Milwaukee Bucks 2021-2022: Povreda do prolaska

Branioci titule u ovu sezonu su ušli bez imperativa. Giannis je nakon svih individualnih nagrada napokon uzeo i onu najveću i sa nevjerovatnom šestom utakmicom donio titulu u Milwaukee. Bucksi nisu bili prvaci još od Jabbarove ere. Nova sezone je donijela nekoliko promjena u šampionskoj ekipi. Bitni igrači rotacije Tucker i Forbes su otišli, no pristigle su dostojne zamjene u povratniku George Hillu, Wesu Matthewsu i Grayson Allenu. Potonji je bio najmanje zvučno pojačanje, no pokazao je najviše i zaradio novi ugovor s Bucksima. Povrede su bile glavni uteg ove ekipe u protekloj sezoni. Niti jedan igrač nije odigrao sve utakmice, a kroz sezonu promijenili su gotovo 30 igrača.

Uz sve to, Bucksi su stigli do druge runde istoka. Boston je dočekao svoju osvetu, a Bucksi bez Middeltona nisu imali previše šansi.



Milwaukee Bucks 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – George Hill; Wes Matthews; 33 – Brook Lopez

Najmlađi igrači: 22 – Sandro Mamukelashvili; 23 – Lindell Wigginton

Najviše nastupa: 72 – Bobby Portis; 67 – Jrue Holiday

Najviše minuta po meču: 32,9 – Jrue Holiday; Giannis Antetokumnpo; 32,4 – Khris Middelton

Strelci: 29,9 – Giannis Antetokumnpo; 20,1 – Khris Middelton

Asistencije: 6,8 – Jrue Holiday; 5,8 – Giannis Antetokumnpo

Skokovi: 11,6 – Giannis Antetokumnpo; 9,1 – Bobby Portis

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 55,3% – Giannis Antetokumnpo; 54,7 – Thanasis Antetokumnpo


Kelti dočekali osvetu

Branioci titule u doigravanje su ušli kao treća ekipa na istoku izjednačeni sa Keltima i Sixersima po broju pobjeda. Prvi krug im je donio na papiru dosta nezgodne Chicago Bullse. Momci iz Vjetrovitog grada napokon su imali pozitivnu sezonu. Derozan je vukao konce igre, dok se Vučević pokazao kao veliko pojačanje. Činilo se da bi mogli zadati brige Bucksima. Ipak na terenu je bila malo drugačija situacija. Giannis i društvo dopustili su samo jednu pobjedu Bullsima i relativno lagano prošli u drugi krug.

Nažalost, u toj seriji protiv Bullsa nakon drugog meča, Khris Middelton je doživio povredu zgloba i doigravanje je za njega bilo gotovo. Na parket bi se trebao vratiti tek početkom naredne sezone. Ovo je bio velik udarac na ambicije Bucksa. Izgubili su drugog najboljeg igrača, a išli su na megdan Boston Celticsima koji su nakon konsolidacije sredinom sezone izgledali kao ekipa spremna za najveće stvari. Bucksi nisu pali bez ispaljenog metka, štoviše odlučila je sedma utakmica.

Bucksi su se mučili u napadu protiv obrambeno izvrsnih Kelta. Giannis je vukao koliko je mogao, no nije imao adekvatnu pomoć vanjskih igrača, izuzev Holidaya. Grayson Allen je stigao početkom sezone, a sjajnim igrača polako se etablirao u startera. U regularnoj sezoni šutirao je trojke preko 40%, dok je protiv Kelta totalno podbacio. Šutirao je slabih 5/24 u seriji, što je između ostalog omogućilo Keltima da još više skupe reket i otežaju posao Giannisu. Bez obzira na to, Greek Freak je bio fenomenalan. U seriji je prosječno ubacivao 33,9 poena uz 14,7 skokova te 7,1 asist. Bucksi su dostojno pali, unatoč svim problemima.

Sezona prošarana povredama

U protekloj sezoni trener Bucks Budenholzer je imao velikih muka sa sklapanjem ekipe svaku večer. Niti jedan igrač nije bio spreman za svih 82 utakmica, a udarni trio Giannis – Middelton – Holiday je propustio kombinirano gotovo 50 utakmica. Uz to, startni centar Brook Lopez odigrao je samo 13 utakmica. Pridošlice Matthews i Hill su također propustili dosta utakmica, a prošlogodišnji vrlo bitan igrač rotacije DiVincenzno se nije vratio isti nakon povrede i vrlo brzo je mijenjan u Kingse. Pravi problemi su stigli u playoffu. Khris Middelton je doživio tešku povredu zgloba zbog koje je morao završiti svoj nastup u doigravanju nakon samo dva meča protiv Bullsa.

Ipak, novi igrači su se vrlo brzo uklopili u Budov sistem, a s dominantnim igrač kao što je Giannis sve je lakše.

Tako su Bucksi regularnu sezonu završili sa trećim najboljim napadom lige. Štekalo je na drugoj strani. Iako u ekipi imaju Giannisa i Jrue Holidaya, osjetilo se kako nemaju dominantnog centra kao što je bio Brook Lopez. Probali su različite stvari, potpisan je Cousins, minute je dobio i Giannisov brat Thanasis. Na kraju se kao najbolje rješenje pokazao Bobby Portis. Undersized centar je pružao vrlo dobre igre ove sezone, bilježio je 14,6 poena uz 9,1 skok u prosjeku. Pokazao je konstantu kroz cijelu sezonu, a najbolji meč je odigrao protiv Netsa kojima je ubacio čak osam trojki za ukupno 30 poena.

Potrebno je izdvojiti i dvojac šutera Connaugtona i Graysona Allena. Pridošlica Allen je bio najmanje “zvučno” pojačanje Bucksa u off sezoni, a pokazao se kao najvrednije. Etablirao se kao jedan od najpreciznijih trojkaša lige, ubacivao je preko 40% za tri poena uz 6 ispaljenih trojki po utakmici.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*