San Antonio Spurs 2021-2022: Još jedan novi početak

Dinastija koja je dominirala preko 20 godina sada je već treću sezonu zaredom ostala bez doigravanja. Protekle sezone su bili najbliže, no u playin turniru su ih zaustavili Grizzliesi. Ipak, Spursi mogu izvući neke pouke i smjernice za dalje. Što su naučili pokazali su odmah po završetku sezone. Dan prije početka free agencya objavili su kako je Deyounte Murray zamijenjen u Hawkse. Pomalo neočekivano uzeći u obzir kakvu je sezonu Murray imao u dresu Spursa.

Posve je jasno kako su Spursi u rebuildingu. U tom tonu su odigrali i proteklu sezonu. Imali su puno uspona i padova tijekom sezone, što je bilo i očekivano s obzirom da su izgubili najboljeg strijelca u Derozanu. Iskočili su ponajviše Murray koji je bio najbolji igrač ekipe, te Keldon Johnson koji je preuzeo dio Derozanovog tereta u napadu.

Nije sve teklo po planu na početku sezone. Iz prvih 17 utakmica izašli su sa samo četiri pobjede ali uspjeli su se stabilizirati. Regularnu sezonu su završili sa devet pobjeda više u odnosu na prethodnu sezonu, sa “jednakim” 41-41 scoreom – dovoljno za deseto mjesto na zapadu i kartu za playin turnir. Zapeli su na prvom koraku. Pelicansi su bili bolji i sezone Spursa je završila na istom koraku kao i prethodne sezone.



Spurs 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Thad Young, 30 – Doug McDermott, Tomas Satoransky

Najmlađi igrači: 19 – Joshua Primo, 21 – Devin Vassell

Najviše nastupa:  75 – Keldon Johnson, 71 – Devin Vassell

Najviše minuta po meču: 34.8 – Dejounte Murray, 31.9 – Keldon Johnson

Strelci: 21.2 – Dejounte Murray, 17.0 – Keldon Johnson

Asistencije: 9.2 – Dejounte Murray, 5.6 – Derrick White

Skokovi: 9.3 – Jakob Poetl, 8.3 – Dejounte Murray

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 67.7% – Jakob Poetl, 57.8 – Thad Young


Dejounteova sezona

U godinama rasipanja šampionske generacije skauting Spursa je odrađivao standardno dobar posao. Na samom kraju druge runde 2016. godine pronašli su momka sa sveučilišta u Washingtonu Dejounte Murraya. Odmah po dolasku u ligu je pokazao kako su mnogi pogriješili što ga nisu izabrali.

Već u svojoj drugoj sezoni u ligi imenovan je u drugu All nba defenzivnu petorku, te je postao najmlađi igrač koji je bio izabran u jednu od All nba defenzivnih petorki. Narednih nekoliko sezona nisu bili niti blizu tako dobre. Murray je imao dosta problema s povredama, kidao je ligamente koljena i oporavak je bio dugotrajan. U protekloj sezoni napokon je bio potpuno zdrav, što se vidjelo i na parketu.

Murray je bio uvjerljivo najbolji igrač Spursa, a individualno je imao najbolju sezonu karijere. Ubacivao je 21.1 poena uz 9.2 asista, 8.3 skokova i 2 ukradene lopte u prosjeku. Bio je najbolji kradljivac lige. Nagrađen je sa prvim Allstar nastupom ali to nije bilo dovoljno da ostane u Spursima. Izgleda da je “puklo” na relaciji Spursi-Murray. Poslali su ga u Hawkse praktički prvom prilikom, a zauzvrat su dobili “samo” pickove.

Moguće je da Pop nije vidio Murraya kao nosioca ekipe, a kako je imao još dvije godine ugovora ovo je bila prava prilika da dobije nešto “konkretno” zauzvrat. Dobili su ukupno četiri picka prve runde, s tim da je jedan od tih zamjena pickova i Danila Galinaria kako bi izjednačili plaće.

Murray je tako nakon najbolje sezone karijere završio u novoj ekipi. U Hawksima će sigurno biti jako bitan šraf, vjerovatno neće bilježiti brojke kao u Spursima no očekuje se nastavak sličnih partija u obrani.

Nova jezgra

Činilo se kako će Pop graditi nove Spurse na temeljima Murray-Keldon Johnson. No tradeom Murraya ključeve ekipe je dao u ruke Keldonu Johnsonu. Biran istim 29. pickom kao i Murray ali 2019. godine Johnson je prve sezone pokazivao naznake potencijala. Bio je još uvijek dosta “sirov” i gotovo bez vanjskog šuta. Već u svojoj drugoj sezoni dobio je povjerenje startera i podigao nivo igre.

Svake sezone je pokazao značajan napredak. Tako je u ovoj sezoni postao pravi “ubojica” iza linije 7,24m. Prve sezone u ligi pogodio je samo 20 trojki, naredne je bio vidljiv napredak sa 60 pogođenih dok je ove sezone ušao u top 10 u povijesti Spursa po broju pogođenih trojki sa 159.  Uz sve to držao je postotak šuta za tri poena na respektabilnih 39%.

Sezonu je završio sa 17 poena uz 6 skokova u prosjeku a Pop je odabrao njega kao kamen temeljac novih Spursa.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*