Memphis Grizzlies 2021-2022: Zastrašujući Grizliji

Četvrta najmlađa ekipa lige, Memphis Grizzliesi premašili su očekivanja u protekloj sezoni. Još prošle godine bilo je jasno kako je ekipa puna potencijala, Ja Morant, Jaren Jackson Jr.; Dillon Brooks i ostali. Ipak, drugi najbolji score u ligi, odmah iza Golden State Warriorsa nitko nije očekivao. Imali su nekoliko sjajnih serija tijekom sezone, a Morant je igrao na All-NBA nivou. Jackson Jr je napokon bio zdrav, a kao takav je bio jedan od najboljih blokera lige, dok je iskočilo nekoliko igrača, poput Desmonda Banea koji je strašnom obranom i mekanom rukom učvrstio svoju poziciju u ekipi.



Početak je bio težak. U 12.mjesec su ušli sa polovičnim scoreom i 10 izgubljenih utakmica, no tada su se posložile kockice i Memphis je do kraja sezone izgubio samo 16 utakmica. Imali su nekoliko nizova sa 5+ pobjeda zaredom, a vrhunac forme su doživjeli početkom 2022. godine kada su nanizali 11 trijumfa zaredommem. Odličan score osigurao im je vrlo dobro playoff mjesto, no nisu imali sreće i već u drugom krugu su naletjeli na kasnije prvake, Golden State Warriorse. Ipak, ne možemo se oteti dojmu, iako su izgubili sa 4-2, da je upravo Memphis bio ekipa koja je zadavala najviše briga i muka Warriorsima u ovogodišnjem playoffu.

Odličnu igru su pružili i u prvom krugu protiv Minnesote. Wolvesi su nakon dugo godina ponovno ušli u playoff, no Memphis nije imao milosti. Prvu utakmicu su izgubili, dopustili su Wolvesima čak 130 poena – što je bilo najviše u ovoj seriji. Vrlo brzo su se probudili i na krilima Desmonda Banea i Ja Moranta dobili naredne dvije. Wolvesi su uspjeli uzeti utakmicu broj četiri i to Townsovim bacanjima nekoliko sekundi prije kraja, no to je bilo sve i Memphis je u naredne dvije utakmice razrješio pobjednika.

Ekipu je predvodio Ja Morant koji je sa svojih 27,4 poena u prosjeku bio u Top 10 lige, a pružio je nekoliko nestvarnih partija. Šteta što je propustio gotovo 30 utakmica zbog povrede. S druge strane Jaren Jackson Jr. je napokon bio zdrav i odigrao je sve utakmice. Pružao je sjajne partije, a sezonu je završio kao prvi bloker lige!


Memphis Grizzlies 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 28 – Steven Adams; 28 – Kyle Anderson

Najmlađi igrači: 20 – Ziaire Williams; 21 – Santi Aldama

Najviše nastupa: 78 – Jaren Jackson Jr; 76 – Desmond Bane, Steven Adams

Najviše minuta po meču: 33,1 – Ja Morant; 29,8 – Desmond Bane

Strelci: 27,4 – Ja Morant; 18,4 – Dillon Brooks (34 utakmice); 18,2 – Desmond Bane

Asistencije: 6,7 – Ja Morant; 4,4 – Tyus Jones

Skokovi: 10 – Steven Adams; 5,8 – Jaren Jackson Jr.

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 64,4% – Brandon Clarke; 54,7% – Steven Adams


Igrač koji je najviše napredovao

Možda se donedavnim izjavama kako bi sigurno “skuhao” Jordana da je igrao protiv njega malo zamjerio određenim navijačima, no ne može se poreći da je Morant u protekloj sezoni bio jedan od najboljih igrača lige. Osvojio je nagradu za igrača koji je najviše napredovao, tako što je drastično popravio i bilježio najbolju sezonu karijere u poenima, skokovima, ukradenim loptama i postotku šuta iz igre. Potrebno je istaknuti da je u prosjeku odigrao gotovo isto minuta kao i prošle godine. Ove sezone nažalost propustio je dosta utakmica, oko 30-ak što je definitivno utjecalo na brojke koje su možda mogle biti još i bolje.

Tijekom sezone dva puta se mučio sa povredama. Prvi puta početkom 12.mjeseca, a njegovim povratkom u formu Memphis je nanizao 11 pobjeda zaredom. Povredio se ponovno pred sam kraj sezone, no uspio je zaliječiti povredu i bio je dostupan za playoff. Seriju protiv Wolvesa je odigrao toplo-hladno, no eksplodirao je protiv Warriorsa. Prvo im je ubacio 34, a zatim čak 47 poena! U trećoj je ponovio brojke iz prve, no nažalost opet se povredio i nije mogao završiti seriju. Da je Morant bio zdrav, pitanje je kako bi se serija završila.

Osim nagrade za igrača koji je najviše napredovao, Morant je izborio i mjesto u drugoj All-NBA petorci, što mu je koncem ove sezone donijelo novi maksimalni ugovor. Ugovor je ukupno vrijedan 231 milion $ za pet godina suradnje, s tim da je u tih 231 milion unačunat bonus od 38 miliona $ na koji Morant ima pravo ukoliko i naredne sezone bude u barem drugom All-NBA petorci ili osvoji MVP nagradu. Možda nije glavni favorit za MVP-a, no definitivno je u najužoj priči.

Ponajbolji šuter Lige

Pomalo neočekivano, Memphis je u svojim redovima skrivao ponajboljeg šutera lige – Desmonda Banea! Desmond je ove sezone totalno eksplodirao. Bio je treći najbolji strijelac ekipe, tik iza Dillona Brooksa, dok je sezonu završio kao drugi najbolji šuter lige po postotku za tri poena! Smjestio se odmah iza Lukea Kennarda, a Bane je pogađao 43,6% šuteva za tri poena.

Bane je na koledžu zapravo shvatio koliko je dobar šuter, a svoju igru je pokušavao graditi po uzoru na Klaya Thompsona i Danny Greena. Na koledžu TU trener mu je bio Ryan Miller, brand velikog NBA šutera Mikea Millera. On i Bane su zajedničkim snagama sastavili šuterske treninge i kretnje po uzoru na Greena i Thompsona i tako je Bane postao jedan od najubojitijih šutera na koledžu. Kada su NBA ekipe počele “gledati” u smjeru Banea, Miller im je samo rekao da u najgorem slučaju dobijaju Danny Greena, a u najboljem Klaya Thompsona. Hrabra izjava, no pokazati će se da Ryan uopće nije nije bio tako daleko od istine…

Statistika mu definitivno ide u prilog:

  • U povijesti lige, ukupno je 156 puta jedan igrač ispucao minimalno 500 trojki u sezoni, Bane je bio 10. najprecizniji
  • Dosada je 210 igrača imalo u prosjeku barem tri pogođene trojke, a Baneov postotak od 43,5% je peti najbolji
  • Ukupno je 392 puta jedan igrač ispucao barem šest trojki po utakmici, samo ih je 12 bilo preciznije od Banea, s tim da je Dez najmlađi u tom društvu

Izuzev toga, šuterski repertoar Banea je raznolik. Nije mu strano šutirati iz spot-upa, pull-up ili iz driblinga. Stepback mu je jedan od najubojitijih u ligi, a sjajno se razumije s Adamsom koji mu radi odlične blokove. Sjajnu sezonu je okrunio odličnim nastupom u playoffu, posebno protiv Wolvesa. Bane je bio nerješiva enigma za Fincha, Edwardsa, Townsa i društvo iz Minnesote. U toj seriji bilježio je 23,5 poena uz gotovo nevjerovatnih 49,1% šuta za tri poena! Odličan je bio u utakmici broj četiri kada je ubacio 34 poena uz čak 8 pogođenih trojki. Protiv Warriorsa se probudio u posljednje dvije, koje su igrali bez Moranta. Ubacio im je 21, a zatim 25 poena.

Dodatni iskorak

Memphis je protekle sezone pokazao da je ekipa sposobna za velike stvari. Prvi korak ka dodatnom iskoraku su napravili potpisivanjem Moranta. Pomalo je nevjerovatna mladost Memphisa. U osovini ekipe Morant-Jackson-Bane, najstariji je Bane sa 23 godine, dok su Morant i Jackson godinu dana mlađi. Najstariji igrač trenutno je Steven Adams sa 28 godina, a ekipu je nakon dugo vremena napustio još jedan 28-godišnji “veteran” Kyle Anderson. Naredna sezona bi mogla biti totalna breakout sezona za Memphis. Uvjet je naravno zdravlje.

Morant je propustio gotovo trećinu sezone, no srećom povreda protiv Warriorsa nije bila teže prirode i Morant potpuno spreman ulazi u novu sezonu. Jackson je pokazao svima da može biti zdrav, a kao takav je jedan od najboljih visokih igrača lige sa sjajnom kombinacijom izvrsne obrane i ubojitog šuta za tri poena. Bane će gotovo sigurno potpisati novi ugovor kada za to bude vrijeme, odnosno kada mu Memphis bude mogao ponuditi produženje rookie ugovora. Uz Moranta i Dillon Brooks je propustio dosta utakmica, odigrao ih je samo 32 u regularnoj sezoni. Naredne sezone najveći napredak se očekuje baš od Brooksa, no i Ziaire Williamsa – koji je prošle sezone pristigao iz Sixersa. Nevjerovatno atletično krilo je dalo naznake u protekloj sezoni da će Jenkins moći računati na njega.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*