Veliki Manute: Lavovi, blokade, trice…

Photo by Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images

Manutea Bola, koji je bio jedna od najvećih atrakcija u ligi krajem osamdesetih i početkom devedestih, pre svega zbog visine od 231 centimetra.

Rođen je u Južnom Sudanu kao član plemena Dinka. Otac, majka i sestra su bili viši od dva metra, dok je navodno deda bio visok dva metra i 39 centimetara. Bol je kao tinejdžer čuvao stoku u svom plemenu, nije imao nikakvo obrazovanje i želeo je da postane fudbaler. Tokom služenja vojnog roka prvi put je zaigrao košarku. Kasnije ga je tokom jednog kampa u Africi primetio američki trener Don Fili koji ga je 1982. godine poslao u Sjedinjene Američke Države kod svog prijatelja Kevina Mekija koji je sa klupe predvodio Klivlend Stejt Univerzitet. U papirima koje je doneo iz Sudana Bol je zvanično bio visok 155 centimetra, pošto je u domovini bilo lakše da ga izmere dok sedi.

Pošto nije imao nikakve podatke o datumu rođenja, a ni sam nije znao kad je tačno rođen, trener Meki mu je iz glave odabrao 16. oktobar 1962. godine, kako bi kao 19-godišnjak mogao da nastupa za njegov tim u NCAA ligi. Sam Meki je kasnije izjavio da je siguran da je Bol pri dolasku u Ameriku imao više od 30 godina, a da je tokom poslednjih sezona u NBA bio blizu 50.

Na draftu 1985. sa 31. pozicije biraju ga Vašington Buletsi. Postao je zvanično najviši igrač u istoriji NBA lige, a u prvoj sezoni beležio je više od pet blokada po meču. U međuvremenu je naučio engleski, bio je magnet za navijače i jedan od najvećih šoumena u NBA. Novinari su ga opsedali na svakom koraku, a 1987. objavljen je članak u kome se pojavila informacija da je Manute kopljem ubio lava kada je imao 15 godina. Kasnije se Bol poverio prijatelju da se samo šalio sa novinarima. Posle Vašingtona igrao je u GSW, Phili i Miamiu.

Kralj blokada i rekodri protiv Bucksa

Karijeru je završio Warriorsima 1995. godine. Ostao je jedini košarkaš ikada viđen u NBA koji je u svojoj karijeri imao više blokada (2.086) nego poena (1.599).

Na meču koji je igran 12. decembra 1985. protiv Miwlaukee Bucksa, a koju su njegovi Wizardsi dobili sa 110-108, blokirao je čak 12 šuteva. Pri tome postavio je rekord po broju blokada u jednoj četvrtini – 8, odnosno u toku jednog poluvremena – 11.

A pogledajte i kompilaciju njegovih najboljih poteza u karijeri:

Bolovih šest trica za poluvreme

Tako nešto danas ne polazi za rukom ni najboljim trojkašima. I Curry i Gordon, i Kemba, i Klay, i mnogi drugi moraju da se pomuče da za jednu utakmicu ubace šest trojki. Jednom od najviših košarkaša u NBA ikada, Manute Bolu, to je pošlo za rukom u toku jednog poluvremena.

A ovakvo čudo desilo se 3. marta 1993. godine, kada je Philadelphia gostovala u Phoenixu, u pokušaju da pobedi Sunse koje je predvodio njihov bivši igrač Charles Barkley. Nije im išlo, predvođeni Barkleyem Sunsi imaju dvocifrenu prednost već nakon četvrtine, a na poluvremenu je + 24. Tada trener 76ers neplanirno šansu daje Manuteu. Div se odlučuje za nešto neočekivano – da šutira samo trojke (te sezone je imao 1 pogodak iz 8 pokušaja u celoj sezoni). I krenulo ga je… jednom, drugi put, treći… Do kraja utakmice imao je 6 pogodaka iz 12 pokušaja!

Sunsi su na kraju dobili meč sa 125 – 115, ni Manuteovo izdanje iz snova nije pomoglo.

1 Comment

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Karijeru u NBA počeo sa 40 godina! - Ostatak Sveta
  2. Još jedno NCAA čudo - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*