Houston Rockets 2021-2022: Raketna stagnacija

Houston Rocketsi se još uvijek nisu oporavili, da ne kažemo prebolili odlazak Jamesa Hardena. Drugu sezonu zaredom od njegovog odlaska nalaze se na samom dnu lige. Napredak u odnosu na prethodnu godinu jest ostvaren, umjesto 17 pobjeda prije dvije godine, u prošloj sezoni došli su čak do 22 pobjede. Opet dovoljno samo za posljednje mjesto u ligi. Rocketsi su igrali baš “raketnu” košarku. Igrali su možda i najbrže u ligi sa puno ispaljenih šutova, a s druge strane u obrani su popuštali na sve strane. Imali su najgoru obranu lige, dok brzi stil igre u napadu maskira velike probleme u igri Rocketsa. Sa bekovima kao što su Kevin Porter Jr i rookie Jalen Green zagarantirano je da ćete igrati brzu košarku, Silas je donekle i uspio ovladati svojom ekipom u napadu. Obrana je s druge strane bila poražavajuća. Moguće da je to Silasovih uputa i slaganja obrane, moguće i da je to igrača i manjka truda. Istina je vjerovatno negdje na pola puta. Ono što zabrinjava je da Rocketsi ne napreduju, možda će ih pickovi na ovogodišnjem draftu probuditi.

Draft su kvalitetno odradili, barem na papiru. Uzeli su Jabari Smitha jedno od najboljih visokih igrača na draftu, te Taria Easona strašnog obrambenog igrača, ponajboljeg na draftu. Očekivati je da će obojica odmah po dolasku upasti u rotaciju, a to je potvrđeno i kada su Rocketsi tradeali svog ponajboljeg igrača Christiana Wooda koji je otišao kod Luke u Mavse.



Houston 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 34 – DJ Augustin, 33 – Eric Gordon

Najmlađi igrači: 19 – Usman Garuba, Alperen Sengun, Jalen Green

Najviše nastupa: 79 – Kenyon Martin Jr; 78 – Jae’Sean Tate

Najviše minuta po meču: 31.9 – Jalen Green, 31.3 – Kevin Porter Jr.

Strelci: 17.9 – Christian Wood, 17.3 – Jalen Green

Asistencije: 6.2 – Kevin Porter Jr, 5.9 – Dennis Schroder

Skokovi: 10.1 – Christian Wood, 5.5 – Alperen Sengun

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 53.3% – Kenyon Martin Jr, 50% – Christian Wood


Elitni scorer i kvalitetni centar

Da nije sve tako sivo u Houstonu pokazali su dva rookiea Jalen Green i Alperen Sengun. Od Jalena Greena očekivale su se velike stvari. U Houston je stigao sa reputacijom izvsnog scorera, a odlaskom Jamesa Hardena imao je poprilično velike cipele za popuniti. Početak je bio jako težak. Otvorio je sezonu sa dvije poprilično loše šuterske predstave protiv Wolvesa i Thundera u kojima je ubacio samo dvije trojke iz 11 pokušaja. Zabljesnuo je protiv Bostona sa 30 poena ali nakon toga se ponovo vratio u “realnost” NBA lige. Mučio se sa šutom, gubio je lopte kao na traci da bi početkom 11. mjeseca bio izvan parketa preko dva tjedna.

Stvari su se polako krenuli preokretati početkom 2. mjeseca. Green je polako počeo hvatit konce Nba lige, popravio je šutersku formu i naviknuo se na novi stil igre. Posljednje 32 utakmice bilježio je 20.7 poena uz 3.1 asist u prosjeku uz vrlo dobre postotke šuta iz igre. Popravio je igru, bio puno efikasniji a vrhunac je doživio u posljednjih devet utakmica sezone. Green je eksplodirao, bilježio je 28.1 poen uz 4.2 skoka u prosjeku a u posljednjih pet utakmica sezone nije se spuštao ispod 30 poena izuzev meča protiv Raptorsa. Najbolje je čuvao za kraj, u posljednjoj utakmici sezone ubacio je 41 poen Hawksima.

“Želim da pobijedimo u više od 20 utakmica, postati Allstar i bilježiti između 20 i 25 poena u prosjeku” iskren je bio Green na pitanje gdje želi biti naredne sezone. “Vjerujem da sam krajem godine pokazao da sam sposoban, sada tako želim igrati kroz cijelu sezonu”. Green u najboljem izdanju će biti prijeko potreban Rocketsima ako žele napraviti iskorak naredne sezone. Projiciran je kao 15. najbolji bek lige prema portalu HoopsHype, što nije mala stvar za 20-godišnjaka.

Alperen Sengun nije poput Greena stigao pod velikom pompom u Houston. Poznavajući kako Nba novinari i općenito navijači ne cijene europsku košarku (najbolji primjer je Luka Dončić za kojega gotovo nitko nije mislio da može ovako igrati) tako da ni neki tamo MVP turske lige nije imao zagarantirano mjesto u postavi. Mladi turski centar je bio uporan da pokaže što zna. Na momente je pokazivao bljeskove sjajne igre, toliko dobre da su ga prozvali “Baby Jokićem”. Sengun u dosta stvari podsjeća na MVP-a. Ima nisko težište, izuzetno je jak i vrlo snalažljiv u reketu a nije mu strano niti baciti sjajan asist. Na nedavnom Eurobasketu bio je ponajbolji igrač Turske, očekujemo da će mu Silas dati veću minutažu u narednoj sezoni, posebno sada kada nema Wooda u postavi.

Obrana je ključ

Poražavajuće brojke u gotovo svim obrambenim segmentima pod hitno moraju biti korigirane. Rocketsi su prošlu sezonu završili kao ekipa koja je primala najviše poena, bili su 5. po dopuštenim skokovima u napadu, dopustili su najviše pogođenih šuteva iz igre od svih ekipa u ligi i protiv njih su ekipe šutirale sa najvećim postotocima. Ovih nekoliko stavki jasno govori kako u obrani Rocketsa ama baš ništa nije funkcioniralo. Od obrane perimetra pa do obrane reketa. Istina, izuzev Tatea ne mogu se pohvaliti sa plejadom vrhunskim obrambenih igrača. Uprkos tome obrana je poražavajuća.

Velike nade polažu u Senguna. Nazvan “Baby Jokić” ipak je pokretljiviji u obrani od našeg centra. Vrlo dobro čita igru i kada riješi probleme s faulovima vrlo lako bi mogao postati obrambena sila pod košem. Dovoljno govori da je bio drugi najbolji bloker među rookiema nakon Evana Mobleya te kao šesti najbolji kradljivac lopti među rookie igračima. Uz Senguna europski dio pod koševima zatvara Usman Garuba. Bivši realovac i aktualni europski šampion nije dobijao puno prilike u svojoj rookie sezoni. Gledajući ga na Eurobasket ne možemo se oteti dojmu da se “udrvenio” i ojačao, ali kao da mu je korak nekako bio “lakši” dok je igrao u Europi. Garuba u svemu tome nije izgubio svoj atleticizam i još uvijek ima sjajne lateralne kretnje. Kada to uparimo sa velikim rasponom ruku i sposobnošću branjenja reketa i perimetra dobijamo izuzetno opasnog obramenog igrača.

Na draftu su također birali u “obrambenom” tonu. Birali su Jabari Smitha, sjajno krilo sa ogromnim potencijalom – posebno na defenzivnom dijelu parketa. Nakon njega stigao je Tari Eason, možda i ponajbolji obrambeni igrač na draftu. Posljednjeg su birali TyTy Washingtona combo beka koji bi se idealno trebao uklopiti u rotaciju Rocketsa.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*