Miami Heat 2021 – 2022: Vrelina stala u konferencijskom finalu

‘Vrelina’ je još jednu sezonu, kako nas je i navikla u proteklim sezona demonstrirala borbenu i pobedničku košarku, završivši regularni deo kao vodeći tim Istoka. Jedna pobeda ili posed delio ih je od velikog finala, no Boston je bio bolji i uzeo je meč loptu u sedmoj utakmici finala, i to nasred Floride.

Zanimljivo da su oba finalista Istoka bili deo South East divizije, u kojoj su zauzeli prvo – Heat – odnosno drugo mesto, Boston.

Tako je Miami napravi iskorak u odnosu na prošlogodišnju sezonu, no ovaj rezultat daleko je od onog koji je ambiciozna uprava postavila pred sezonu. A on je glasio – titula.


Učinak u prethodnim sezonama:


Samo je korak falio

Heat je ove sezone stigao na korak do velikog finala. Po drugi put u poslednje tri godine. Time su potvrdili da su elitni tim. No, svedenost na Jimmya Butlera i Bema Adebaya, uz Herroa koji je eksplodirao, i nekonstatnost ostatka rostera – pre svega Lowryja u play offu, Duncana Robinsona, rovitog Oladipa, nije bila dovoljna za taj jedan korak. I pored nadljudskih napora Butlera.


Heat 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 41 – Udonis Haslem; 36 – PJ Tucker; 35 – Kyle Lowry

Najmlađi igrači: 22 – Javonte Smart; KZ Okpala; T. Herro.

Najviše nastupa: 79 – Duncan Robinson; 71 – PJ Tucker

Najviše minuta po meču: 33.9 – Kyle Lowry; J. Butler; 32.6 – Bam Adebayo; Tyler Herro

Strelci: 21.4 – Jimmy Butler; 20.7 – Tyler Herro; 19.1 – Bam Adebayo

Asistencije: 7.5 – Kyle Lowry; 5.5 – Jimmy Butler

Skokovi: 10.1 – Bam Adebayo; 5.5 – Jimmy Butler

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 55.7 % – Bam Adebayo; 50.7 % – Caleb Martin; 48 % – PJ Tucker


Finalna serija sa Bostonom

Do Finala Istoka, Miami je stigao preskočivši lagano Hawkse sa 4-1, a potom i Philadelphiu sa 4-2 u seriji. Finalna serija sa Bostonom najavljivana je kao finale pre finala, obzirom na način, kulturu i borbenost oba tima i sjajnu igru pre svega u odbrani. I zaista, otišlo se na sedam mečeva, a performan koji je Jimmy Butler priredio u šestom meču kada je usred Gardena isporučio 47 poena, 9 skokova, 8 asistencija i 4 ukrade lopte zaista je za pamćenje.

No, Boston je na mišiće dobio poslednji sedmi meč a osim Butlera i Adebaya Miami nije imao raspoloženih igrača, onih koji bi pravili razliku i povukli tim.

Jimmy i Bam Bam

Jimmy Butler je još jednom dokazao da je pravi lider ovoga tima. Od jednog od kandidata za MVP regularnog dela do neverovatnog performansa u šestoj utakmici protiv Bostona i 47 poena koje je isporučio usred Gardena. Jimmy je uz konstantu u odbrani gde je jedan od top pet igrača lige imao ponovo fantastične role u napadu.

Regularni deo sezone završio je sa 21.4 poenom,  5.9 skokova i 5.5 asistencija, uz 1.6 ukradenu loptu. Za nijansu slabije nego prethodne sezone, ali statistika ne otkriva svu onu eneriju koju Jimmy unosi u tim. Određeni deo statističkih parametara raspoređen je i na druge igrače u timu – poena na Adebaya i Herroa, asistencije na Loweryja, skokovi na Adebayoa. No Jimmy je pokazao svoju vrednost kao elitni igrač u play offu gde je kroz 17 mečeva beležio 27.4 poena, 7.4 skoka, 4.6 asistencija i 2.1 ukradenu loptu.

Drugi igrač koji je postao nosilac i stub ovog tima, ali i zalog za budućnost je 24-godišnji Bam Adebayo. Uostalom i sam Pat Riley je nekoliko puta istakao kako je upravo Bam najvažniji igrač tima čiji je dalji razvoj, uz razvoj franšize, prioritet. I dok je njegova igra u defanzivi bila konstatna i odlična, što je možda i zanemareno kod rangiranja najboljih odbrambenih igrača – treću godinu zaredom biran je u drugu defanzivnu petorku lige, ofanziva je nešto na čemu ovaj igrač treba da poradi. A doprinelo bi značajno timu iz Miamija koji bi sa ofanzivnijim Adebayom dobio pregrš napadačkih opcija.

Clutch points

Herro – najbolji igrač sa klupe

Jedan od igrača čiji se naporni i vredni rad prošloga leta isplatio, bio je Tyler Herro. Igrač koji je eksplodirao ove sezone, i sasvim zasluženo dobio nagradu za najboljeg šestog igrača. Prvi igrač u istoriji Heata kome je to pošlo za rukom. Dobio je 488 od mogućih 500 bodova. Bio je ispred Kevina Lovea iz Cavsa, te Kema Johnsona iz Sunsa.

Herro je u svojoj trećoj sezoni odigrao 66 utakmica, a u njih deset je bio u početnoj postavi. Na parketu je prosečno provodio 32 i po minute i ostvario učinak od 20.7 poena, 5 skokova i 4 asistencije.

On je bio 13. izbor NBA drafta 2019, a u tri sezone provedene u dresu Miamia ima prosek od 16,7 poena, 4,7 skokova i 3,2 asistencije u 175 utakmica regularnog dela sezone.

Razočarenja

Najveće pojačanje ovoga tima prošlog leta – šampion Kyle Lowry iz Toronta – ujedno je bio i najveće razočarenje. I dok je regularni deo sezone odigrao onako kako se od njega očekivalo – davao je podršku timu, povezivao razne segmente Heatove igre i podizao tim kada su svi pali, u play offu je bila druga priča, a tu je bio najvažniji. Svega 7.8 poena uz svega 29 procenata šuta iz igre i 4.7 asistencija daleko je od onoga šti se očekivalo od iskusnog Lowryja. Platili su i Lowry i Heat danak njegovim godinama i povredi zadnje lože zbog koje nije nastupao u nekoliko važni mečeva uključujući i uvodne okršaje sa Bostonom.

Drugi igrač od kojeg se više očekivalo a također je nestao bio je Duncan Robinson. Sjajni poenter i role igrač koji je sa klupe davao šuterski ritam ovom timu u prošloj je sezoni odigrao solidni regularni deo – 79 mečeva sa nešto nižim prosecima od uobičajenog, dok ga u play offu gotovo i nije bilo. U svih 13 nastupa ulazio je sa klupe – davao je u proseku 5.6 poena uz svega 1.3 pogođenu tricu po meču. Podsetimo samo dve godine ranije kao rookie pogađao je čak tri trojke po meču.

I dok je Robinsom imao problema, jedan drugi igrač – Max Strus – iskočio je iz drugog plana. No, navikao nas je Heat na to. Ali 10.6 poena po me, uz 41 % uspešnosti za tri nije stvar za zanemariti. A njemu je 25 godina, i igra treću sezonu u Heatu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*