Košarkaški ‘Poglavica’: Nokautirao Laimbeera, ućutkao Jordana

Parishov nedostižni rekord

Clutchpoints

Robert Parish, The Chief, jako bitno da se ne pomeša sa šef, što se dešavalo. Nadimak preveden na naš jezik ustvari znači – poglavica. Nedavno nas je kolega sa stranice Old School NBA podsetio na ovog košarkaša. Napisao je sledeće:

Ne znam koliko vas je gledalo film “Let iznad kukavičjeg gnezda”, ali ko nije neka pogleda pod hitno. Film navodi na ramišljanje o percepciji ludila, i govori da su možda u ludnicama normalni ljudi, a ludaci slobodno šetaju i vode bitne uloge u polugama sistema i kreiranju javnog mnjenja.

Elem, jedan od najupečatljivijih likova u filmu je upravo dvometraš, Indijanac koga Džek Nikolson naziva poglavicom. Indijanac je čovek koji se pravi kako ne zna da priča, da ne bi morao da učestvuje u kompletnom ludilu oko sebe. Po ovom čoveku koji će kasnije odigrati ključnu ulogu u filmu, Robert Parish je i dobio nadimak.

Parish je bio član velike trojke Boston Seltiksa koja je osvojila 3 titule, pa iako ne dobija prepoznavanje kao ostali veliki centri tog vremena, reč je o zasigurno top 10 igraču na svojoj poziciji u istoriji ove igre.

Nedostižni rekord

Legendarni centar Celticsa, i još nekolicine NBA klubova, 6. aprila 1996., je oborio rekord Kareema Abdula Jabara po broju odigranih utakmica u NBA.

Tog dana, tada 43-godišnji Parish, u dresu Hornetsa odigrao je svoj 1.561 NBA meč, i na taj način prestigao Jabara. Parish je kasnije taj rekord učvrstio, i trenutno je sa 1.611 mečom nedodirljiv na prvom mestu.

Parish je za Warriorse, Celticse (14 sezona – 3 titule), Hornetsima i Bullsima (1 titula), nastupao ukupno 21 sezonu.

Tukao Lambeera, ućutkao Jordana

Slavni Poglavica zlatne generacije Boston Celticsa 80-ih i član čuvenog tria Bird – McHale – Parish u Bullse je stigao na kraju karijere, s 43 godine, devet nastupa na All-Star utakmicama i tri NBA naslova. Parish je u karijeri prošao puno toga i nije ga bilo lako zastrašiti.

Setimo se samo makljaže sa Bad boysima iz Pistonsa kada je naprosto nokautirao Billa Laimbeera koji je ostao ležati na podu ne znajući šta ga je snašlo:

Parish se u razgovoru za ESPN prisetio kako ga je Michael Jordan te sezone 1996./1997, zadnje u njegovoj dugotrajnoj karijeri, pokušao izbaciti iz takta, ali mu to nije pošlo za rukom.

”Na prvom treningu mi je dobacio: ‘Razbit ću te.’ Onda sam mu prišao i uzvratio: ‘Dečko, nećeš ti to učiniti, jer ne možeš. Nakon toga nije me više gnjavio.“

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*