Arizona dream

Piše: Almir Nakić

51 pobjeda i samo 13 poraza stoji uz ime Phoenix Sunsa na ovosezonskoj tabeli NBA lige. Paul, Booker i ekipa, pod palicom Monty Williamsa, plešu parketima najdraže nam lige i sebično drže vrh zapada i lige. Prošle godine nedostajalo je malo, ove sezone to bi moglo biti to. Sunčeve zrake ponovo gledaju šampionsku košarku.

Gotovo cijelu deceniju ekipa Phoenix Sunsa bila je zakucana za dno lige sa kojeg nije mogla da se iščupa. Brendon Knight, Eric Bledsoe, TJ Warren i ostali nisu imali rješenje kako povesti ekipu naprijed a i van parketa stvari su izgledale očajno. Robert Sarver poznat je kao vjerovatno najgori vlasnik nekog NBA tima i stoga nije puno mario za dešavanja u ekipi. Treneri su se smjenjivali, Bledsoe je tvitao da ne želi da bude ovdje (kasnije rekao da misli na frizera) i tako privukao dodatnu dozu sprdanja na račun ekipe iz Arizone. Ono što je bilo dobro jeste biranje Devina Bookera na draftu. Napadački asortiman momka iz Michigana bio je glamurozan, protiv Celticsa brojao je čak do 70 a imao je samo 20 godina. Covid je pored lockdowna izgleda donio i nešto dobro a to je Bubble košarka gdje Phoenix konačno pokazuje da može.

Booker igra odlično, Ayton daje doprinos a Monty Williams koji je tek došao na klupu osjeti da ekipa daje znakove života. Završili su bubble igranje bez poraza ali nije bilo dovoljno za play off. Na ljeto dolazi on! Nakon velike, ogromne, karijere ali i neuspješnih napada na titulu “nadrkani penzioner” dolazi u Phoenix gdje ga čekaju Booker, Ayton i ostala mlađarija ali i vrhunski trener. Niko nije očekivao da će se desiti ono što se desilo prošle sezone osim njega. Paul ekipi daje pobjednički pečat i Sunsi kreću u svoj pohod. Vrhunska tranzicija, puštanje lopte, dosta šuteva za 3, jaka odbrana i Aytonovo gospodarenje u reketu davali su priliku da Paul i Booker zaplešu na terenu što i jesu radili. Devin je nemilosrdno trpao protivničke koševe a Paul čitavu ekipu držao u ritmu kakav njemu odgovara. I protivničku i svoju ekipu.

Bridges je donosio odličnu odbranu i solidan doprinos u napadu, Payne nas sve oduševio i etablirao se u ozbiljnog šestog igrača. Crowder radio ono što najbolje zna, Cam Johnson (pik sa drafta 2019) polako hvatao NBA ritam a Šarić davao minute odmore za Crowdera i Aytona. Ekipa Monty Williamsa igrala je zaista lijepo i dočepala se play offa. Na opće iznenađenje pali su Lakersi a zatim i Denver te Clippersi. Preko Milwaukeeja se nije moglo. Giannis i ekipa bili su prejaki i poslije 50 godina titulu vratili u Milwaukee. Chrisa i ekipu čekalo je dugo ljeto. Robert Sarver ponovo je našao način kako da svojoj ekipi zakomplicira život. Ugovore je dijelio šakom i kapom svima osim domaćem momku. Deandre Aytonu. Ayton na ljeto postaje slobodan igrač i sigurno da je to uticalo na njega ali i na svlačionicu. Usput, Sarver biva optužen i za sexualno i rasno zlostavljanje, nova doza nemira, ali ipak biva proglašen nevinim. Realno, postavimo li situaciju onako kako ona zaista izgleda, teško da ćete u ovoj eri dobiti bolju priliku za titulu nego Bucksi bez Giannisa.

Phoenix je bio na raskrsnici. Padanje u ambis i žal za propuštenom prilikom ili inat koji će proraditi u njima i koji će im dati snagu za novi pohod. Pobjedilo je, na sreću, ovo drugo. I ove sezone Phoenix izgleda neustrašivo, najbolja su ekipa lige i igraju prelijepu košarku. Čak i u trenucima kada su ostali bez Paula, pa evo i Bookera, oni nastavljaju da pobjeđuju. Ekipa ima pobjednički mentalitet i daju do znanja svima u ligi da je to tako. Chris Paul poslije svih padova i uspona u karijeru vjerovatno ispaljuje posljednji hitac ka titulu, a ako je neko zaslužio onda je to dobri stari nadrkani penzioner, Chris Paul.

Zaslužio je i Monty, pored svih nedaća koje su ga zadesile u privatnom životu Monty ponovo ima razlog za osmijeh. Dali su mu ga ovi momci. Paul, Booker, Bridges, Ayton i družina postali su jedna od najsimpatičnijih ekipa lige i uživamo gledajući ih. Kako god da završi na kraju, oni su uspjeli. Vratili su jednom divnom čovjeku osmijeh na lice, vratili su košarku u Arizonu a pehar…vidjet ćemo. Poletite ka njemu i dajte sve od sebe, sanjajte i ostvarujte svoje snove. Sretno dečki, Arizona Dream!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*