Šaman, mistik, trener i veliki – pobednik!

Screenshot

Phil Jackson, znan i kao “Zen master” rođen je 17 septembra 1945. u Montani. Američki je profesionalni košarkaški trener, bivši igrač i menadžer. Ostaće upamćen po neuobičajenom pristupu u radu sa timovima gde je kombinovao New Age stile ukorenjen u istočnjačkoj filozofiji i misiticizam Native Amerikanaca.

I dok je bio vrlo skroman kao igrač – iako je i tamo dva puta kao košarkašk Knicksa stizao do prstena – kao trener je nenadmašan. Koristeći se svojim čuvenim trouglom, Jakcson je predvodio čak dve najveće košarkaške dinastije u modernoj NBA. Onu Jordanovu u Bullsima tokom 1990-ih i Bryantovu u Lakersima u prvoj deceniji 2000-ih.

Kao trenera teško da će iko nadmašiti, bio je komandant dve zlatne generacije – Jordanove u Bullsima i Kobejeve u Lakersima. No, Phil Jackson je u dva navrata kao igrač Knicksa – 1970. i 1973. također osvajao prstenje. Sveukupno 13 titula šampiona u NBA, 11 kao treners – 6 sa Bullsima i 5 sa Lakersima – i ta dva kao igrač. Zanimljivo je da je i kao trener od 1996 do 2002, dakle šest vezanih sezona, podizao trofej kao trener šampionskog tima.

Evo njegovih učinaka:


Kao igrač:

Kao trener: 


I zaista, Philova trenerska statistika je impresivna. U dvadeset NBA sezona kao glavni trener ima čak 70 % pobeda u regularnom delu i 68.8 % pobeda u play offu. Nikada sezonu nije završio sa negativnim učinkom, a najbolja je bila 1995-96 kada je sa Bullsima imao čak 87.8 % pobeda i sa svega tri poraza u play offu stigao do titule:

Screenshot

Prokletstvo menadžerisanja

No, kao generalni menadžer nije se snašao baš najbolje. Njegovi posljednja ekipa Knicski su igrali loše, a njegova era je bila obilježena lošim ugovorima i nikako nije uspio sklopiti pobjedničku ekipu. Na kraju je i sam rastanak bio dosta ružan. Posvađao se i s Melom i sa Zingisom kada je odlazio, te je tako praktički zatvorio vrata NBA lige.

Tome već ima 4 godine, a na Phila se Jacksona posve zaboravilo.

Šta će Phil u busu?

Dok je još bio na poziciji GM-a Knicksa Phila su uhvatili u “nezgodnoj poziciji”. Ova fotka, koja postala viralni hit na netu, koliko je simpatična, toliko je i nejasna. Zbog toga se i portal Sports Illustrated pita – “Šta dovraga Phil Jackson radi u autobusu”? Čoveku koji zarađuje 12 miliona godišnje u Knicskima, mesto je u nečemu mnogo luksuznijem. To nije sve, SI je šaljivo i naveo neke pretpostavke:

  • Phil zna da ga vlasnik Knicska, James Dolan, tamo nikada neće tražiti,
  • Na ovaj način podržava #DeleteUber pokret,
  • Oakley je rekao da ćemu oprostiti jedino ako se javno osramoti,
  • Metro je kasnio jer, naprosto, uvek kasni.

Sprdnja na netu

Navijači Knicska, no i oni koji su ovu fotku našli simpatičnom, zatrpali su net različitim ‘teorijama’.

Phil trenutno uživa u mirovini. Dugo se nije spominjao nigdje vezano uz košarku i NBA Ligu. Po svemu sudeći Phil se neće vraćati. No, ostavio je iza sebe veliku ostavštinu. Malo veću kao trener nego kao GM.

1 Comment

  1. phil je bio dobar trner njegovih 11 naslova ce tesko tko skinuti, najtrofejniji trener,,u knicksima je bio gm nije ga islo knicksi vec 40 god cekaju naslov osvojili su ga dok je on igrao tamo puno losih poteza je bilo u velikoj jabuci

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*