Golden State Warriors 2021-2022: Probuđeni geni šampiona

Košarkaši Golden State Warriorsa novi su, iliti – stari, prvaci NBA. Do nove titule GSW je stigao pobedom protiv Bostona u šestom meču finalne serije 103:90, i sa ukupnim scoreo od 4-2 osvojili su sedmu NBA titulu u istoriji. Tako su na večnoj listi prestigli Chicago Bullse, koji imaju jednu titulu manje. Neprikosnoveni su, za sada, Lakersi odnosno Boston Celticsi. No, ovo je nastavak priče o jednom sjajnom timu, odličnih individualaca koji imaju šampionski gen, i koji su u poslednjih osam sezona osvojili četiri titule. I ko zna do koliko bi pehara stigli da ih nisu poharale povrede u poslednje tri godine. Prisetimo se samo kako poslednje dve sezone nisu uspeli da se plasiraju u play off.


Pregled ranijih sezona:


No, poslednju sezonu koju su Warriorsi dočekali u koliko toliko konsolidovanom stanju, sa još uvek neizvesnim povratkom Klaya Thomsona – a on je usledio u januaru, na polovini regularnog dela sezone – Golden State se ponovo vratio u vrh. Sezonu su završili kao treći tim Zapada sa 53 pobede i 29 poraza:

Slaganje šampionskog tima

Niko Warriorsima nakon završenog regularnog dela nije davao mnogo šanse za osvajanje šampionskog prstena. Posebno nakon slabijeg završetka sezone i katastrofalne forme koju su pokazali u martu gde su pobedili svega 5 puta, a poraženi su 11 puta. Aprilskim učinkom nešto su bolje ušli u play off, a potom su redom padali Denver, Memphis, Dallas, a na kraju i – Boston.

Warriorsi su dvogodišnji post znali dobro iskoristiti te su nakon tih sezona prožetim povredama značajno promenili fizionomiju tima, i podmladili se. Uz trenera Kerra, od šampionske ekipe ostao je četverac – Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green i Andre Iguodala, kojima je to četvrti naslov prvaka čime su se izjednačili se s LeBronom Jamesom od igrača koji trenutno igraju.


Warriors 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 38 – Andre Igoudala, 34- Steph Curry

Najmlađi igrači: 19 – Jonathan Cumingha, Moses Moodhy

Najviše nastupa: 82 – Kevon Looney, 76 – Jordan Poole

Najviše minuta po meču: 34.5 – Stephen Curry, 31.9 – Andrew Wiggins

Strelci: 25.5 – Steph Curry; 20.4 – Klay Thomson; 18.5 – Jordan Poole

Asistencije: 7 – Draymond Green; 6.3 – Steph Curry

Skokovi: 7.3 – Draymond Green, Kevon Looney; 5.7 – Otto Porter Jr.

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 52.5 % – Draymond Green; 51.3 % – Jonathan Cumingha


Nakon odlska Kevina Duranta, te povrede Klaya Thomsona u ključnim momentima finalne serije sa Torontom, krenulo se u neplansko tankovanje. Tri pune godine slagao se time od tog 13. juna 2019. godine i šeste utakmice finala između Warriorsa i Toronto Raptorsa. Naredne sezone ‘ratnici’ ostaju i bez Stepha Curryja koji je zbog povrede propustio sezonu a GSW je bio na dnu sa svega 15 pobeda. Na draftu 2019. kao 28. picka biraju Jordana Poolea koji se u ovoj, šampionskoj, sezoni iskristalisao kao poudana opcija na poziciji beka. Čak je značajan deo sezone igrao i kao starter. U februaru 2020. Warriorsi trejdaju D’Angela Russella za Andrewa Wigginsa, nekada prvog picka koji je u Wolvsima bio u padu forme. Wiggins je sa 18,3 poena, 8,8 skokova, 2,2 asistencije te po 1,5 blokadom i osvojenom loptom po utakmici bio drugi najbolji igrač Golden Statea protiv Bostona. Na draftu 2020. su Warriorsi izabrali centra Jamesa Wisemana koji je pokazao potencijal ali zbog povreda nije igrao mnogo ove sezone, dok su prošlog leta stigli Jonathan Kuminga kao 7. Pick te Moses Moody kao 14. izbor. Obojica su imala dobra razdoblja igre u protekloj sezoni. Da dodamo da su deo šampionskog tima bili i veterani, Iguodala, kao i naš – Nemanja Bjelica.

Kakos u pisali američki mediji, ovi Warriorsi su treći najveći tim u eri Steva Kerra. Ako su ‘ratnici’ iz 2014-15 bili revolucionarni tim, dvostruki šampioni iz perioda 2016-18 bili su tim za dominaciju, ovaj šampionski tim iz 2022. godine bio je tim podmlađivanja i oporavka.

Finale sa Bostonom

Nisu bili favoriti Warriorsi niti u finalnom okršaju sa energičnim timom iz Bostona koji je na pogon Tatuma, Browna i Smarta, uz veliku podršku Horforda i Williamsa, počistio Brookly, izbacio favorizovane šampione iz Milwaukeeja, te Miami Heat u zanimljivom finalu Istoka.

No, GSW je ipak tim šampionskih gena. Ni brejk u San Franciscu, niti vođstvo od 2-1 u seriji nisu bili dovoljni. Kad je bilo najvažnije Steph Curry je proradio i sa 43 poena nokautirao Boston, u njihovom Gardenu, za – kako su pokazalo ne samo izjednačenje serje na 2-2, već i za najvažniju pobedu u ovoj seriji:

Dan pre ove pobede, Warriorsi su se oporavljali od ružnog poraza od 116-100 u Gardenu i najave da će ih Boston nakon ovoga dokrajčiti. No, Curry nije tako mislio. Udvostručio je rutinski šuterski trening dan pre meča, sa trenerom Bruce Fraserom radio je serije jedan-na-jedan i na neki način nabildao samopouzdanje pred meč. Pokazalo se kao potrebna doza magije za ključnu pobedu. Potom je zablistao Wiggins, a kada se Draymond Green konačno fokusirao na košarku a ne prljavu igru, greške i provokacije, Bostonu nije bilo pomoći.

Ključnu, šestu, utakmicu, Boston je odlično otvorio i poveo 12:2, ali Warriorsi su brzo preuzeli kontrolu i već pre poluvremena otišli na 20 razlike. Celticsi se u nastavku nisu približili na manje od osam poena zaostatka te su treću utakmicu zaredom ostali ispod 100 koševa.

Kao i u prethodna tri finalna poraza, Celticse su koštale nesmotreno izgubljene lopte, kojih su imali čak 22. Nisu znali kontrolisati loptu, nisu znali zagraditi skok i dopustili su Warriorsima 15 ofanzivnih skokova, što je rezultiralo s 12 šuteva viška. Golden State nije odigrao toliko impresivnu utakmicu koliko su Celticsi pobedili sami sebe.

Curryeva titula

Najbolji igrač Warriorsa u finalnom meču, ali i finalnoj seriji, bio je Steph Curry. U šestom meču postigao je 34 poena (šut iz igre 12 od 21), sedam skokova i sedam asistencija, dve ukradene lopte, jednu blokadu i dvije izgubljene lopte. Nakon što je odigrao briljantno finale, konačno je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača finala. U dosadašnja tri trijumfa Dubsa MVP finala dvaput je bio Kevin Durant, a jednom Andre Iguodala.

Curry je u šest mečeva finala beležio 31 poena, 6 skokova i 5 asistencija u proseku, šutirao je 43.7 % za tri poena. Ovim je trofejem Curry kompletirao spisak individualnih priznanja – prethodno je bio najkorisniji košarkaš lige 2015. i 2016. i All Star meča 2022. Tridesetčetvorogodišnji Curry je tek 11. igrač u istoriji takmičenja koji je bio MVP lige, MVP finala i MVP All Star meča.

Klayov povratak

Devet stotina i četrdeset i jedan dan.

Toliko je Klay Thomson izbijao sa parketa zbog povrede kolena i povrede ahilove tetive. Pune dve sezone i više od dve kalendarske godine. Zbog toga je i njegov povratak 8. januara 2022. godine bio toliko očekivan, i toliko važan. Doneo je Klay Warriorsima potrebnu energiju, sigurnost, čvrstinu o odbrani i sigurnost u napadu. Neverovatno je koliko ovaj igrač znači timu i njegovim šampionskim kombinacijama.

Ukoliko je Draymond Green srce ovog tima, Curry genetski kod, onda je Thomson sigurno – duša ovoga tima. Čak i kada mu šuterski nije išlo, Klay se trudio da odbrambeno bude na visini zadatka i da svojim zalaganjem da primer drugima.

Kerrov šampionski gen

Trener Warriorsa Steve Kerr, također je ispisao stranice istorije. On je kao igrač tri puta bio prvak sa Bullsima (1996-1998) i dva puta sa San Antonio Spursima (1999, 2003), a kao trener sa timom iz Californie ima četvrti trofeja. Dakle, nedostaje mu još jedan za dvocifren broj pehara.

Interesantno je da je Kerr titule osvajao u četiri različite decenije, a impozantan je podatak da je u poslednjih 27 godina osvojio 33 odsto trofeja, odnosno trećinu.

Srpska veza – Bjelica i Milojević

Uspehu Golden Statea doprineo je i srpski tandem – Nemanja Bjelica, koji u poslednjem meču odlukom trenera nije ulazio u igru, i Dejan Milojević, debitant u NBA ligi i stručnom štabu Stiva Kerra koji je radio individualno sa igračima.

Bjelica je tek četvrti srpski igrač sa NBA titulom, a pre njega to je pošlo za rukom Darku Miličiću sa Detroit Pistonsima u debitantskoj sezoni 2003/04, Peđi Stojakoviću sa Dallasom u oproštajnoj sezoni 2010/11. i Ognjenu Kuzmiću sa Warriorsima u sezoni 2014/15. Bjelica je u svojoj prvoj sezoni u GSW odigrao 71 utakmicu s prosekom od 6.1 poena za 16.1 minutu u regularnom delu sezone, a u play offu je za 10 minuta prosečno postizao 2.9 poena u 15 utakmica.

Dejana Milojevića je prošlog leta dobio posao u stručnom štabu Golden Statea. Preporučio ga je sjajan posao u Megi, rezultati ali i konstantno stvaranje mladih igrača. Milojević je postao tek drugi srpski trener sa šampionskim „prstenom“. Pre njega titulu je u sezoni 2003/04. osvojio Igor Kokoškov. Nekadašnji selektor reprezentacije Srbije je bio u stručnom štabu legendarnog Larry Browna u Detroitu 2003/04.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*