Atlanta Hawks 2021 – 2022: Sezona velikih očekivanja… i razočarenja

Za sezonu 2021-2022 nemože se reći da je bila uspešna. Hype koji je stvorio oko ovog mladog tima, koji je samo sezonu ranije igrao finale Istoka uz vrlo atraktivnu i napadačku košarku, uticao je loše na celu atmosferu. Pri tome nekoliko igrača je nazadovalo. Dobra vest je da je Trae Young pokazao sav svoj raskošni talenat i da je uz njega pokazao još nešto – neverovatnu radnu etiku. Bio je motor tima, i garancija da Hawksi neće tavoriti u godinama koje dolaze. Hawksi imaju prostora za napredak, posebno u odbrani. Rasterećenje Younga u napadau i traženje još nekih adekvatnih napadačkih rešenja koji bi rasteretili mladog playa i učinili igru tima raznovrsnijom. Povrede Collinsa, Boganovića, nestalna forma Capelle, značajno su uticali na takmičarsku formu pa i rezultate franšize ove sezone.


Pregled prethodnih sezona:


I dok su početak, ali i značajni deo regularnog prvenstva igrački i rezultatski tavorili, u martu su Hawksi konačno počeli da igraju i tada su prikazali svoju najbolju košarku. I pored dva poraza od Pistonsa značajno su napredovali. Young je beležio u tom mesecu 29,4 poena i 10,5 asistencija po utakmici. Odlučujuća pobeda od 131-107 nad Cleveland Cavaliersima 31. marta dovela je Hawkse na 40-37, a kasnije i do finalnih 43-39. Hawksi su pobedili u tri od zadnjih pet utakmica regularne sezone i ušli u Play-In turnir. Pobedili su Charlotte Hornetse 132-103 kod kuće i završili sezonu pobedivši Cleveland Cavalierse 107-101 u gostima.

Nakon toga naišli su na čvrst orah. Heat ih je nadigrao i demolirao. To se videlo i na učinku Traea Younga koji je u pet utakmica u proseku postizao 15,4 poena, 6 asistencija, 5 skokova i imao je čak 6,2 izgubljene lopte. Hawksi su izgubili četvrtu utakmicu kod kuće i predali se u Miamiju iako su Heat bili bez Jimmyja Butlera i Kylea Lowryja.

Dok su se Hawksi pripremali za postsezonu, status povređenog Johna Collinsa ostao je nejasan. Posebno tokom marta kada su poruke oko njegovog zdravstvenog stanja bile nejasne, a sam igrač je tražio dodatno lekarsko mišljenje izvan organizacije.

Ovako rano ispadanje iz sezone od Heata možda je došlo u dobrom trenutku. Ekipa desetkovana povredama sa formom koja je bila nestabilna više i nije mogla. Hawksi su mlad tim i imaju prilike još puno da napreduju.


Atlanta 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – Lou Williams; 33 – Danilo Gallinari

Najmlađi igrači: 23 – Trae Young; 24 – John Collins, De’Andre Hunter

Najviše nastupa: 77 – Delon Wright; 76 – Trae Young; 74 – Kevin Huerter, Clint Capella

Najviše minuta po meču: 34.9 – Trae Young; 30.8 – John Collins

Strelci: 28.4 – Trae Young; 16.2 – John Collins; 15.1 – Bogdan Bogdanović

Asistencije: 9.7 – Trae Young; 3.1 – Bogdan Bogdanović

Skokovi: 11.9 – Clint Capella; 7.8 – John Collins

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 61.3 % – Clint Capella; 52.6 % – John Collins


Trae sve bolji

Iako su Atlanta Hawksi propustili ispuniti očekivanja na klupskom nivou, Trae Young postaje sve bolji i bolji. Imao je najbolju šutersku sezonu u karijeri, i to je činio dok su protivničke odbrane nikad brutalnije igrale na njemu pokušavajući da otupe oštrice njegovih šuteva i forsirajući ga da deluje iz izolacije. I nisu uspevale. Youngovo radno opterećenje u izolaciji poraslo je za neverovatnih 293%. Young je u proseku postizao 28,4 poena i 9,7 asistencija po utakmici, i jedno i drugo više nego prethodne sezone. Uz to imao je i manje izgubljenih lopti, 1,4 slobodnih bacanja manje po utakmici i sa povećanom učinkovitošću šuta – imao je  53,6 % šuta iz igre, najviše u karijeri. To nisu male brojke za momka koji igra tek četvrtu NBA sezonu a već je dokazani lider i All star kalibar. Završio je šesti u NBA po broju poena po utakmici i treći po broju asistencija po utakmici, dok je vodio Hawkse do drugog najboljeg napadačkog rejtinga u ligi.

Glavni trener Hawksa Nate McMillan kontinuirano je insistirao da njegov tim igra napadački, i ne iznenađuje da je najveći teret pao na Younga – kao najopasnije i najubojitije oružje. Samo četiri igrača u ligi imala su više pokušaja šuta radeći u izolaciji od Younga, a samo je jedan od četvorice, Jayson Tatum, gađao je manji postotak iz tih poseda.

Trae je znatno slabije odigrao play off, i te su njegove partije svakako podložne analizi i argumentovanoj kritici. Njegov učinak u playoff seriji protiv Miamija (15,4 poena, 6,0 asistencija) nije bio na istom nivou kao ono što je pokazao tokom prošle sezone kada su Hawksi igrali finale Istoka. Young definitivno ne može sam i treba mu pomoć, i to u ulozi sekundarnog playa koji bi mogao odmeniti Younga kada je na klupi.

Bogdan – druga haubica Hawksa

U svojoj drugoj sezoni s Hawksima, Bogdanović nije bio isti igrač u toku regularne sezone kao prošle godine jer su njegovi poeni ali i učinak na tim, kao i procenti šuta neznatno pali ali i dalje bio važan deo tima, posebno kada je imao loptu u rukama. U sezonu je ušao kao rekovalescent, oporavljajući se od nezgodne povrede što je uticalo na to da tokom sezone ima uspone i padove, uostalom kao i ceo tim.

Bogdan je, posle Traea, bio druga napadačka opcija Hawksa i svakako jedan od najzaslužnijih za igranje konferencijskog finala prošle godine. Povrede ga nisu mimoišle ni prošle sezone, propustio je skoro ceo novembar zbog povrede članka. Nakon toga, u decembru, ekipa je bila pokošena Covid-om, a nakon još jedne povrede – ovoga puta kolena – trener McMillan ga je ostavio na klupi, odakle je ulazio kao šesti igrač. Možda to i nije bila loša odluka jer tokom februara, sa ovom novom ulogom, beležio je 17 poena, 4,4 skoka i 3,6 asistencije dok je šutirao 43,8 posto za tri poena.

Ulaskom u postsezonu činilo se da je Bogdanović zdrav, ali na trenutke tokom serije protiv Heata nije ličio na sebe. I dok je mečeve broj dva i tri odigrao dobro, prvi i četvrti meč su bili ispod svakog proseka. U petoj ga utakmici, odlukom trenera, nije ni bilo.

Desetkovani Covidom

Do 17. decembra NBA je uvrstila 63 igrača u Zdravstvene i sigurnosne protokole, zbog Covid mera, a najgori deo talasa tek je usledio. Među timom iz Atlante, Trae Young postao je 19. decembra prvi igrač koji je ušao u protokol lige. Odatle se vrlo zarazni virus munjevito proširio po svlačionici. Svi igrači (uključujući i neke trenere i timsko osoblje) osim De’Andrea Huntera na kraju su bili pozitivni na Covid. U jednom trenutku u protokolima je bilo 13 igrača Hawksa istovremeno.

I pored ove činjenice, nijedna utakmica nije odložena što je prisililo generalnog menadžera Travisa Schlenka da potpiše niz igrača G-lige i slobodnih agenata na 10-dnevne ugovore. U jednom su trenutku Hawksi imali najveći roster u istoriji NBA lige.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*