Boston Celtics 2021 – 2022: Tako blizu, a opet – predaleko

Malo je falilo. Mnogi su i pre velikog ovogodišnjeg finala videli Boston na NBA pijadestalu. Ekipe Ime Udoke grabila je hrabro do finala – počistivši Netse, izbacivši potom šampione Buckse, potom i favorizovani Miami – da bi u finalu nakon 2-1 protiv Warriorsa samo – stali. Ili su Warriorsi dali šampionski gas.

Nakon slabijeg starta i brojnih kritika na račun novog stručnog štaba koji predvodi Ime Udoka, Boston je u 2022. pokazao sjajnu igru, raskoš talenta i takmičarski nerv tako da su regularni deo sezone završili kao lideri Atlantic divizije na Istoku, i kao drugoplasirani tim cele konferencije:

To je bio značajan pomaku u odnosu na nekoliko poslednjih sezona u kojima se tim gradio i novi identitet tražio:



Osvrt na sezonu

Kako je već pisao za naš sajt Almir Nakić, Ime Udoka na početku ove sezone bio je poprilično osporavan i etabliran u nekog kome nije mjesto na poziciji glavnog trenera ekipe kao što su Boston Celticsi. Kritike su osim Udoki išle i na račun novopečenog GM-a Brada Stevensa koji je i odabrao Udoku. Tatum i ekipa bili su prekriženi a rezultati sa samog starta sezone odgovarali su kritičarima.

Tako su Celti na početku 2022. godine imali score od 17 pobeda i čak 19 poraza, i plasman u play off bio je vrlo upitan, dok je igra bila ispod svakog nivoa. No, tada Udoka pronalazi magiju. I vremenom igra Bostona postajala je sve lepršavija i bolja. Pronašli su formu za otvorene šuteve i lepršav napadački mehanizam a odbrana sa Horfordom i Williamsom kao liderima dostigla je željeni nivo. Boston pokazuje najbolju takmičarsku formu i ostatak regularnog dela sezone – ako gledamo samo mečeve u 2022. – zavrašava sa 34 pobede i 12 poraza.

Ime Udoka bio je nekadašnji košarkaš San Antonio Spursa gdje je i započeo trenersku karijeru. Na poziciji pomoćnog trenera proveo je 7 godina da bi kasnije po godinu dana radio sa Brownom u Phili i Nashom u Netsima. Rad sa Greggom Popovihem sigurno je dobro spremio Udoku za ono što ga čeka u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu.


Celtics 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 40 – Joe Johnson; 35 – Al Horford

Najmlađi igrači: 22 – Aaron Neismith; Romeo Langford

Najviše nastupa: 77 – Grant Williams; 76 – Jayson Tatum

Najviše minuta po meču: 35.9 – Jayson Tatum; 33.6 – Jaylen Brown

Strelci: 26.9 – Jayson Tatum; 23.6 – Jaylen Brown

Asistencije: 5.9 – Marcus Smart; 4.4 – Jayson Tatum

Skokovi: 9.6 – Robert Williams; 8 – Jayson Tatum; 7.7 – Al Horford

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 73.6 % – Robert Williams; 59.8 % – Daniel Theis; 47.3 % – Jaylen Brown


Finale protiv Warriorsa

Nisu bili favoriti Warriorsi niti u finalnom okršaju sa energičnim timom iz Bostona koji je na pogon Tatuma, Browna i Smarta, uz veliku podršku Horforda i Williamsa, počistio Brooklyn, izbacio favorizovane šampione iz Milwaukeeja, te Miami Heat u zanimljivom finalu Istoka.

No, GSW je ipak tim šampionskih gena. Ni brejk u San Franciscu, niti vođstvo od 2-1 u seriji nisu bili dovoljni. Kao i u prethodna tri finalna poraza, Celticse su koštale nesmotreno izgubljene lopte, kojih su imali čak 22. Nisu znali kontrolisati loptu, nisu znali zagraditi skok i dopustili su Warriorsima mnogo ofanzivnih skokova. Golden State nije odigrao toliko impresivnu utakmicu koliko su Celticsi pobedili sami sebe.

Nekoliko je razloga zbog kojih su Celti izgubili ovo finale. Uz ISKUSTVO, koje je sigurno na strani Golden Statea gde njegovi ključni šampionski igrači – Curry, Thomson, Green i Igoudala – igraju dugo zajedno, tu je još nekoliko faktora.

IZGUBLJENE lopte – Ni Kemba Walker, ni Isaiah Thomas nisu uspeli da dovedu Boston do velikog finala, ali jeste Marcus Smart. Njegova stabilnost i napredak, te odbrembeni zadaci koje je besprekorno obavljao bili su ključni. No, Boston kao tim kuburio je sa izgubljenim loptama. Podatak da je Tatum postao prvi igrač u NBA istoriji koji je u play off-u izgubio više od 100 lopti dovoljno govori.

Pogoci IZ REKETA – još jedna boljka Bostona, posebno u play offu. U regularnom delu bila je druga priča – Celti su bili treći tim u NBA po pogocima okolo obruča sa procentom od 69.6, uz 24.1 šuteva po meču. U play offu je broj pokušaja pao na 19.5 a procenti na 63.9. Tatum je nakon povrede ramena u finalu Istoka protiv Miamia, značajno smanjio broj pokušaja unutar reketa, dok je i procenat uspešnosti tih šuteva pao sa 63.4 na 54.8 %. Jedini izuzetak u timu Bostona u ovoj kategoriji bio je centar Robert Williams III koji se isprofilisao u stabilnog i pouzdanog centra ove sezone.

DUBINA – Svega sedam igrača iznelo je tim u toku play offa. Petorka i Derrick White i Grant Williams sa klupe. U finalu je minutaža ova dva igrača značajno pala. Bostonu trebaju provereni i pouzdani igrači na veteranskim ugovorima koji bi značajno doprineli igri i rezultatu u toku važnih mečeva.

SKOKOVI – za ekipe koje igraju čvrstu odbranu i kontre logično je da je odbrameni skok slabiji. Centri izlaze na perimetar, i žrtvuje se visina radi brzine. To se videlo u meču broj pet u kojem ih je Andrew Wiggins pregazio i izdominirao, a podršku je konstantno imao u Looney i Draymondu Greenu.

Tatum-Brown, dvojac za budućnost

Tatum i Brown su vodili ekipu ka velikom Finalu te sa svojih 27 i 24 poena u prosjeku iznose veliki dio ofanzivnog posla na svojim leđima. Kada na to dodamo po 8 odnosno 6 skokova i 4,4 odnosno3,4 asistencije ovaj duo predstavlja jedan od najboljih u ligi. Igraju predivno, imaju solidne procente šuta, posebno u zadnjih mjesec dana i plešu po terenu. Derrick White sa klupe dodaje svoju porciju koja iznosi 15 poena i 5 asistencija, Smart igra vrhunsku odbranu i napadački doseže svoj maximum sa 12 poena i 6 asistencija. Robert Williams i Horford gospodare reketom i na momente izgledaju kao pravi Twin Towersi.

 

Smart, prvi pit bull lige

Ipak igrački iskorak u ovoj sezoni napravio je Marcus Smart koji je proglašen za najboljeg odbrambenog igrača sezone u NBA ligi. On je prvi plejmejker koji je dobio to priznanje posle Gary Paytona 1996. Smart je postao drugi igrač Bostona sa ovom nagradom, posle 2008. kada je najbolji bio Kevin Garnet. Smart je u glasanju novinara dobio najviše glasova i pobedio ispred Mikala Bridgesa (Phoenix) te prošlogodišnjeg laureata Francuza Rudija Goberta (Utah).

Smart ima 28 godina, član je Bostona od 2014, odnosno od kada je došao kao 8. pick na draftu sa Univerziteta Oklahoma State. U avgustu prošle godine produžio je ugovor na još četiri godine, i za to vreme inkasiraće 77 miliona dolara. Malo je nedostajalo da od tog ugovora ne bude ništa jer je nekoliko dana ranije Smart bio suspendovan i nije nastupio na jednoj predsezonskoj utakmici zato jer je zakasnio na avion za Floridu.

Kako dalje?

Čini se da je budućnost Celta konačno izvesna i – sjajna. Nakon što je osam sezona zaredom trenirao gotovo uvek drugačiji tim, sadašnji GM Brad Stevens i prvi trener Udoka imaju vrlo jasnu viziju i stabilan roster.

“Najvaćnije poruka je da smo iz ovoga nešto naučili, da ćemo iz finalnog poraza rasti kao tim, da će nas ovo iskustvo odvesti na viši nivo i da ćemo sa supertimovima kao što su Warriorsi biti na egal,” zaključio je Udoka nakon finalne serije i tako najavio novu eru Celta.

Boston u novu sezonu ulazi sa stabilnim rosterom. Svi ključni igrači su pod ugovorima – Brown do 2024, Tatum, Theis, i White do 2025, Smart i Robert Williams do 2026. Boston još ima prostora u svome capu za dovođenje ponekog pojačanja. Iako su svi igrači stabilni sve se više govori o dovođenju jedne superzvezde – recimo Breadly Beala – u zamenu za Smarta i Whitea.

I da ostanu na okupu i da izgrade još ponekog mladog igrača, dovedu dva veterana koji će davati dubinu timu, Boston je i naredne sezone jedan od najvećih favorita na Istoku da dođe do velikog Finala

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*