Utah Jazz 2021-2022: Raspad udarnog dvojca

U zemlji “Mormona” u sezonu se ušlo sa većim očekivanjima za svoje Jazzere. Roster je bio gotovo nepromjenjen, Gobert u obrani i Mitchell u napadu su i dalje vodile glavnu riječ. Ipak, već u regularnoj sezoni bilo je jasno kako nešto ne štima. Napravili su korak natrag u odnosu na prijašnju sezonu, imali su manje pobjeda i lošiju poziciju za doigravanje. Tijekom sezone bilo je nekoliko priča o nezadovoljstvu unutar svlačionice, primarno svađe između gorepomenutog dvojca Gobert-Mitchell. Njihov sukob je počeo na samom početku pandemije, kada je Gobert “zatvorio ligu” nepromišljenim potezom na press konferenciji.

Odtada odnos njih dvojice više nije isti. U regularnoj sezoni su opet na temelju Snyderovog napada igrali jako efikasno, dok je sve više i više puštalo u obrani. Gobert je bio najbolji skakač lige, no nije stizao zatvarati stvari kao ranijih sezona. U doigravanje su ušli sa pete pozicije na zapadu, a prvi krug im je donio susret s Dončićem i Mavericksima. Zapravo, u prve tri utakmice Dončića, što je Jazz iskoristio na najbolji način. Odmah u prvoj utakmici su iznenadili Mavse i uzeli break. Nažalost nisu u potpunosti iskoristili izostanak Dončića i nakon iduće dvije utakmice Mavsi vraćaju prednost na svoju stranu.

U prvoj utakmici nakon Dončićeva povratka, Gobert je zakucavanjem donio pobjedu Jazzu. Izdržali su 30 poena Dončića, a sjajni su bili Mitchell sa 23 i Clarkson koji je ušao s klupe i bio totalna enigma za obranu Mavsa. Meč je završio sa 25 poena. Nažalost, to je bilo to od Jazza. Iduću utakmicu su glatko izgubili, da bi u posljednjoj šestoj Brunson bacanjima “uzvratio” Gobertu i tako donio 96-98 pobjedu Mavsima.

Sezona Jazza je ponovno prerano završila, a tik nakon završetka sezone, odrađeni su poveći rezovi.


Utah 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – Rudy Gobert, 34 – Mike Conley, Joe Ingles

Najmlađi igrači: 21 – Jared Butler; 22 – Udoka Azubuike

Najviše nastupa: 79 – Jordan Clarkson; 77 – Royce O’Neale

Najviše minuta po meču: 33.8 – Donovan Mitchell; 32.1 – Rudy Gobert

Strelci: 25.9 – Donovan Mitchell; 18.1 – Bojan Bogdanović

Asistencije:  5.3 – Donovan Mitchell; Mike Conley; 3.5 – Joe Ingles

Skokovi: 14.7 – Rudy Gobert; 7.6 – Hassan Whiteside

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 71.3% – Rudy Gobert


Raspad udarnog dvojca

Duo centra i beka je oduvijek obožavan u Utahu. Tako je bilo i sa duom Gobert-Mitchell. Iako potpuno različitog stila igre na neki način su smatrani za nasljednike Stocktona i Malonea, dvojca koji je donio toliko radosti navijačima i godine kontinuiranih vrhunskih rezultata. Očekivanja su bila velika, iako su obojica bila relativno nisko na draftu. Donovan je bio 13. pick, a Gobert 27. pick. Godinama su pokušavali razviti kemiju, da bi se sve raspalo praktički u jednom trenutku.

Sada već davno, netom prije početka pandemije Rudy Gobert je pomalo nesmotreno reagirao na press konfereniciji u kasnije će se pokazati jako osjetljivom trenutku i na taj način praktički “zatvorio ligu”.

Donovan je tu poludio na neozbiljnog Goberta, a kasnije je i sam bio pozitivan kao i Francuz. Odnos je potpuno pukao i jednostavno nije bilo lijeka. Očitovalo se to i na igri Jazza, koliko god to obojica demantirali. U protekloj sezoni između Mitchella i Goberta razmjenjeno je manje od dva dodavanja po utakmici. Stvari u napadu nisu funkcionirale i jednostavno je jedan morao otići. Pokazalo se kako će to biti Gobert, no nije daleko i da Mitchell krene tim putem.

Glavni Snyderov vojnik

Od dolaska u Utah Babo je sigurno bio čovjek koji je promijenio najviše uloga u Snyderovoj ekipi. S tim da se ona uloga ubojitog šutera nije mijenjala. Babo je u protekloj sezoni odigrao za nijansu bolje nego godinu prije. Bilježio je nešto više poena uz malo bolji postotak šuta iz igre. Redovno je terorizirao obrane iz trojkama iz kuta.

Najbolje partije je pružao u prvom dijelu sezone. Ušao je odlično, pa je doživio pad forme. Nekoliko utakmica nije ništa mogao pogoditi, da bi protiv Kingsa krenuo njegov niz. Nakon te utakmica, narednih 25 se nije spuštao ispod 10 poena, sjajan je bio protiv Clippersa sa šest trojki iz sedam pokušaja, te protiv Nuggetsa kojima je ubacio 36 poena. Najbolje je ostavio za kraj sezone. U meču protiv Thundera Babo je ubacio čak 11 trojki i time oborio i vlastiti i rekord franšize.

Nakon toga se povredio, no bio je spreman za playoff. Po običaju Babo se u doigravanju pretvara u igrača koji je zadužen za najbolje protivničke napadače. Ovaj puta imao je nemoguć zadatak, zaustaviti Dončića. Igranje obrane na Dončiću uzme maha, pa je Babo u posljednje tri utakmice igrao grozno u napadu. U prve tri koju su Mavsi igrali bez Dončića, imao je prosjek od 25 poena uz gotovo 60% šuta iz igre. Nakon što se Dončić vratio na parket Babo je bilježio 11 poena uz 32% šuta iz igre.

Odlaskom Snydera, a i Goberta počinje nova era u Utahu. Pitanje je hoće li tu biti mjesta za Babu, ili će karijeru nastaviti u nekom timu koji je kandidat za titulu.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*