Washington Wizards 2021-2022: Izgubljeni čarobnjaci

Poraz od Sixersa prošle sezone u prvoj rundi doigravanja nije zadovoljio nikoga u Washingtonu. Cilj u 2021-2022 sezoni bilo je izbjegavanje playin turnira, što bi značilo osiguravanje barem šeste pozicije na istoku. U idealnom slučaju i prednost domaćeg terena. Novi trener Wes Unseld Jr. sin istoimenog centra, legende Wizardsa imao je pred sobom težak zadatak. Riješili su se Westbrooka koji je bez obzira na kritike imao jako dobar završni dio sezone, a Beal je bio pretpostavljen za glavnog igrača.

Unatoč sjajnom startu Wizardsi su brzo potonuli.  Istina, Wizardsi su bili ekipa koja je možda i najviše pogođena povredama i Covid izolacijama. U toku sezone trener Unseld Jr. je koristio gotovo 30 različitih igrača. Kao najveći problem se ispostavilo to što je Bradley Beal odigrao samo 40 utakmica. Postavljeni cilj na početku sezone vrlo brzo se promijenio. Možda je mala utjeha to što su mladi igrač imali jako puno prilike za igru. Tako je Deni Avdija bio igrač sa najviše odigranih utakmica, a Hachimura je pokazao da može biti koristan član rotacije unatoč tome što je propustio trening kamp prije sezone zbog povrede.


Washington 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Ish Smith, 30 – Tomas Satoransky

Najmlađi igrači: 21 – Deni Avdija, 22 – Corey Kispert

Najviše nastupa: 82 – Deni Avdija, 77 – Kentavious Caldwell-Pope, Corey Kispert

Najviše minuta po meču: 36 – Bradley Beal, 33.3 -Kyle Kuzma

Strelci: 23.2 – Bradley Beal, 22.2 – Kristaps Porzingis, 17.1 – Kyle Kuzma

Asistencije: 6.6 – Bradley Beal, 5.8 – Spencer Dindwiddie

Skokovi: 8.8 – Kristaps Porzignis, 8.5 – Kyle Kuzma

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 69.3%- Daniel Gafford, 64.5% – Montrezl Harell


Šuterske noćne more

Imati Westbrooka u ekipi je veliki izazov. Možda i prečesto kritiziran Russ ipak iziskuje određen stil igre od čitave ekipe. Uz to poprilično je utjecao na ukupni šut ekipe, posebno za tri poena. Ulaskom u sezonu, Wizardsi su imali jedan zadatak – povećati šutersku moć ekipe. Na papiru su odradili solidan posao. Stigli su provjereni 3-D igrač Kentavious Caldwell-Pope, a uz njega i Kyle Kuzma, dok je Westa zamijenio Dindwiddie. U ekipi je već bio nama dobro poznati “snajper” Davis Bertrans, a Beal je prošle sezone unatoč svemu imao vrlo dobru šutersku sezonu.

To je izgledalo dobro samo na papiru. Starosjedioci Beal i Bertrans su imali kastrofalne šuterske sezone. Bertrans se povredio početkom sezone, a nakon povratka na parket nije uspio uhvatiti ritam i šutersku formu. Odigrao je samo 34 utakmice, ubacivao niti 6 poena u prosjeku dok je za tri poena imao debelo ispodprosječnih 30%. Nitko u ekipi izuzev Popea nije imao dvije pogođene trojke u prosjeku po utakmici. Beal je ubacivao 1.6 trojku po utakmici, uz za njega katastrofalnih 30% za tri poena, Kuzma 1.9 a niti Dindwiddie se nije pokazao kao pojačanje u odnosu na Westbrooka. Kao ekipa bili su zakucani na samo dno po postotku šuta i po broju upućenih trojki.

Povećanjem volumena šuta na utakmica, dolaskom Porzingisa koji igrama u dresu reprezentacije uvijek podsjeti da nije zaboravio igrati i da je itekako sposoban dominirati, napretkom Hachimure i Avdije, te povratkom Beala u šutersku realnost Wizardsi bi naredne sezone trebali imati puno kvalitetniju šutersku sezonu. A kada pogađaš šuteve, onda je puno lakše igrati.

Napokon potpisan ostanak

Gotovo cijele sezone bile su spekulacije oko budućnost Bradley Beala. Ugovor mu je isticao, a loša sezona definitivno nije imala pozitivan utjecaj na Bealovu odluku. Selilo ga se diljem lige, nekoliko puta je bilo sigurno kako je na izlaznim vratima, ali ipak Beal je potpisao novi petogodišnji ugovor vrijedan 264 miliona $. Potpisao je drugi najveći ugovor u ligi, nakon dvostrukog MVP-a iz Sombora – Nikole Jokića. Uz poveću svotu dolara, Beal je potpisom novog ugovora postao jedinstveni igrač u ligi. U njegovom ugovoru postoji tzv. “no trade” klauzula što znači da Beal ima pravo veta na bilo koji trade koji Wizardsi dogovore a da uključuje njega. Nitko drugi u ligi nema tu privilegiju, a postao je ukupno 10. igrač u povijesti lige s tom klauzulom u ugovoru.

Ovakav ugovor rizik je i za Wizardse. Beal će uskoro navršiti 29 godina, što znači da će ga Wizardsi plaćati sve do njegove 34. godine. Uz to, Beal je odigrao možda i najgoru sezonu u karijeri. No to može značiti i da je najgore prošlo. Beal u narednoj sezoni gotovo sigurno neće pogađati samo 1.6 trojku po utakmici i biti ispod 30% za tri poena. Također, u prošloj sezoni je bio jedan od najgorih šutera lige u catch-and-shoot situacijama. Šuter ovakvog renomea ne bi smio ponoviti takvu sezonu. Dobio je podršku u vidu Porzingisa koji će sigurno otvoriti parket i olakšati stvari Bealu u napadu. Sa određenim prilagodbama u napadu, te u slučaju da ga zdravlje posluži Beal bi se vrlo lako mogao vratiti na mjesto jednog od najboljih bek-šutera lige.

 

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*