Denver Nuggets 2021 – 2022: Jokić MVP Nikola i – ništa više

Na pogon Nikole Jokića, koji je drugu sezonu za redom biran za MVP igrača regularnog dela lige, i bez važnog dvojca – Murray i Porter – Denver je u regularnom delu sezone sa šeste pozicije startao u play offu. Sezona puna oscilacija u timu u kojem je jedina konstanta bio Joker nije donela mnogo, a MVP nije mogao sam u prvom krugu play offa protiv, kako se ispostavilo, budućih šampiona – Golden State Warriorsa.

Nuggetsi su takmičenje u regularnom delu završili na 6-om mestu na Zapadnoj konferenciji, odnosno bili su drugi u svojoj Northwestern diviziji, odmah iza Utah Jazza:

Sa 48 pobeda i 58.5 % uspešnosti kada su pobede u pitanju Denver je bio nešto slabiji nego ranijih sezona. Prisetimo se samo, kako je Denver sa Murrayem u timu – uz Jokića, pre dve godine igrao finale konferencije:



Nikola Jokić predvodio je Nuggetse i ove sezone u svim kategorijama. Nije bilo igrača koji bi, u njegovom odsustvu, mogao povući tim. Sa druge strane Jokić je konstantno saigrače činio boljim.

Iako se očekivalo da uz standardno dobre Morrisa, Bartona, Greena, poneko iskoči ove sezone – na primer da Campazzo ima veću ulogu, da Čančar proigra, ili JaMichal Green, odnosno Bol Bol, to nije bio slučaj. Denveru je falila dubina, i neka rešenja koja su za protivnike nepredvidiva i više opcija u napadu koji je zahvaljujući Jokićevim lucidnostima ponovo bio jedan od najatraktivnijih u ligi. Ne treba zaboraviti da se Denveru tokom sezone priključio i DeMarcus Cousins koji je na trenutke pokazao svoju kvalitetu, ali ništa više od role back up centra.


Denver 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – Jeff Green

Najmlađi igrači: 21 – Zeke Nnajji; Bones Hyland

Najviše nastupa: 75 – Aaron Gordon; Monte Morris

Najviše minuta po meču: 33.5 – Nikola Jokić; 32.1 – Will Barton; 31.7 – Aaron Gordon

Strelci: 27.1 – Nikola Jokić; 15 – Aaron Gordon; 14.7 – Will Barton

Asistencije: 7.9 – Nikola Jokić; 4.4 – Monte Morris; 3.9 – Will Barton

Skokovi: 13.8 – Nikola Jokić; 6.6 – Michael Porter Jr; 5.9 – Aaron Gordon

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 58.3 % – Nikola Jokić; 52 % – Aaron Gordon; 48.4 % – Monte Morris


Jokić – back to back MVP

Jokić je po drugi put za redom izabran za najkorisnijeg igrača NBA lige. U regularnom delu sezone Joker je prosečno beležio 27,1 poena uz 13,8 skokova i 7,9 asistencija te imao najbolji PER 32,94. Srpski centar je također postao prvi igrač u istoriji lige sa najmanje 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija. Također, Jokić je predvodio ligu u broju “tripl-dablova” sa 19. Ukupno u karijeri sada ima 76 i zaostaje samo dva za Wiltom Chamberlainom, koji je je prvi na listi svih centara u istoriji.

Amerikanci su oduševljeni Jokićem. Ne samo njegovim sjajnim igrama, već i ležernim odnosnom prema životu i slavi. Način na koji je Joker primio trofej svakako je za prepričavanje. Internetom je kružio snimak u kojem Jokić u kasu stiže u somborsku štalu “Drim kečer” (Dream Catcher), gde ga dočekuje ekipa iz Denvera na čelu sa izvršnim direktorom Džošom Kronkijem, predsednikom Timom Konelijem i trenerom Majklom Melounom, a bio je tu i Ognjen Stojaković, pomoćnik u stručnom štabu Nuggetsa.

Jokić se ovim podvigom pridružio vrlo ekskluzivnom klubu košakaša sa dva uzastopna MVP trofeja, koji čine Giannis Antetokoumpo, Steph Curyy, Lebon James – dva puta, Steve Nash, Tim Duncan, Michael Jordan, Magic Johnson, Moses Malone i Kareem Abdul- Jabar, dva puta. Larry Bird, Wilt Chamberlaine i Bill Russell su jedina trojica igrača u istoriji koja su tri puta uzastopno izabrana za MVP-ja ligaškog dela NBA lige.

Jokić je ove sezone ponovo predvodio Denver do plasmana u play off, četvrtu godinu uzastopno, a impresivno je da je ovog puta to učinio bez drugog i trećeg najboljeg igrača tima – Murraya, koji je zbog oporavaka od operacije kolena propustio celu sezonu, i Michaela Portera Jr., koji je odigrao samo 9 utakmica na samom početku šampionata, a zatim imao operaciju leđa i nije se vratio na parket do kraja sezone za Nagetse.

Denver je, najviše zahvaljujući Jokićevim bravurama, završio kao 6. na Zapadu, a u prvoj rundi plej-ofa poražen je u duelu sa budućim šampionima Warriorsima. Bilo je 4-1 u seriji za tim iz San Franciska.

Nikola Jokić je ovoga leta potpisao novi ugovor sa Denver Nagetsima. On će na ime ugovora za pet godina inkasirati ogromnih 264 miliona dolara, što je najveći ugovor u istoriji NBA.

Sezona povreda

I dok je sjajni bek šuter Jamaal Murray propustio celu sezonu, kao i prošlogodišnji play off, zbog povrede i njegov učinak je bio nezamenjiv, još jedan igrač koji je sezonu započeo ali se vrlo brzo povredio bio je Michael Porter Jr. Igrač rovitog zdravlja i neverovatnog potencijala započeo je sezonu i odigrao je je 9 utakmica uz 9.9 poena i 6.6 skokova. I to je bilo sve od njega. Ne zaboravimo da je ovaj sjajni krilni igrač i birilijantni šuter u sezoni ranije imao 19 poena i 7.3 skokova uz procenat šuta od 44 % za tri poena. Tek mu je 23 godine i od njega se u timu Denvera očekuje mnogo.

U odsustvu njih dvojice, ključne role uz Jokića odigrali su Aaron Gordon, Monte Morris i svestrani Will Barton uz veterana Jeffa Greena.

Posebno je takvu situaciju iskoristi0 Aaron Gordon koji se isprofilisao u treću napadačku opciju u Denveru, posle Jokića i Bartona. Dodatno, Gordon je bio jedan od ključnih odbrambenih igrača u timu iz Kolorada i te uloge je obavljao vrlo korektno. Ako izuzmemo play off i njegov limitiran učinak, Gordon je sigurno jedan od igrača na koje Malone može ozbiljno da računa.

Problem sa dubinom

Dugo se govori da su najveća prepreka Jokiću na putu prema vrhu NBA lige, po mnogima, njegovi saigrači koji ne mogu da prate Nikolinu genijalnost. A činjenica je da Joker sve svoje saigrače čini boljim. Svake godine iskrsnu neka nova imena, neki novi klinci, kao što su to prošle godine bili – Zeke Nnaji i Bones Hyland.

Denver će definitivno svoju igračku viziju i tim graditi oko oko jezgra “Jokić – Murray – Porter Jr.”, uz Gordona, eventualno Cousinsa i uz zadržavanje Morrisa i Bartona, koji su ovoj konstelaciji slobodni za trejd. No, uz mladu jezgru koju će graditi Denver planira da dovede i neke iskusnije i svestranije igrače, slobodne agente koji su sposobni da daju doprinos sa klupe kao role igrači. Ujedno i ‘loše momke’, poput Cousinsa, igrače koji svojim karakterom mogu dati ne samo dubinu već i čvrstinu timu iz Kolorada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*