Philadelphia 76ers 2021-2022: Kraj Simmons sage za novi “bradati” početak

Ako je ispadanje od Boston Celticsa u prvoj rundi prije dvije sezone upalilo lampice u stožeru Sixersa, no naredne godine napravljen je tek jedan korak naprijed. ovaj puta su posrnuli od Hawksa u drugoj rundi. Morey je od početka sezone ozbiljno radio na tradeu nesretne zvijezde Bena Simmonsa koji nije htio biti dio ekipe. Sixersi i Morey su dobrano kažnjavali Simmonsa za svaku propuštenu utakmicu, no ipak je više štete pretpjela Philadelphia. Sredinom sezone dogodio se taj magični trenutak. Ben Simmons je otišao u Brooklyn Netse gdje je nastavio sjediti na klupi, dok je u zamjenu stigao nitko drugi do James Harden. Iako mu je ova sezona bila ispresjecana povredama očekivanja su bila velika. Embiid je odigrao sezonu karijere, no ipak je bilo premalo vremena da se udarni duo do kraja uigra.



Philadelphia 76ers 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 36 – Paul Millsap; 34 – Danny Green

Najmlađi igrači: 21 – Charles Bassey; Tyrese Maxey; 22 – Paul Reed, Isaiah Joe

Najviše nastupa: 76 – Georges Niang; 75 – Tyrese Maxey

Najviše minuta po meču: 37,7 – James Harden; 35,3 – Tyrese Maxey

Strelci: 30,6 – Joel Embiid; 21 – James Harden

Asistencije: 10 – James Harden; 4,3 – Tyrese Maxey

Skokovi: 11,7 – Joel Embiid; 8,8 – Andre Drummond

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 50% – Matisse Thybulle; 49,9% – Joel Embiid


Nepremostiva druga runda

Sixersi su sezonu završili izjednačni sa Celticsima i Bucksima, a u doigravanje su ušli sa četvrtog mjesta. U prvoj rundi susreli su se sa Raptorsima, a seriju su sjajno otvorili. Uzeli su prve dvije u Philli i prvu u Torontu. Borbeni Raptorsi su uzeli naredne dvije, da bi seriju dovršili visokom 139-97 pobjedom u Wells Fargo Centru.

Kelti i Hawksi su bili kobni proteklih godina, a Miami je izgledao bolje od obje ekipe dok su Sixersi igrali bez Simmonsa (koliko god loše odigrao ključne momente) i s neuigranim i polu-ozlijeđenim Hardenom. Spoelstra i ekipa su suvereno ušli u playoff sa laganih 4-1 protiv Hawksa dok su Sixersi u prve dvije utakmice morali igrati bez Joela Embiida. U posljednjoj utakmici serije protiv Raptorsa dobio je nezgodan udarac u lice od Siakama na samom kraju kada je sve već bilo riješeno. Joel je pretrpio lakši potres mozga i slomio je koščicu na licu.

Heat je to iskoristio i domaći teren je obranjen sa čistih 2-0. Povratkom Embiida u ekipu, a ekipe u Philadelphiu stvari su se okrenule i Sixersi su došli  do izjednačenja u seriji. Prva utakmica u Wells Fargu je bila izuzetno tvrda, a istaknli su se Maxey i Danny Green sa 21 poenom. U četvrtoj utakmici dobili su najbolju utakmicu Jamesa Hardena u ovogodišnjem playoffu, ubacio 31 je poen uz 9 asista i odveo je Sixerse do pobjede.

Nažalost igrači Heata u potpunosti su ugasili Hardena u naredne dvije utakmice. U petoj se mučio sa šutom i povredom bedra. Ubacio je samo 14 poena, a još manje u eliminacijskoj šestoj kada je ubacio samo 11 za 42 minute na parketu. Peta utakmica je bila posebno bolna, ne samo za Hardena. Heat je demonstirao silu i totalno razbio Sixerse koji su izgubili sa 35 razlike uz 120 primljenih poena. Šesta je bila rezultatski napeta, no Sixersi i ove sezone posrću na istom koraku.

Kraj sage

Darryl Morey je napokon stao na kraj sagi zvanoj Ben Simmons. Protiv Hawksa su osim nastavka doigravanja izgubili i drugu zvijezdu ekipe Bena Simmonsa. Ben se nije pojavio ni u toj seriji, barem se tako činilo na trenutke. Posebno one ključne. No Ben je dobar igrač, Allstar igrač te i dalje jedan od najboljih obrambenih igrača lige. Šesta utakmica u toj seriji je bila posljednja koju je Simmons odigrao za Sixerse sve do tradea u drugom mjesecu. Bez njega ali i njegove zamjene u slučaju da je ranije došlo do tradea Sixersi su bili većinu sezone.

Odmah nakon te serije Simmons se totalno isključio i vrlo brzo je obznanio kako ne misli više igrati za Sixerse. Morey je pokušavao cijelo ljeto pronaći novu ekipu za njega, no dovoljno dobra ponuda nije stigla i Simmons ostao u Philli kao neaktivan igrač. Nije bio sa ekipom, nije dolazio na utakmice. Morey i Sixersi nisu sjedili prekštenih ruku i kažnjavali su Simmonsa za svaku propuštenu utakmicu. Kako ih je sve propustio, u tom periodu nakupilo se oko 19 miliona $ kazni. Benu to nije bilo važno, ni pod koju cijenu nije htio igrati za Sixerse.

Spas za obje strane stigao je u drugom mjesecu, netom prije deadlinea. Još jedna nezadovoljna zvijezda je tražila novu ekipu, James Harden. Morey nije htio propustiti priliku dovesti svojeg možda i najdražeg igrača u ligi i Harden je postao novi igrač Sixersa. S njim je stigao i veteran Paul Millsap, dok su uz Simmonsa put Brooklyna otišli Seth Curry, Andre Drummond i dva picka prve runde.

Ben nije odigrao niti jednu utakmicu prošle sezone. Odlučeno je kako će se na parket vratiti u sezoni 2022-2023. Kako stvari stoje u Brooklynu pitanje je s kim će dijeliti parket.

Moćni duo u nastanku

Odlaskom Simmonsa svi u Phili su odahnuli, od navijača do uprave. Uz sve to dobili su Jamesa Hardena, trostrukog najboljeg strijelca lige. Ipak, bilo je jasno kako Harden nije više pravi. Mučila ga je povreda još od playoffa i nije ju uspio zaliječiti do kraja sezone. Za Sixerse je stigao odigrati samo 21 utakmicu u regularnoj sezoni. U startu je bilo vidljivo da je Harden usporen, nije bilo više njegovog karakterističnog ulaza i više se fokusirao na asistencije. Doc Rivers je dao sve od sebe da ga uklopi u ekipu prije početka playoffa, igrao je najviše od svih ali možda se dogodio kontra efekat.

U playoff je Harden izgledao još sporije. Imao je trenutne bljeskove, kao sjajan meč protiv Heata ili protiv Raptorsa kojima je u šestoj utakmici ubacio 22 uz 15 asista. Da želi biti ovdje dao je do znanja ovo ljeto. Tražio je od Moreya manji ugovor kako bi mogli dovesti pojačanja za narednu sezonu. Daleko od toga da je potpisao za minimala, no sigurno je mogao dobiti više od 68,8 miliona $ za dvije godine.

Možda i najbolji duo lige, zajedno sa Hardenom čini Joel Embiid. Joel je odigrao najbolju sezonu karijere. Bio je najbolji strijelac lige sa 30,6 poena u prosjeku, a propustio je samo 10-ak utakmica zbog povrede. Igrao je sjajnu košarku, na momente je bio totalno nezaustavlijv. To je bilo dovoljno samo za drugu petorku lige, zbog jednog momka iz Sombora koji je ipak bio nešto bolji.

Povrede je uspješno izbjegavao sve do doigravanja. Praktički u najgorem trenutku, četiri minute do kraja već odlučene šeste utakmica protiv Raptorsa, Siakam je krenuo na ulaz i nezgodno je pogodio Embiida u lice.

Propustio je naredne dvije utakmice, Heat je otišao na 0-2, a iako su se uspjeli vratiti na 2-2 nije bilo snage za više. Naredne sezone očekuju se velike stvari od Embiida i Hardena. Obojica su zaliječila povrede ovo ljeto, jer osim povrede protiv Raptorsa Embiid veći dio sezone vuče povredu ligamenta u ruci. Operaciju je obavio, i predviđa se da će biti spreman za početak sezone. Harden je također zdrav, a i sam je priznao da nije bio na 100% prošle sezone. Naredna sezona će možda biti i ključna za Moreyev projek. Maxey polako ali sigurno izrasta u zvijezdu i potencijalni je Allstar naredne sezone. Harden i Embiid su zdravi. Sve je spremno za barem još jedan korak dalje.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*