Portland Blazers 2021 – 2022: Raspad atomskog bekovskog para

Photo by Sam Forencich/NBAE via Getty Images

Ako je pretprošla sezona bila veliko razočaranje za fanove, za tim, za Lillarda, za celu franšizu, šta reći tek nakon ove sezone u kojoj Portland nije stigao ni do play inna. Neuspeh u sezoni 2020-2021 platio je trener Terry Stotts koji je otišao netom nakon ispadanja od Denvera u play offu. Nakon devet sezona gde su u osam bili redovni učesnici play offa i to gotovo uvek sa natpolovočnim procentom pobeda, sa izuzetkom 2019-2020, Stotts je napustio Portland. Na klupu je stigao Chauncey Billaps, NBA igračka legenda, bez ikakvog trenerskog iskustva. A dobio je ekipu predvođenu jednim od najboljih bekovski parova Lillard – McCollum, okruženu dobrim timskim igračima poput Nurkića, Covingtona, Powella… i ništa nije vredelo. Dubina rostera je nešto što je predstavljalo problem jer Blazersi nemaju dovoljno alternativa na klupi. Podsetimo prošloga leta nisu imali pravo na pickove. Tako su povrede, prvo Lillarda, a potom Nurkića dovele i do odluke da se ova sezona ‘žrtvuje’, da se tim oslobodi McColluma i da se ispipa puls neih novih igrača.

Portland je otišao tri stepenika niže. Sezonu su završili kao 13. tim na Istoku sa tek 27 pobeda i uz 55 poraza. Ovo je ujedno i najlošiji plasman tima iz Oregona u poslednjih šesnaest godina i sezone 2005-2006 kada ih je predvodio Nate McMillan.


Analize prethodnih pet sezona u kojima su Blazersi konstantno nastupali u play offu:


Povrede i to vrlo ozbiljne povrede koje su pogodile glavne igrače franšize, obeležile su ovu sezonu. Tim sa vrlo tankom klupom i nedostatkom igračkih opcija na svim pozicijama, svesno se odlučio u manji rebuilding kako bi se spremio za novu sezonu, a glavni igrači – pre svih Lillard i Nurkić – oporavili. Do kraja februara timu je nedostajalo čak 80% početne postave obzirom da su tim napustili CJ McCollum i Larry Nance, Jr. te Norman Powell i Robert Covington.


Portland 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 31 – Damian Lillard; Robert Covington

Najmlađi igrači: 19 – Keon Johnson

Najviše nastupa: 64 – Ben McLemore; 58 – CJ Elleby; 57 – Anfernee Simons; 56 – Jusuf Nurkić

Najviše minuta po meču: 36.4 – Damian Lillard; 35.2 – CJ McCollum; 33.3 – Norman Powell

Strelci: 24.0 – Damian Lillard; 20.5 – CJ McCollum; 19.9 – Josh Hart; 18.7 – Norman Powell

Asistencije: 7.3 – Damian Lillard; 5.6 – Chris Dunn

Skokovi: 11.1 – Jusuf Nurkić; 8.5 – Drew Eubanks

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 64.6 % – Drew Eubanks; 53.5 % – Jusuf Nurkić


Raspad bekovskog dvojca

Lillard ne pamti goru sezonu u karijeri, što zbog lošeg rezultata tima iz Portlanda što zbog činjenice da je zbog povrede trbušnih mišića i operacije u januaru propustio ostatak sezone. Pri tome, Blazersi su se odlučili na trejd i to druge najveće zvezde tima – CJ McColluma čime je jedna era i jedna sjajna bekovska saradnja završena.

Do operacije koja ga je odvojila od terena, Lillard je prosečno postizao 24 poena po utakmici uza njega najmanjih – 29 nastupa – u jednoj sezoni. Njegov prosek poena po utakmici bio je najniži još od 2015-16 (21,0). Prethodni najmanji broj odigranih mečeva u regularnom delu sezone bio je 66 utakmica u sezoni 2019.-20., kada je sezona smanjena na 74 zbog pandemije. Lillard je igrao u 67 od 72 utakmice u sezoni 2020-2021.

Pad proseka poena po utakmici sa prošlogodišnjih ​​28,8 rezultat je njegove najgore šuterske sezone u karijeri. Lillard je imao najmane procente u karijeri u ubačajima iz igre (40,2%) i postignutim šutevima za tri poena (32,4%). Uz ovaj pad u napadu – što je Lillardovo najjače oružje – stručnjaci smatraju da je Lillard napravio napredak u segmentu odbrane i to pod palicom novog trenera Chauncey Billupsa. Evidentan je bio napor koji je Dame uložio u ovaj segment igre što je za Portland ohrabrujuće.

Povratak pa nova povreda Juke

Jusuf Nurkić se krajem februara zbog povrede pete leve noge pridružio Lillardu, tako da je tim u završnici regularnog dela igrao bez ijedne svoje zvezde. Bila je to povreda koju je “vukao” od početka sezone. Sve to je na kraju i koštalo Portland Trail Blazerse plasmana barem u play-in najjače košarkaške lige sveta.

A 27-godišnji košarkaš iz Tuzle u prethodnoj sezoni NBA lige beležio je u proseku 15 poena po meču uz 11,1 skokova i 2,8 asistencija. Popularni ‘Bosnian Beast’ prošle je sezone prešao i brojku od 5.000 poena u NBA karijeri. Juku je tim iz Oregona nagradio produžetkom ugovora u julu ove godine – Nurkić će dobiti 70 miliona američkih dolara, javila je američka sportska agencija Klutch Sports Group, za naredne četiri godine.

Kakve su perspektive?

I u narednim sezonama Portland će na terenu predvoditi Damian Lillard, uskoro i zvanično najplaćeniji igrač u NBA. Ukoliko bude zdrav Lillard će biti silno motivisan, a podršku će imati u Nurkiću, Simonsu, Jerami Grantu i Joshu Hartu. Oni su ujedno i pet najplaćenijih igrača ove franšize:

1 Damian Lillard $42,492,492
2 Anfernee Simons $22,321,429
3 Jerami Grant $20,955,000
4 Jusuf Nurkić $15,625,000
5 Josh Hart $12,960,000

Portland je i osvežio ekipu mladim igračima. Na ovogodišnjem draftu birali su Shaedona Sharpa kao 7 picka prve runde, te Gabriela Procida i Jabari Walkera, obojicu kao pickove druge runde. Sharpe je 19-godišnji bek, rođeni Kanađanin, koji je stigao sa Kentuckyja sa reputacijom jednog od najboljih igrača svoje klase. Tokom leta je imao povredu ramena, pominjala se i operacija ali je sve prošlo bez nje.

Josh Hart je  i u prošloj sezoni dokazao svoju vrednost i brzo se uklopio u tim. Njegovo iskustvo, pregled igre ali i šut za tri poena bili su izuzetno važni za ovaj tim. Ovom igraču nespornog kvaliteta samo fali kontinuitet. Uz Harta tu je i  Jusuf Nurkić. Samo da ga posluži zdravje, i on će biti jedan od najstandardnijih igrača Portlanda. Uz Lillarda bi mogao biti čak i druga napadačka opcija, realnije treća uz Harta.

No niko bolje šansu nije prošle sezone iskoristio od Anfernee Simonsa. Imao je 20 ili više poena u 17 utakmica, uključujući 43 poena protiv Atlanta Hawksa 3. januara. Ponovio je to sa 38 poena protiv Minnesota Timberwolvesa 5. marta. Simons je u proseku imao 40,5% za tri poena, 44,3% ukupno iz igre, te 17,3 poena po utakmici u sezoni.

Trendon Watford i Drew Eubanks dokazali su se kao solidni, sposobni i igrači na koje bi Billups mogao računati u narednom periodu.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*