Najveći!

ESPN

Piše: Almir Nakić

28. Januara davne 1949 godine rođen je Gregg Popovich. Čovjek koji ima najviše trenerskih pobjeda ikada. 1336. Nestvarno.

Don Nelson dugo je sebično držao ovaj rekord no stari dobri Gregg svoje ime na još jedan način upisao je u košarkaške udžbenike. Petostruki NBA šampion i osvajač mnogobrojnih medalja i odličja zacementirao je svoje ime u košarkaški vrh već odavno, ovim rekordom samo nas je posjetio na svoju ogromnu veličinu. Spomenute 1949. rodio se Gregg Popovich, od oca Srbina i majke Hrvatice, u Indiani gdje je i odrastao. Igrao je košarku na Merrillville srednjoj školi gdje je bio kapiten i najbolji strijelac ekipe. Školovanjem je zaprijetio titule bachelora a kasnije i magistra fizicke i sportske edukacije. 5 godina bio je aktivan član američkih zračnih snaga gdje se također bavio košarkom.

Igrao je košarku sve do 1973 kada je postao pomoćni trener košarkaškoj ekipi Air Force Americe. Zaninljivo je da je Gregg tada bio pomoćnik Hank Eganu koji će kasnije biti Greggov pomoćnik u Spursima. Tu je proveo 6 godina da bi 1979 godine kao glavni trener preuzeo ekipu Pomona-Pitzer. Pravio je dobre rezultate i u međuvremenu postao dobar prijatelj sa Larry Brownom kojem je i bio pomoćnik na Kansasu 1986 da bi od njega prikupljao znanje.

1987 godine Brown preuzima Spurse a Gregg postaje član stručnog štaba skupa sa Alvin Gentryem i Ed Manningom. 1992 kompletan stručni štab dobija otkaz i Gregg novu ulogu pomoćnog trenrta pronalazi u Golden Stateu gdje se zadržava dvije godine. 1994 godine vraća se u San Antonio ali kao GM. Trejduje Rodmana u Bullse, Spursi igraju osrednje a 1996 nakon lošeg početka sezone (3-15) daje otkaz Bob Hillu i imenuje novog trenera. Sebe. Tada počinje nova košarkaška era. Era Gregga Popovicha. David Robinson i Sean Elliot se “povrede” i presjede veliki dio sezone koju Spursi završe sa omjerom 20-62. To je donijelo prvi pik. Birao se Mr. Foundamental. Duncan i Robinson gospodare reketima, Twin Towersi bivaju najbolji tandem lige i u svojoj prvoj cijeloj sezoni na klupi Gregg i Spursi dolaze do titule.

Gregg se 2002 godine povlači sa pozicije GM-a i bazira samo na treniranje. Nakon toga dolazi titula 2003 pa u ekipu dolaze Manu i Tony, titula 2005 i 2007. Spursi igraju odlično, gaje staru, tradicionalnu, mušku košarku. Većina ljubitelja košarke nije ih posebno voljela ali Gregg i ekipa nisu osobito marili za tim. Nizali su se uspjesi i dobre igre što je krunisano i titulom 2014 godine. Mislim da nismo dovoljno kompetentni da analiziramo igru ekipe Gregga Popovicha ali ono što sa sigurnosti možemo reći je da je gospodin Pop jedan od najvećih ljudi u NBA ligi ikada.

“Dosadni starac” koji nas je često nasmijavao svojim reakcijama i izjavama, trener koji pažnju poklanja i najmanjim sitnicama i jedna generacija koja je bila više od košarkaškog tima. Spursi su bili porodica. Manu, Tony, Timmy, Gregg i družina obilježili su jedan period i lično autora teksta natjetali da se zaljubi u NBA košarku. Gregg je 5 puta NBA šampion, 3 puta trener godine, 4 puta All star trener i zvanicno uvrsten na listu 15 najboljih košarkaških trenera ikada. Ko će ga naslijediti u San Antoniu ne znamo ali znamo da ce TNT centar i San Antonio biti upravo Greggovi. I Gregg će uvijek biti njihov.

Danas, trener je sa najviše pobjeda u historiji lige a mi smo sretni što smo imali priliku ispratiti dio njih. Ako ne najveći, onda zasigurno jedan od najvećih trenera ikada svoje putovanje privodi kraju.Otplovljava u suton. Sretna ti plovidba, ako se odlučiš na nju Gregg. Volimo te.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*