Toronto Raptors 2021 – 2022: Povratak u play off, bez svoje ikone

Po prvi put, nakon devet punih godina, Raptorsi su u novu sezonu ušli bez udarnog i prepoznatljivog dvojca – Lowry/DeRozan. Startni play i ikona Toronta, sa kojim je franšiza uzela titulu, napustio je tim i prešao u Miami, a u suprotnom pravcu – put Severa – krenuo je Goran Dragić. No, obzirom na godine i stav Slovenca da ‘nema šta da traži tu’, sasvim je jasno da im nije od starta bio u planovima. Siakam, Van Vleet, Onunoby činili su moćn trio, no ne dovoljno kvalitetno da stabilizuju posrnulog šampiona i vrate ga, za početak, u nešto više od prvog kruga play offa.

Već na draftu Raptorsi su priredili prvo iznenađenje. Očekivalo se kako će birati Suggsa ili Mitcella, te riješiti playmakersku poziciju u slučaju da Lowry napusti Kanađane, no umjesto njega uzeli su Scottiea Barnesa. Krilni igrač sa Floride bio je najbolji obrambeni igrač na draftu. Na sveučilištu branio je sve od 1-4, što bi vrlo lako mogao preneti i u NBA Ligu. Problem mu predstavlja napad. Šuterski je jako loš, mehanika nije ispravna i Barnes će morati jako puno raditi kako bi postao pouzdan šuter na NBA nivou. Trenutno nije niti blizu te razine. Glavni forte u napadu su mu dodavanja. Jako dobro čita igru, a dobar dio vremena na Floridi je proveo na jedinici. Ipak, playmakerske sposobnosti mu nisu na elitnom nivou, teško da će mu Raptorsi dati ključeve ekipe u ruke. Fizički je dominantan, i ukoliki razvije svoje veštine u napadu mogao bi činiti deo visokog trojca – Siakam, Anunoby i Barnes. Sigurno će dobijati minute na početku, jer Siakam se trenutno oporavlja od povrede ramena, no pitanje je kada se on vrati u tim koliko će Barnes dobijati prilike.

Raptorsi su rezultatski napravili iskorak u odnosu na prethodnu sezonu. 48 pobeda, uz 34 poraza, bili su značajan iskora u odnosu na 27 pobeda prethodne sezone, čime je tim Nicka Nursea sa pete pozicije ušao u play off borbe na Istoku:

Tamo su naišli na 76erse koji su ipak bili raspoloženiji, a uz Hardena imali su i Joela Embiida koji je odigrao sezonu karijere. Izgubili su prve dve u Philli i prvu u Torontu. Borbeni Raptorsi su uzeli naredne dvije, da bi seriju Philadelphija dovršila visokom 139-97 pobjedom u Wells Fargo Centru. Bilo je to (očekivano) ispadanje u prvom krugu play offa za tim koji ima veliki potencijal.


Prethodne sezone:


Zanimljiv su roster kreirali u Torontu, ovoga puta bez Lowryja. Prvih pet strelaca i najboljih igrača tima imaju manje od 30 godina, i deluju kao core oko kojega se može graditi ozbiljan takmičarski tim. Najstariji među njima, obojica 27-godišnjaci, Pascal Siakam i Fred Van Vleet imali su solidne sezone. Siakam je bio najbolji strelac sa 22.8 poena po meču, 8.5 skokova i 5.3 asistencije, dok je Van Vleet davao  20.3 poena uz 6.7 asistencija. I dok je Siakam bio na nivou igara iz regularnog dela i u play offu protiv 76ersa, Fred Van Vleet od kojeg se očekivalo da bude lider ovog tima potpuno je nestao – imao je tek 13.8 poena uz preko 6 asistencija.

Gery Trent Junior, 23 godine, sa 18.3 poena pokazao se kao dobrom akvizicijom iz Blazersa, i imao je najefikasniju sezonu karijere. Isto važi i za 24-godišnje nisko krilo, OG Anunobyja, koji je sa 17.1 poenom, 5.5 skokova i 2.6 asistencija bio vro efikasan. Zanimljivo je i da su sva četiri najefikasnije igrača imala šut za tri poena od oko 35 %.


Toronto 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – Goran Dragić; 33 – Thaddeus Young

Najmlađi igrači: 20 – Scottie Barnes, Justin Champagnie, David Johnson

Najviše nastupa: 80 – Chris Boucher; 74 – Scottie Barnes

Najviše minuta po meču: 37.9 – Fred Van Vleet, Pascal Siakam

Strelci: 22.8 – Pascal Siakam; 15.3 – Scottie Barnes

Asistencije: 6.7 – Fred Van Vleet; 5.3 – Pascal Siakam

Skokovi: 8.5 – Pascal Siakam; 7.5 – Scottie Barnes

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 49.4 – Pascal Siakam; 49.2 – Scottie Barnes


Rookie godine

Posebnu pažnju zaslužuje rookie Raptorsa Scottie Barnes koji je imao sjajnu debitantsku sezonu, nakon koje je izabran za najboljeg novajliju u ligi. Zvezda u najavi i možda novo zaštitno lice franšize iz Kanade. Barnes je u 74 utakmice imao prosjeke od 15.3 koša, 7.5 skokova i 3.5 asistencije uz 49% šuta iz igre i 30% pogođenih trica.

Barnes osvojio je nagradu za rookiea godine u NBA ligi u najtesnijem izboru od 2003., otkako se glasanje odvija po aktualnom načinu bodovanja, pobedivši Evana Mobleya iz Clevelanda i Cadea Cunninghama iz Detroita. Barnes je dobio 48 glasova za prvo mjesto i ukupno 378 bodova, samo 15 više od Mobleya, dok je Cunningham završio na trećem mjestu sa 153 boda. Njih su trojica pokupila gotovo sve bodove.

Barnes je postao treći rookie godine u istoriji Toronto Raptorsa, nakon Damona Stoudamirea u njihovoj inauguralnoj sezoni 1995./1996. i spektakularnog Vincea Cartera tri godine kasnije.

Nedraftana zvezda i lider u nastanku

Od Freda Van Vleeta očekivalo se da bude lider, i da uz Siakama vodi ovaj mladi tim. On je regularni deo sezone odigrao odlično, dok je potpuno nestao u play offu. Van Vleet je ipak svoje sjajne igre okrunio i nstupima na All Staru. Da podsetimo, VanVleet je osmi igrač u istoriji Raptorsa koji je izabran u All-Star te peti nedraftirani igrač u istoriji kojem je to uspelo. Poslednji nedraftirani igrač koji je uspeo ući u All-Star je nekadašnji centar Detroit Pistonsa Ben Wallace, 2006. godine.

Kao i svaki nedraftirani igrač, VanVleet je prošao težak put do statusa NBA zvijezde. Proveo je četiri godine na sveučilištu, što je prava rijetkost za NBA igrače, a onda preko Razvojne lige stigao do prilike u dresu Raptorsa, s kojima je postao NBA prvak. Tad je briljirao u ulozi šestog čoveka, dok je danas situacija drugačija.

Sa druge strane, Pascal Siakam je istinski lider ovog tima. On je trenutno među top 20 igrača u ligi, a sa prosecima od  22.8 poena, 8.5 skokova i 5.3 asistencija po utakmici izabran je i u treću petorku lige. Povrede koje ga nisu mimoišle svakako su usporile njegovu napredak, ali je kako u regularnom delu tako i u play offu Siakam uvek bio stamena i sigurna opcija Raptorsa u odbrani i u napadu.

Šta dalje?

Raptorsi će iduće godine, prema svim najavama, biti samo bolji, i kao tim, i kao skup pojedinaca izvrsnih fizičkih i košarkaških potencijala. Siakak i Van Vleet ostaju vođe ovoga tima, a nalaze se u najzrelijim igračkim godinama. Obojica su igrači All Star kalibra i znaju kako povući svoj tim i preneti svoje iskustvo na mlađe igrače.

Nakon njih, Gary Trent Jr., OG Anunoby i Precious Achiuwa, svi u svojim zrelim dvadesetima, također su ubrzali tempoi napreduju iz sezone u sezonu. Scottie Barnes, kojeg su Raptorsi prošlog leta izabrali kao 4. picka, bio je toliko impresioniran u svojoj debitantskoj sezoni da je proglašen rookiejem godine. Ovaj momak je zlatna koka novih Raptorsa i sigurno će donimirati ligom u narednih nekoliko godina. Polivalentan je, ima košarkašku inteligenciju, ali i fizičke predispozicije za veliki napredak.

Raptorsi imaju prostora za izgradnju pobjedničkog mentaliteta. Jezgra momčadi ne samo da je uspostavljena, već je zajedno okusila uspone i padove, te čari play off nadmetanja, i to protiv Embiida i Hardena. Dobra je vest da niti jedan od ključnih igrača Toronta nije slobodni agent ove sezone. Toronto će morati radit na snaženju svoje klupe dovođenjem nekih role igrača koji mogu biti dobar back up za zvezde.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*