Nick Nurse. Očekujte nemoguće.

Piše: Almir Nakić

Početkom 75-og izdanja najbolje košarkaške lige na svijetu niko nije očekivao ovakav rasplet u Air Canada centru. Toronto Raptorsi ostali su bez Kyle Lowrya, jednog od najboljih igrača te franšize ikada, a i samu sezonu ranije dobar dio iste nismo uživali gledajući Raptorse. Vjerovatno nisu uživali ni oni sami. Put od šampionske oaze sa Kawhi Leonardom do petorke Flynn, Johnson, Birch, Bembry i Baynes vjerovatno nije lagan ali jedan čovjek bio je spreman i na to.

Nick Nurse u ligu, na mjesto glavnog trenera, došao je na ljeto 2018. godine i u svojoj prvoj sezoni uspio je donijeti Torontu dugo očekivanu titulu. Raptorsi su igrali odlično, taktički potkovani a Kawhi, Siakam i družina plesali su po terenu. Drake, on je plesao pored terena. Sezonu poslije bez obzira na gubitak Kawhi Leonarda i Danny Greena Toronto sezonu završava da omjerom 53-19 a Nurse biva izabran za trenera godine. Idealan početak karijere, zar ne? Međutim, prije početka ove sezone pogledavši roster Raptorsa vjerovatno smo prevrtali očima i smjestili ih na dno istoka. Nick to nije vidio tako. Vidno limitirana ekipa nije bila barijera za Nickov pobjednicki mentalitet i u sezonu su usli hrabro, odlucno i sa jasnom namjerom da pobjeđuju. Ne uspije uvijek, naravno, ali ekipa igra dobro i nalazi se na 7. mjestu istoka sa omjerom 27-23.

Nick Nurse trenersku karijeru počeo je u engleskoj. Birrmingham Bulletsi, Manchester Giantsi i London Towersi bile su ekipe u kojima je radio a s obzirom na englesku naklonost loptanju pod obručima jasno je kakvi su ti uslovi za rad. Minimalni budžeti, igrači koji su poluprofesionalni i trener koji će jednog dana biti NBA šampion. Kada prođete takav tretman niti jedna NBA ekipa ne može vam biti problem za treniranje. Raptorsi su zbili redove, svojim ogromnim tijelima stezali su odbranu a u napadu igrali tecno oslanjajuci se na Nickove ideje sa Fredom Van Vleetom u glavnoj ulozi. Fred ove sezone zabija 21.5 poena uz 5 skokova i 7 asistencija i najbolji je igrač Toronta. Kao nagrada, stigao je i poziv za ovogodišnji All star. Pogađa bitne šuteve, razigrava saigrače i diriguje tempom napada Raptorsa. Obukao je teške cipele Kyle Lowrya ali dobro se nosi sa njima.

Tokom sezone sa dobrim igrama počeli su Pascal Siakam, koji igra kao preporođen i ponovo je onaj stari(šampionska sezona) i OG Anunoby koji je pored standardno odlične odbrane proširio svoj napadački repertoa i treći je najbolji strijelac ekipe. Gary Trent Jr. koji je stigao krajem prošle sezone u posljednje vrijeme obasipa protivničke koševe(40% 3pt) i sa Van Vleetom trenutno čini jedan od najboljih napadačkih bekovskih parova lige. Rookie Scotie Barnes igra odličnu rookie sezonu. 15/8/4 i odlična odbrana predstavljaju sjajan fit za ovaj sustav Nicka Nursea. Tu je i pomoćno osoblje koje zna svoju ulogu i koje doprinos igri Raptorsa. Achiuwa, bremešni Boucher, Banton, Birch, Watanabe, Flynn. Nick Nurse i Raptorsi pokazali su šta znači borba i želja za pobjedom. Zaobišli su pucanje iz tenka i začepili usta svima nama koji smo ih otpisali na početku sezone.

Nick Nurse je rođeni pobjednik a Toronto, Toronto je sretan što ima Nicka Nursea.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*