We Believe: Nezaboravna sezona ‘ratnika’

NBC Sports

Prije 14 godina Golden State Warriorsi su šokirali NBA svijet, barem na kratko.

Dugo vremena je vladala prosečnost u Oaklandu, prije početka te sudbonosne 2006/07 sezone bili su ekipa koja je najviše puta zaredom propustila playoff u istoriji NBA lige. Nisu bili u playoffu još otkada ih je tamo odveo Chris Webber 1994. godine i to kada je bio rookie.

Sezonu prije su imali najgori score u diviziji i stvari nisu izgledale dobro po Warriorse. Doveli su starog lisca Dona Nelsona na mesto trener. Ušli su solidno u sezonu, no bili su dosta daleko od playoffa. Do početka januara imali su jedva pozitivan score 17-16, ali 17. januara se desio preokret. Uradili su veliki trade sa Pacersima i potpisali su Stephena Jacksona, Ala Harringtona, Šarunasa Jasikevičiusa i Josh Powella. Prije početka sezone je doveden Matt Barnes koji je kasnije postao jako bitan šraf u ekipi.

Sa novim pridošlicama Don je napokon mogao igrati svoju run and gun košarku. Starosedioci Baron Davis, Monta Ellis, Jason Richardson su jedva dočekali. Sa Jacksonom u Harringtonom u petorci su stvorili ultra brzu i veoma opasnu petorku. Baš onakvu kakvu Nelson obožava. Serija je počela nakon poraza od Washintgona u martu, kada su imali dosta negativan 27-35 score. No tada kreće Donova mašinerija. Pobedili su u 16 od zadnju 21 utakmicu, završili na 42-40 i uspeli izboriti playoff kao 8. na Zapadu. Tada se stvorila mantra “We Believe”.

NBA

No iako su uspeli izboriti playoff nitko od njih nije očekivao da išta naprave, jer tamo su ih čekali moćni Mavsi, sudionici Finala sezonu prije. Bili su najbolja ekipa Zapada, koja je izgubila samo 5 utakmica na domaćem terenu. U prevodu Warriorsima je trebalo čudo. Ali Don je znao Mavse u dušu, a Dirku i ekipi ovakva brza postava Warriorsa nikako nije odgovarala. Niti jednom ih nisu pobedili u regularnoj sezoni, Warriorsi su dobili sve 3 utakmice i ipak su se mogli nečemu nadati.

Ipak to je playoff, pa su usprkos dominaciji u regularnoj sezoni nad Mavsima, ipak nisu bili favoriti. Osim sjajnog scorea u regularnoj sezoni Mavsi su imali i Dirka koji je imao istorijsku sezonu. Ušao je u klub 50-40-90, preko 50% šuta iz igre, preko 40% šuta za 3 i preko 90% slobodna bacanja. Uz sve ove stvari, retko ko je davao šanse Warriorsima.

Don Nelson i Baron Davis se nisu s time slagali. Već su u prvoj utakmici napravili break i pokazali Mavsima da će se morati dobrano pomučiti. Don je počeo s izuzetno niskom petrokom, a s klupe su ulazili Barnes i Francuz Mikeal Pietrus, te centar Biedrins (verovali ili ne, te sezone čak ni on nije bio drvo kao u kasnijim sezonama). Igrali su ultra brzu košarku, svaki igrač je mogao šutirati i voditi loptu što je stvaralo ogromne probleme Mavsima. Čak i nakon primljenog koša Warriorsi nisu posustajali nego su vukli kontru, a u ovakvoj situaciji kada igraju s pet igrača izvana Baron je mogao dominirati. Na kraju pobeda, a Davis je ubacio 33 poena, uzeo 14 skokova te podelio 8 asista.

Nakon što su Mavsi izjednačili čekao ih je pakao Oracle Arene (ne može se meriti niti s jednim europskom dvoranom i navijačima, no po NBA standardima je to “pakao”) Navijači Warriorsa su postali jedni od glasnijih u ligi i svi su s We Believe majicama verovali u iznenađenje. Dobili su prve dve  utakmice, poveli s 3-1 u seriji i imali priliku totalno dokrajčiti Mavse u 5-oj. No nisu uspeli i serija se vratila u Dallas.

Očekivala se pobeda Mavsa i vraćanje serije u “normalu” no usledila je jedna od najboljih predstava Warriorsa ikada. Jackson je dominirao, pogodio 7 trojki, zabio 13 poena zaredom u sjajnoj seriji 24-3. Nakon toga Mavsi se više nisu mogli spasiti i morali su potpisati poraz. Jackson osim što je ubacio 33 poena, totalno je uštopao i Dirka koji je ubacio samo 2 šuta. Ovime su postali prva osmo rangirana ekipa koja je izbacila prvo rangiranu u seriji na 4 pobede!

Nakon sjajne pobede sledio je dvoboj s Utah Jazzom. Predvođeni Deronom, Boozerom i Okurom ipak su bili jači u 5 utakmica, no Baron je imao potez serije kada je “uništio” Kirilenka u 3. utakmici, jedinoj kojoj su Warriorsi pobedili.

Tako je završena ova sjajna sezona, od gubitničke ekipe su postali ekipa sa možda i najbolji navijačima u NBA. Iako nisu izborili playoff sve do Curryeve generacije, ova ekipa će biti upamćena kao jedna od najzabavnijih ikada. Prštalo je od kontri, trojki, zakucavanja i atraktivnih poteza, a najbolja stvar je da su bili i efikasni. Zbog toga su i Warriors posebno obilježili ovu godišnjicu kada su primili članove ove ekipe prije prve utakmice Polufinala konferencije ove godine.

Pogled s druge strane

Uvijek postoji dvije strane priče, a akter “s druge strane” Dirk Nowitzki je odlučio ispričati svoju stranu ove priče. Dirk je te sezone, odnosno samo 2 tjedna nakon poraza proglašen za MVP-a regularnog dijela. Tu posljednju utakmicu koju su izgubili je bila jedna od najgorih u Dirkovoj karijeri. Ubacio je samo 8 poena uz očajnih 2/13 iz igre.

-“Imali smo ogromnih problema s matchupom. Nellie (Don Nelson) je točno znao kako treba igrati, jer on je i nas trenirao. Uz to Warriorsi su bili “vrući”. Imali su jako puno niskih igrača koji su samo trčali i ubacivali. Jednostavno bio je izuzetno loš matchup.”- požalio se Dirk.

Stephen Jackson je priznao kako je proučavao Dirkovu igru, te su točno znali kako treba igrati. Dirka su stalno zatvarali i visili po njemu, jednostavno nije mogao doći do slobodnog šuta. Iznenadili su ih, a Dirk je nakon toga pokazao karakter. Vratio se kao još bolji igrač, te je i on sam sudjelovao u “upsetu” Samo što je njegov bio dosta vrijedniji, odnosno bio je vrijedan naslova prvaka protiv Heata.

1 Comment

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Najveća iznenađenja u playoff istoriji! - Ostatak Sveta
  2. Captain Jack - Ostatak Sveta
  3. Prvi europski MVP - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*