Čistačice na odmoru, Barclays centar pomeli momci u zelenom.

nba-playoff

Piše: Almir Nakić

Boston Celticsi su pobijedili Brooklyn Netse 116-112 i na taj način Netse izbacili iz play offa i ostavili bez pobjede. Popularnu “metlu” dobili smo u seriji u kojoj smo se najmanje nadali a Ime Udoka i njegov stručni štab zadali napisali su diplomski rad. Boston je u polufinalu konferencije.

Prvu utakmicu Boston je dobio u ludoj završnici kada je Tatum iz rolinga u posljednjoj sekundi postigao koš za pobjedu. Netsi su u prvoj utakmici igrali dobro, Irving je brojao do 39, Durant odigrao dobru utakmicu a i ostatak ekipe bio je na nivou te je utakmicu odlučio jedan posjed. Djelovalo je da ćemo dobiti seriju, i po zanimljivosti i po kvaliteti košarke. Utakmice 2, 3 i 4 izgledale su preslikano. Šta se sve desilo? Ime Udoka i njegovi pomoćnici u potpunosti su nadigrali Nasha i ekipu. Svojevremeno je Bred Stivens imao 16 pomoćnika a u ovoj seriji izgledalo je kao da Udoka ima 50. Do najsitnijih detalja pročitana igra Netsa, napadački su napadali svaki mogući missmatch a u odbrani su jednog od najboljih napadača ikada, Kevina Duranta, dovodili do ludila.

Prije nego se okrenemo igračima bitno je pomenuti 3 imena, 3 Udokina pomoćnika, a to su Will Hardy, Ben Sullivan i Tony Dobbins. Hardy je radio sa Gregg Popovichem u Spursima i reprezentaciji 6 godina te je njegov doprinos bio ogroman, najavljuje mu se bogata trenerska karijera i Udokina je desna ruka. Ben Sullivan je neko ko je u prethodne 3 godine defanzivu Bucksa doveo do vrhunca a u Bostonu je izgleda nastavio gdje je stao u Milwaukeeu, te Tony Dobbinis koji je ove godine novajlija u trenerskom svijetu. Ranije je radio kao video koordinator a ove sezone je na insistiranje Udoke uvršten u tim trenera. Analize, statistike, kretnje igrača Netsa otkrio je do maximuma te na taj način svakako pripomogao ovom vrhunskom performansu Bostona.

A sada ono najvažnije, stvari koje smo vidjeli na terenu. Andre Drummond izgledao je katastrofalno. Izuzetno loši prekršaji, loša preuzimanja pa čak i skok je počeo da trpi te je njegovo mjesto sve više zauzimao Claxton. Claxton je na momente pružao dobre minute ali ne dovoljno da u kontra ritam ubaci visoke igrače Celticsa. Kada na to dodamo ciglarenja sa linije penala ne možemo posebno pohvaliti ni njehovu igru. Daniel Thies je radio veliki posao, pravio izuzetne blokove, štitio obruč i zabio neke važne poene te ekipi dobio neke važne ekstra napade svojim ofenzivnim skokovima.

Alfred Horford demonstrirao je košarkašku inteligenciju ispraćenu voljnim momentom. Odbrana koju je igrao na preuzimanjima i na udvajanjima Duranta je nevjerobatna, bez imalo pretjerivanja. Ulazak u tijelo, kontrola reketa, čitanje dodavanja i požrtvovnost na maximumu, idealno. Sto se apadačkog dijela tiče pogodio je neke jako bitne trojke a naročito opasan bio je iz kornera kuda je redovno kažnjavao pokušaje zonske odbrane Netsa. Payton Pritchard je nakon prve utakmice, u kojoj nije znao gdje se nalazi, u nastavku serije izgledao vrlo dobro. Poeni sa klupe i nije predstavljao toliku rupu u odbrani kako smo mislili da hoće. Derrick White je bio možda i najslabiji igrač u rotaciji Celticsa ali jednostavno serija nije bila pogodna njegovom stilu igre, ulazio je u probleme sa ličnim greškama i to je dodatno kocilo njegov doprinos.

Sa druge strane “pomoćno osoblje” radilo je sve sto je u njihovoj moći. Goran Dragić izgledao je kao lepršavo kao nekada. Ukopavanja na kapici pa mekane poludistance, brzi prodori i još mnogo toga je ponudio Goran ali ni to nije bilo dovoljno. Patty Mills je igrao loše, šut nije slušao a u odbrani je bio lagana meta za Kelte a Netsima čak ni, za njegove standarde, šutersko ludilo Griffina nije pomoglo. Griffina kojeg je Nash našao na kraju klupe i pokušao iznenaditi Udoku što je, ruku na srce, izgledalo kao nemoguća misija. Bruce Brown i Seth Curry su odigrali jako dobro i na momente sami držali ekipu Netsa u rezultatskom egalu. A sada glavni akteri. Odbrana Grant Williamsa na Kevin Durantu u ovoj seriji je nešto o čemu ćemo pričati još dugo. Uz pomoć ekipe, kvalitetnu timsku odbranu i nestvarno zalaganje Granta KD je izgledao nemoćno. Agresivno na prijemu lopte i prije toga na sve načine pokušaji da se spriječi samo dodavanje ka Durantu. Udvajanja, ruke u licu rezultirali su zaista teškim šutevima Duranta koji nije ličio na sebe. Na momente je izgledalo kao da su mu Grant i Celticsi jednostavno “ušli u glavu” pa je promašio dva slobodna bacanja zaredom, gubio lopte onako na rookie nivou i drugo poluvrijeme druge utakmice ostao bez poena iz igre. Možete li se sjetiti kada se to posljedni put desilo Kevin Durantu? Ni mi. Tatum je također igrao ozbiljnu odbranu na KD a napadački uprkos problemima sa šutem pokazao liderstvo i izmišljao poene za Celticse.

U ovoj seriji svi smo svjedočili momentu u kome Tatum postaje superstar i jedan od najboljih igrača lige, ovo što je odigrao u ove 4 utakmice svakako je zaradilo te epitete. Njegov Robin, Jaylen Brown, također je imao šuterskih problema na počecima utakmica ali neki odlični ulazi i prodori su izluđivali odbranu Netsa. DPOY, kojeg svakako ne smijemo preskočiti, jednostavno je radio ono sto se od njega očekuje. Timski duh i odbranu držao na nivou, igrao dobru odbranu na Irvingu a napadački pogodio ono što se od njega realno i očekuje. Ništa više i ništa manje. Irving je prvu utakmicu izgledao odlično ali u nastavku serije onako, poprilično potrošeno.

Izgledalo je kao da ne želi preuzeti odgovornost stoga ni broj pokušaja nije bio dovoljan da se Kyrie uvede u dobar ritam. Šta je tom čovjeku u glavi tesko da ćemo ikad saznati a postoji šansa da je i to uticalo na njegovu ovakvu igru. Na kraju, susret koji je odlučio seriju. Ime Udoka je totalno nadigrao Nasha koji je sa kiselim osmijehom ispratio većinu serije. Udvajanja na Durantu bila su analizirana i spremljena do detalja a ostatak terena nije trpio. Napadački gledano, pokušaji zone i udvajanja Netsa izgledali su smiješno. Iskakanja Browna/Duranta na Tatuma rezultitala su time da Igrač Bostona sam prima loptu na kapici a izlazni pasovi na Horforda, Williamsa i White su bili većinom dobri te je skoro svaki takav pokušaj Netsa bio kažnjen. Udoka i njegov tim uradili su divovski posao i to je rezultiralo metlom za Netse.

Uz sve što nam je ova serija dala košarkaški, ostavila je prostor i za mnoga pitanja. Da li su Durant i Irving talentovaniji od Wadea i Lebrona? Da li je KD Igrač pobjedničkoh mentaliteta? Da li je Steve Nash košarkašku inteligenciju i znanje ostavio u patikama? Mogu li Celticsi do kraja? Konkretan odgovor ne postoji ali ako nas je ova liga naučila nešto to je upravo da je apsolutno sve moguće.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*