravila sjajan posao. Otišao je Russel Westbrook, a na poziciju playa stigao je odlični a potcenjeni Spencer Dinwiddie, tu je šampionski dvojac iz Lakersa – Kyle Kuzma i Kentavious Caldwell-Pope, kao i Montrezl Harrell, igrač neverovatne energije i doprinosa za svoj tim.

Uz Boston – dva puta, tokom oktobra pali su Hawksi, Pacersi i Raptorsi a jedini poraz su im naneli košarkaši Brooklyn Netsa.

Kraj loše serije?

Wizardsi se dugo, poput ove sezone, nisu nalazili na mapi contendera. Doduše niti ovaj dobar rezultat na početku sezone ne svrstava ih među favorite, ali je tim pokazao da je dobra selekcija napravljena i da igrači imaju potrebnu energiju da franšizu vuku ka vrhu. Plasman u play off ove sezone bila bi kruna takvog napretka.

U protekle dve sezone Wizardsi su tavorili, imali su čvrstu i kompaktnu ekipu ali nikada nisu napravili iskorak čak ni u vreme kada John Wall bio na vrhuncu. Od 2000. godine pobedili su u 42.2 % mečeva, sa devet nastupa u play offu i tek četiri pobede u play off serijama. Od daleke 1979. ova franšiza nije uspela da prođe drugo kolo play offa. Da nije bilo povreda Gilberta Arenasa i Johna Walla pre tri sezone, mi bi ovu franšizu sada gledali u borbi za vrh Istoka. No te povrede su svakako odredile tok tima iz DC-a.

Još je uvek rano govoriti o tome koliko je novi GM Tommy Sheppard uspeo da napravi za dve godine, kako je zameio Ernie Grunfelda, ali su definitivno potezi od ovog leta ohrabrujući, kao igre čitavog tima. I dok su protekle tri sezone bile godine kada su se u timu trudili da drže glavu iznad vode, sada se čini da su u Washingtonu konačnu zaplivali mirnijim vodama.



Beal-Dinwiddie, novi ubitačni tandem

A napadačku zver kakva je Bradley Beal ove su sezone Wizardsi uparili sa Spencerom Dinwiddieom, jednim od najkreativinih i najpotcenjenijih igrača u ligi. Dugo se pričalo u budućnosti Beala, prošle sezone je bio na meti mnogih klubova u NBA, no odlučio je da ostane. U prošloj je bio u samom vrhu strelaca NBA lige, no tim se nije proslavio igrama, a u ovoj sezoni Beal beleži 24.3 poena, 5.5 skoka i 4.5 asistencija po meču.

U prošloj sezoni Bealu je izmakao nastup na All Staru iako je davao preko 30 poena po meču. Najviše zbog njegove defanzivne igre koja je značajno trpela u poslednjim sezonama. No, dolaskom defanzivno orijentisanog trenera kakav je Wes Unseld čini se da bi i taj segment igre mogao da bude poboljšan. Bel je All-NBA igrač koji je sa 28 godina još uvek u svom primeu. Jedan od najboljih scorera u ligi – ako gledamo sve sezone od 2017-18 on je četvrti najbolji strelac takmičenja. Među top 10 je kada su u pitanju slobodna bacanja i šut iz igre mu je iznad ligaškog proseka. Ovaj snažni igrač sa sjajnim rasponom ruku ima odličan potencijal da uz napredak u odbrani postane jedan od lidera franšize i cele lige. u godinama što dolaze.

Na drugoj strani, pojačanje iz Brooklyna – Spencer Dinwiddie, je sjajni igrački fit za Beala, nego što je to bio Russell Westbrook prošle godine. Brody je sigurno kompletniji i kvalitetniji igrač, no Spencer daje više doprinosa za tim, posebno u kreativi i napadačkom segmentu. Dinwiddie koji ove sezone beleži 18.8 poena, 6.3 asistencija i 5.4 skoka po meču, još uvek lagano hvata ritam posle povrede koja ga je odvojila od terena gotovo celu prošlu sezonu.

Trojac iz LA

Mnogi koji su dobri poznavaoci NBA lige smatraju da su Wizardsi su napravili dobar posao time što su u zamenu za Russella Westbrooka put glavnog grada doveli trojac Lakersa – Kyle Kuzu i Kentavious Caldwell-Popea koji imaju šampionski prsten, te Montrezl Harrella, koji svakom timu za koji nastupa donosi neverovatnu energiju.

KCP koji je bio jedan od ključnih igrača u jurišu Lakersa na titulu odličan je odbrambeni igrač i jedan od najzahvalnijih igrača u rotaciji tima iz glavnog grada. Igrač kalibra kakvog Wizardsi nisu imali još od Otta Portera. Igrač solidnog šuta i veliki borac. Sa druge strane Kuzma je bio jedan od najvećih potencijala tima iz LA, ali je dolaskom Lebrona Jamesa u grad svetlosti izgubio svoje mesto u timu. Sada za Washington beleži 15.9 poena, 11 skokova i 1.7 asistencija, i najbolji je skakač tima. Kuzma je pokazao i veliku zrelost u preuzimanju odgovornosti u situacijama koje su ključne za tim. Oba igrača su momentalno zaigrala važne uloge u timu Wizardsa i postali su faktori uticaja u timu koji ima pobednički mentalitet.

 

Šta reći za Montrezl Harrell koji je samo nakon godinu dana napustio Lakerse i stigao na Istok. Jedan od sjajnih bench-igrača i back up centara, igrao je sjajno za oba tima iz LA, ali je nekako zakazivao kada je najvažnije – u play offu. Enrgiju koju daje u odbrani i u napadu čini ga izuzetno korisnim i pozdanim. U ovoj sezoni beleži 18.4 poema i 9.9 skokova.

Deni, izralske gore list

Ne treba zaboraviti ni sophmore igrača, Denija Avdiju koji se lagano vraća u formu nakon povrede članka. Njegova rookie sezona bila je zaista zadovoljavajuća – 6.3 poena, 4.9 skokova u 54 nastupa, da bi u toku ove sezone igrao na svih sedam mečeva ulazeći sa klupe. Još uvek nedovoljno fizički spreman za NBA izazove Avdija ima veliki potencijal, visok je, sa širokim rasponom ruku, potencijalom u odbrani i u napadu. U napadu bi trebalo da poradi na svome šutu – za sada je na 31.5 % za tri poena, ima dobar osećaj za igru, dobar je u reketu, i poprilično dobro kontroliše loptu za svoju visinu.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*