Orlando Magic 2021 – 2022: Kada li će ta ‘magija’?

Od Orlanda se u ovoj sezoni i nisu očekivali veliki dometi. Tim koji je bio jedan od onih sa najslabijim odnosom pobeda i poraza završio je na samom dnu Istoka, i tako nastavio sa rebuildingom i slaganjem tima za budućnost. Tako je Jamahl Mosley dobio jedan miran period, neopterećen rezultatima i sa fokusom na podizanje forme mlađih igrača na koje tim polaže puno nade u narednim sezonama.

Tako da i 22 pobede, uz čak 60 poraza, i ne predstavljaju neku veliku katastrofu, jer fokus je bio na razvoj i slaganje tima. Strpljenja se pokazalo i za rekovanlescenta Fulza, Mo Bambu, Franza Wagnera… Bila je ovo ipak malo drugačija sezona od svih prethodnih.


Analiza prethodnih sezona:


Još na uvodnoj konferenciji koju je održao prošloga leta, pred sezomu 2021 – 2022, Mosley je nagovestio kako želi da njegov tim izgleda na terenu. U napadu bi igrali s visokim tempom, koristili bi prostor uz dosta dodavanja, dok bi u odbrani bili čvrsti i dosledni do poslednjeg zvuka sirene. Magic je bio uporan u tome da na oba kraja napravi napredak, kako u igri pojedinaca tako i na timskom nivou. Neke su planove poremetile povrede, ali se principijelno nije odustajalo od primarnog zadataka. Kada gledamo samo 2022. kalendarsku godinu, Magic je bio među prvih deset timova kada je odbrana u pitanju, a bio je među prvih pet u NBA ligi po postotku asistencija (64,3) i tempu (100,59). Bili su u isto vreme i četvrti najbolji tim po postotku obrambenih skokova u ligi (74,7). Sve u svemu, Magic je postavio timski rekord za najveći broj ubačenih trojki (999) kao i pokušaja sa distance (3022) u jednoj sezoni, srušivši stare rekorde od 937 i 2633 iz sezone 2018-19.

“Razgovarali smo o tome da ćemo se takmičiti svake večeri, da ćemo raditi svaki dan kako bismo postali bolji i da ćemo se pritom zabavljati”, objasnio je Mosley.

Podrška mladima

Magic i njihova struka posvetili su dosta pažnje razvoju mladih igrača koji su dobili punu podršku. I to je bilo vidljivo, kada gledamo učinak mladih igrača. Franz Wagner, nemački košarkaš, jedan je od primera. Igrač koji je imao 17 utakmica sa 20+ poena, bio je izabran u prvu rookie petorku NBA. Među prvih je deset novajlija kada su u pitanju poeni, imao je treći najbolji procenat pogodaka iz igre (46,8), drugi najbolji procenat za tri poena (35,4) kao i najveći procenat ubačenih slobodnih bacanja (86,3) među svim rookie igračima. Bio je udarna igla Magica, a njegov učinak je još vredniji ako znamo da su ga gotovo po pravilu čuvali najbolji igrači protivničkih ekipa.

Uz njega je vrlo zapažen učinak imao i Jalen Suggs, koji je i pored propuštene 34 utakmice pokazao izuzetan potencijal da postane pravi dvosmerni igrač. Kada su u pitanju novajlije koje su odigrale najmanje 10 utakmica, Suggs je završio deveti po poenima (11,8), treći po asistencijama (4,4) i treći po broju ukradenih lopti (1,2). Poput Wagnera i Anthonyja, imenovan je za NBA All-Star Weekend utakmicu zvezda u usponu.


Orlando 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Robin Lopez; 31 – Tim Frazier; 30 – Terrence Ross

Najmlađi igrači: 20 – Franc Wagner, Jalen Suggs, RJ Hampton

Najviše nastupa: 79 – Franc Wagner; 71 – Mo Bamba; 70 – Chuma Okeke

Najviše minuta po meču: 31.7 – Cole Anthony; 30.7 – Franz Wagner; 29.9 – Wendell Carter Jr.

Strelci: 16.3 – Cole Anthony; 15.2 – Franz Wagner; 15.0 – Wendell Carter Jr.

Asistencije: 5.7 – Cole Anthony; 5.5 – Markelle Fultz

Skokovi: 10.5 – Wendell Carter Jr.; 8.1 – MoBamba

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 55.3 % – Robin Lopez; 52.5 % – Wendell Carter Jr.; 49.7 % – Moritz Wagner


Konačno pravi Fultz?

Jedna od najvećih misterija moderne NBA lige je neiskazani potencijala nekada prvog picka, Markelle Fultza. Ovaj 23-godišnjak nikako da sastavi pristojnu sezonu, i u prošloj je nastupio tek na 18 mečeva. No, što je ohrabrujuće, kada je bio na terenu činio je svoj tim boljim. Njegove veštine razigravača i glavnog kontrolora igre dolazile su brzo do izražaja, stvarao je prilike saigračima i ubrzavao igru – 10.8 poena i 5.5 asistencija za vrlo ograničenu minutažu solidan je učinak, ali prikriva pravi doprinos koji je Fultz davao timu.

Ukoliko gledamo stastički njegov učinak prema posedu od 100 odsto, on bi imao učinak od 26,2 poena, 6,6 skokova, 2,7 ukradenih lopti i neverojatnih 13,3 asistencija po meču, što bi ga svrstalo u rang najboljih igrača u ligi. Samo da ga zdravlje posluži i Orlando će imati stabilno i dugoročno rešenje na poziciji broj 1.

Buđenje Harrisa, uspavani Isaac

Garry Harris je u Denveru bio specijalista za odbranu. Okružen nekolicinom šutrea, uključujući i “glavu” Kolorado porodice – Nikolu Jokića – Harris je obavljao malo prljavije uloge, ali je uvek znao da šutne i pogodi sa distance kada treba. Dolaskom u Orlando, uz povredu, njegovi procenti šuta pali su na mizerne brojke – od 46,3% u samom reketu, do svega 36,8% sa bilo kojeg drugog mesta unutar linije 6.25. Nešto što je Harris imao tek kao rookie. No, uspeo je Harris podići ove brojke na 54,6% šuta iz igre što je za beka dobra brojka. Ujedno je imao i najbolji procenat šuta za tri poena još od sezone 2017./18.

I dok je Harris neko na koga tim sa Florde ozbiljno računa, situacija sa Jonathanom Isaacom je zabrinjavajuća. U oktobru će biti ravno dve godine od kako je nastupio na nekom NBA meču. Nastupio je ukupno na 141 od mogućih 401 mečeva od kada nosi dres Orlanda. Prošle sezona Isaac je bio drugi najplaćeniji igrač Magica, a u naredne tri sezone biće i najplaćeniji. Ovo je zabrinjavajuće za tim koji računa na mlade snage, a svog proverenog igrača još uvek nije u stanju da rehabilituje. Pitanje je koliko će Isaac uopšte trebati Orlandu u rebuildingu. On u odbrani može dati puno, više od bilog koga igrača, uz naravno Mo Bambu. A centar Magica igra sve bolje – u svojoj četvrtoj NBA sezoni imao je rekorde po odigranim utakmicama (71) i mečevima kao starter (69), te je imao rekorde u poenima (10,6), skokovima (8,1), blokadama (1,7) i ukradenim loptama (0,5) po meču. I sam Mo je istakao kako je ovo najviše zahvaljujući poverenju stručnog štaba i komunikaciji koja postoji sa igračima.

Kako dalje?

Orlando je na draftu 2022, birao prvog picka. Na iznenađenje svih, u pitanju je bio, krilni igrač koji je uspešno nastupao za Duke. Banchero, koji ima i italijanski pasoš, beležio je u prošloj sezoni 17,2 poena, 7,8 skokova i 3,2 asistencije. Ovaj 19-godišnji američki košarkaš sa italijanskim pasošem je i sam bio iznenađen što je bio prvi izbor na draftu. On je četvrti igrač kojeg je Orlando izabrao kao prvog pika na draftu, posle Šakila O’Nila, Krisa Vebera i Dvajta Hauarda. Svi oni su na kraju stigli do finala NBA lige sa Orlandom. Sa 208 cm i 115 kg ima telo spremno za NBA ligu, snažan je i eksplozivan, sa jakim napadačkim repertoarom, koji mu već u prvoj sezoni može omogućiti 20 poena po utakmici. Solidan je šuter, ali nipošto izvrstan, a mana mu je slabija okretnost u obrani.

Dolazak prvog picka označava i finalnu fazu rekonstrukcije tima na Floridi. Sada Orlando ima solidnu bazu, ali do sada još nije imao mladog igrača spremnog da na sebe preuzme najveći ofanzivni teret i Banchero deluje kao idealan dodatak, karika koja je nedostajala Magicu da sa mladim timom napravi iskorak.

“Samo nebo je granica”, govorili su igrači Orlanda na zatvaranju protekle sezone, deleći veliku količinu optimizma i vere u tim. Upravo taj optimizam uz hrpu talenta i motivisane igrače može da bude formula uspeha za ovu franšizu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*