LA Lakers 2021 – 2022: Sumrak budućih Hall of Famera

Sa mnogo ambicija Lakersi su ušli u novu sezonu, odlučni da stignu do nove titule predvođeni Lebronom Jamesom. I ne samo sa njim. Bila je tu plejada iskusnih NBA zvezda, superstarova, i kada su se gledala samo imena na papiru, reference i učinci ovih igrača – Lakersi su već bili viđeni u finalu. I to sa još jednom megatimom sastavljenim od zvučnih imena, Brooklynom. No, dolazak Westbrooka, Carmela Antonya, povratak Dwighta Howarda, potpisi iskusnih Arize, Ronda, DeAndre Jordana, očigledno nisu bili dovoljni. Jer, nije bilo ni hemije, ni igre, i Lakerse je zaista bilo mučenje gledati u ovoj sezoni. Na kraju sa 33 pobede i 49 poraza nisu stigli ni do play inna. A čak ni pobede u poslednje dve utakmice nisu uspele da operu gorak ukus sezone koja se može okarakterisati kao – propala.


Analize prethodnih sezona franšize iz LA:


Lebron – individualna sezona iz snova

LeBron James imao je jednu od svojih najboljih pojedinačnih statističkih sezona kao član Lakersa, ako ne i najbolju. Međutim, povrede su ga omele da čak i sa 37 godina odigra još bolje. A čini se da Lebron nije još sve rekao. U crnilu Lakersa, Lebron je bio jedina svetla tačka i Lakersi bi sigurno bili mnogo gori da njega nije bilo na terenu prošle sezone.

LeBron je prosečno postizao 30,3 poena, 8,2 skoka i 6,2 asistencije tokom sezone 2021-22. Postizao je 52,4% svojih pogodaka iz igre, što mu je najveći procenat otkako je postao Lakers. Još je impresivnije to što su tih 30,3 poena po utakmici drugi po broju poena koje je u proseku postigao u regularnoj sezoni, što je tek nešto manje od njegovih 31,4 PPG tokom sezone u dresu Cavaliersa 2005.-06.

James je bio konstantan u svojim dobrim izdanjima. Tokom decembra i januara postizao je preko 30 poena u 11 od 12 utakmica svog tima, uključujući i 43 poena protiv Portland Trail Blazersa.

Kao i njegovog saigrača Davisa, i Lebrona prati loša karma u Lakersima. Ponovo su povrede uzele danak, a prošle sezone Jamesa su mučile povrede skočnog zgloba kao i kolena. Bol u kolenu se prvi put pojavila nakon pobede protiv Netsa 25. januara. Propustio je pet utakmica nakon te utakmice, a povreda ge je koštala nastupa u većem delu ostatka sezone. Lebrona su u protekloj sezoni znatno istrošile i mnogostruke uloge koje je morao da igra u timu, a dosta mečeva igrao je i na poziciji centra. U odsustvu Davisa, te izuzetno loših Howarda i Jordana, Lebron je bio primoran da bude prva opcija na poziciji broj 5.


LA Lakers 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 37 – Lebron James, Carmelo Anthony; 36 – Trevor Ariza, Dwight Howard

Najmlađi igrači: 21 – Sekou Doumbouya, Talen Torton-Tucker

Najviše nastupa:  78 – Russel Westbrook; 76 – Malik Monk

Najviše minuta po meču: 37.2 – Lebron James; 35.1 -Anthony Davis; 34.3 – Russell Westbrook

Strelci: 30.3 – Lebron James; 23.2 -Anthony Davis; 18.5 – Russell Westbrook

Asistencije: 7.1 – Russell Westbrook; 6.2 – Lebron James; 3.7 – Rajon Rondo

Skokovi: 9.9 – Anthony Davis; 8.2 – Lebron James; 7.4 – Russell Westbrook

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 53.2 % – Anthony Davis; 52.4 % – Lebron James


Davisov peh za pehom

Nažalost, iz godine u godinu isti problem za Anthony Davisa. Ni prošle sezone ovaj 29-godišnjak nije mogao ostati zdrav veći deo sezone zbog nekoliko čudnih povreda. Prvo, Davis je u decembru pretrpio istegnuće ligamenata što ga je koštalo 17 propuštenih utakmica. Zatim, nakon što se vratio i odigrao 10 utakmica, Davis je pretrpeo još jednu dugotrajnu povredu – uganuće stopala zbog koje je propustio još 18 utakmica.

Što se tiče brojki, Davis je imao prosjek od 23,9 poena, 9,9 skokova i 3,1 asistenciju, ali je nastupio samo u 40 utakmica. Bila je to još jedna razočaravajuća sezona za Davisa. Šteta za ovog igrača koji ima MVP potencijal, ali nikako da nađe konstantnu formu i počne da pruža partije kakve se od njega očekuju. U prošloj sezoni najbolji meč bio mu je protiv Spursa kada je dao 35 poena uz šut 15 od 31 i uz 17 skokova i četiri blokade.

Westbrook – protraćeno vreme

Kada su Los Angeles Lakersi doveli Russella Westbrooka pre godinu dana, fanovi su govorili: “Zašto ne?” Godinu dana kasnije, sve više njih se pita “Zašto?”

Westbrookova prva sezona ‘kod kuće’ nije išla po planu. Lakersi su odmah postali favoriti za osvajanje naslova prvaka NBA lige s Westbrookom na čelu, ali nisu uspeli uopće ući u doigravanje i bilo je teže nego što je itko mogao zamisliti. Westbrook se nikako nije uspeo uklopiti u tim, naći dobru energiju sa Lebronom i ostatkom tima a beležio je najmanji broj poena po meču još od svoje druge sezone u NBA uz konstantne padove šuta. Njegove minute po utakmici pale su na najmanji broj od sezone 2013-14 jer je bivši glavni trener Frank Vogel razmišljao o slanju Westbrooka na klupu. Čak su se pojavile i informacije o trejdu za Johna Walla iz Rocketsa kako bi se spasila sezona.

Westbrooku je vremenom padalo i samopouzdanje pa su i njegove izvedbe bile amaterske, sa pono grešaka, gubljenja lopti, na momente je delovao kao da ima problema i sa vidom i pregledom igre. Westbrook je sa druge strane, u sezoni povreda, bio najizdržljiviji igrač Lakersa, odigravši 78 utakmica u različitim početnim postavama. Sezonu je završio s prosekom od 18,5 poena, 7,4 skoka i 7,1 asistencijom.

Zahvalni Melo

Fanovi Los Angeles Lakersa slavili su i potpis Carmela Anthonyja, nadajući se da bi njegovo iskustvo i veštine mogli dovesti Lakerse do titule. Budući član Kuće slavnih i sjajni scorer pozdravljen je ovacijama na svom debiju.  Igrači su govorili o njegovom inspirativnom povratku u NBA, a treneri o njegovom vodstvu i pozitivnom uticaju na ekipu. Melo je prihvatio ulogu igrača u rotaciji i na početku sezone pokazao se kao pouzdana haubica sa distance u ovom timu. No, kako je ekipi padao moral, tako se i Melo hladio. Završio je sezonu sa solidnom brojkama – sa procentom šuta za tri poena od 37,5%, uz 13,3 poena, 4,2 skoka i 0,8 blokada u 69 utakmica.

A gde je tu mladost?

Lakersi su bili najstariji tim, tim’ dedica’ kako su ih nazivali. Ogromno iskustvo koje je ovaj tim imao nije se prenelo na rezultat. Drugo, Lakersi su vrlo malo šansi davali i mladim igračima, a jedan od onih od kojih se očekivao iskorak – Talen Horton-Tucker – čak je i nazadovao.

Sa odlaskom vrlo iskusne i pouzdane bekovske linije, koju su činili Kentavious Caldwell-Pope, Alex Caruso i Dennis Schrodea, kao i svestranog krilnog napadača Kylea Kuzme, velik je pritisak bio na beku Talenu Horton-Tuckeru da u svojoj trećoj NBA sezoni odigra mnogo značajniju ulogu. A trogodišnji ugovor vredan gotovo 31 milion dolara potpisan pre sezone samo je pojačao taj pritisak.

Nažalost za Horton-Tuckera, ali i Lakersa, on je odigrao sezonu u ritmu toplo hladno, tražeći konstantu u svojim igraa i učinku. Horton-Tucker je pokazivao svestranost, sposobnost poentiranja, razigravanje i obrambeni potencijal koji Lakersima donosi prednost. Ali ponekad se borio pronaći svoju ulogu i gotovo je nestajao na terenu. I dalje je ovaj igrač imao najbolji prosek karijere od 10 poena po utakmici uz 3,2 skoka i 2,7 asistencija. Međutim, njegov postotak šuta pao je na samo 41,6% iz igre i 26,9% za tri poena.

Ispostavilo se da je Malik Monk bio možda i najpouzdaniji igrač Los Angeles Lakersa a koji se ne zove LeBron James.

Monk je potpisao minimalni jednogodišnji ugovor s Lakersima nakon što mu Hornetsi nisu dali kvalifikovanu ponudu. I sa pravom su mu ukazali poverenje. I Monk je uzvratio u prosjeku beležeći 13,8 poena, 3,4 skoka, 2,9 asistencija i 0,8 ukradenih lopti — svi rekordi u karijeri — u 76 nastupa, šutirajući 47,3% iz igre i 39,1% sa distance.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*