Najveća čežnja New Orleansa

Screenshot

Još od dolaska Lebrona Jamesa u Nba ligu niti jedan igrač nije imao na sebi toliko medijske pozornosti kao Zion Williamson. “Priča” o Zionu je krenula dok je još bio u srednjoj školi. Tada je svima bila jasno da gledamo posebnog igrača. Nevjerovatno jak, a istovremeno strašno brz i skočan – dugo nismo vidjeli igrača takvih fizičkih sposobnosti. Zion je od  malih nogu bio predodređen da bude Nba zvijezda. Konkurencija u srednjoj školi mu nije bila dorasla, izgledao je kao pravi čovjek među dječacima. Izvodio je nevjerovatne stvari na parketu, zakucavao je kao od šale, a većina Nba igrača takva zakucavanja nisu u stanju izvesti niti na treningu.

Početna stanica – Duke

Dominirao je nevjerovatnim fizikalijama, a kao jedan od najboljih srednjoškolaca u državi, odabrao je Duke kao svoju iduću postaju. Kod ovako fizički snažnih igrača u mlađim kategorijama, obično dođe do pada kasnije kada ne mogu više dominirati na račun fizikalija, no sa Zionom to vrlo vjerovatno neće biti slučaj.

Na mjerenjima u Dukeu prije početka sezone, Zion je porušio sve rekorde. Postao je igrač sa najvećim odrazom u povijesti Dukea, a ono što još više fascinira je njegova težina. Teži je od većine NBA igrača, ali uz to je i nevjerovatno brz i pokretan. Na jednom od posljednjih treninga Dukea, opet je oduševio. Zaletio se preko cijelog terena i zakucao sa linije slobodnih bacanja. Ziona je već tada bio Čovjek od 2 metra, težak 130 kg…

Već tada su krenule poredbe sa Jordanom i Lebronom, bivši Nba igrač Steph Marbury je bio kratak i jasan – “Zion će biti idući koji je “uništiti planetu”. Početak je bio sjajan. Dugo vremena u NCAA nisu bile viđene takve igre. Brojke su mu nevjerovatne, najbolje ikada zapravo. Najbolja stvar do svega je što je bio nevjerovatno efikasan, pa tako nakon pet utakmica imao više zakucavanja od promašenih šuteva! Njegovu sirovu snagu možda je najbolje okarakterizirala utakmica protiv jednog od najvećih rivala Dukea – Kentuckya. Zion se na toj utakmici vrlo brzo povredio, no na bizaran način. Patike su mu jednostavno popucale nakon jedne promjene smjera!

Povreda srećom nije bila teže prirode, no bilo je pritiska na Ziona da jednostavno presjedi do kraja sezone. No, on je to srećom kategorički odbio, a u prvoj utakmici nakon povrede protiv Syracusea je jednostavno izdominirao. Ubacio je 29 poena i to je napravio bez promašenog šuta iz igre! Prikupio je i 14 skokova, te 5 ukradenih lopti i najavio da je ova povreda debelo iza njega, te igra kao da uopće nije niti pauzirao. Duke se te sezone plasirao na March Maddness, a u dvije eliminacijske utakmice su imali nevjerovatno puno sreće. Protivnicima je lopta oba puta iscurila iz koša, kada su šutirali za pobjedu (bolje rečeno – polagali), tako da su Zion i Duke prošli sve do Final 8. Tu su i zapeli, kada su izgubili od Michigan Statea a Zion je u svom posljednjem meču za Duke ubacio 24 poena uz 13 skokova.

Svi su oduševeljeni Zionom i njegovim fizikalijama, no jedan bivši NBA igrač je pun kritike za Ziona. Agent 0, Gilbert Arensa je primjetio kako Zion nema dovoljno razvijenu tehniku, odnosno da većinu poena postiže iz tranzicije, te da samo koristi fizikalije. Gilbert smatra da mu to baš i neće prolaziti u NBA, jer tamo su igrači puno veći i jači. Nadodao je i kako nema centarsku tehniku, nešto što će sigurno morati ugraditi u svoj repertoar ako želi uspjeti u NBA.

Sljedeća stanica – New Orelans

Poslije samo jedne godine na Duke Zion se odlučio na izlazak na Nba draft. Dileme nije bilo, Zion će te godine biti prvi pick, a samo se čekalo ime sretnika koji će ga izabrati. Iako su imali samo 6% šanse za prvi pick New Orleans Pelicansi su izašli kao pobjednici Nba drafta. Dobili su prvi pick, dobili su Ziona i tako šansu da potpuno preokrenu franšizu.

Griffin je uradio i izvanredan posao na tom draftu, osim biranja Ziona popunio je ekipu sjajnim mladim potencijalima i dobrim veteranima te već u prvoj sezoni imaju dobre šanse za playoff.

Ljetna Liga je počela, no već u prvoj utakmici Zion je dobio udarac u koljeno. Odmah je maknut s terena, te ga do kraja Ljetne Lige više nisu vraćali. Radi opreza. Počela je predsezona, Zion je zaigrao i odigrao nekoliko stvarno odličnih utakmica. Izuzetno dobro koristi svoje nevjerovatne fizičke predispozicije, te mu čak ni u NBA u tom segmentu nije ravan. Dominirao je pod obručima, već je i ispostavio nekoliko sjajnih zakucavanja, ali početak regularnog dijel proteći će bez Ziona. Opet…

Pelicansi su objavili kako će Zion propustiti početak sezona zbog povrede koljena, a mogao bi čak propustiti i nekoliko prvih tjedana. Točnih info kada se vraća još uvijek nema, no iz tabora Pelikana optimistični su oko njegovog oporavka. Problem je u tom što je ovo već drugi Zionov problem s koljenima u jako kratkom vremenu.

Bilo je pretpostavki da će čak propustiti i čitavu sezonu. Srećom, nisu bile istinite. Zion je debitirao protiv Spursa 23. siječnja. Debi za pamćenje.

Kakav debi Ziona? Strašan debi Ziona!!!

To je bila tek uvertira. Najradosnija vijest da bila da se Zion osjećao sjajno nakon klimavog početka Nba karijere zbog povreda. Čak je počeo igrati i na back to back utakmicama, a minutaža mu je rasla iz utakmice u utakmicu. Počeo je sa ograničenim minutama, a kako je igrao tadašnji trener Gentry mu je jednostavno morao dati više. Zion mu je višestruko vratio. Prije nego krenemo s brojkama, koje su pomalo zastrašujuće, treba napomenuti da su Pelicansi dobili čak 9 od 14 posljednjih utakmica sa Zionom. On je bio taj koji ih je vratio na pravi put za playoff. Naravno nije jedini zaslužan, no podigao je čitavu ekipu.

Pelicansi su potpuno druga ekipa sa Zionom na terenu. Činilo se nemoguće, no Zion jedno vrijeme bio ozbiljan konkurent Morantu za ROY nagradu. Ipak, famozni load managment i sitne povrede su ga izbacile iz trke i Ja je suvereno i potpuno zasluženo uzeo ROY nagradu.No, Zion se već sada se čini kao fizički jedan od najdominantnijih igrača Lige. Razara sve u reketu, hvata sve što ode iznad obruča. Drugi mjesec je bio sjajan, uzeo je nagradu za Rookiea mjeseca Zapadne konferencije.

Zvijezda u usponu

Zion Williamson se nesumnjivo već u drugoj sezoni etablirao lider ovog Pelicansa, no za nešto više ovom ‘snagatoru’ je potrebna mnogo bolja podrška tima i saigrača. Zion je u svojoj drugoj NBA sezoni izdominirao – beležio je 27 poena po utakmici uz sjajnih 61.1 posto šuta iz igre, 7.2 skoka i 3.7 asistencije. Napredovao je u svakom segmentu igre i već sada sa svojih 20 godina jeste jedna od najvećih zvezda u NBA. Williamson je presedeo poslednjih šest mečeva u sezoni zbog povrede leve ruke, no sve što je napravio do tada već ga je svrstalo među najveće zvezde u NBA.

Stavite Ziona na niski blok, dominiraće. Dajte mu loptu u ruke, ponovo će dominirati. U protekle dve sezone, kako nastupa u NBA, Zion je pokazao svoj raskošni ofenzivni talenat – vrlo često je igrao blizu košu sa veoma visokom efikasnošću i procentima šuta.

“Njegova efikasnost je impresivna,”rekao je David Griffin, izvšni predsednik franšize. “On je igrač koji je sposoban napraviti bilo šta na košarkaškom terenu. Ne postoji igrač, po mom mišljenju, koji je skup takvih igračkih karakteristika“.

Kako bi dalje napredovao, menadžment ga treba okružiti mnogo boljim igračima, štuterima, razigravačima, skakačima. Igračima koji su role players i koji bi značajan doprinos trebali da daju timu. Zion je materijal za MVP-a, a za to je potrebno da Pelicansi igraju mnogo bolje i da imaju zapaženiju ulogu na Zapadu.

Ta njegova druga sezona je bila sjajna, odigrao je gotovo tri puta više utakmica nego u svojoj rookie sezone. Povrede su ga uspješno izgbjegavale, ali ipak je propustio skoro 30-ak mečeva te sezone. Ima ti u famoznog “load managmenta” jer su ga Pelicansi držali kao kap vode na dlanu. Na prvi znak nekakve neugodnosti i manje povrede, presjedio je barem naredne dvije utakmice. Ipak, nisu se nadali onome što je slijedilo u narednoj sezoni.

Zion – hodajuća povreda

Nismo gledali Ziona u prošloj sezoni. Povreda stopala odvojila je nekadašnjeg prvog picka od parketa na punih godinu dana. Igrač koji je prošle sezone beležio 27 poena (uz 61 posto šuta iz igre), 7,2 skoka i 3,7 asistencija, sigurno da je falio svom timu. Osim povreda, koje su česte, javnost je više šokirala, a mnoge i zabrinula, Zionova kilaža. Kako su prenosili mediji, Williamson je tokom povrede došao do nestvarnih 136 kilograma i tada je imao sedam kilograma više nego kada je 2019. stigao u NBA ligu. A i tada mu se prebacivalo da je pretežak za svojih 198 centimetara.

Sezona je bila definitivno frustrirajuća za Ziona. Konstantno se odgađao njegov povratak na parket, na samom početku nije bilo naznaka da će propustiti baš cijelu sezonu. Brzo smo vidjeli da oporavak ne ide po planu, pa se stalno odgađao i povratak na parket. Zion je samo mogao gledati suigrače kako igraju, što je bilo strašno frustrirajuće za njega. U jednom trenutku čak je na svoju ruku otišao tražiti nezavisno mišljenje doktora iz Portlanda, a čak su i oni sugerirali da Zion pauzira cijelu sezonu.

Oko njegovog zdravlja definitivno postoje veliki upitnici. U dosadašnjoj tri godine dugoj Nba karijeri Zion je odigrao samo 85 utakmica. S druge strane kada je na parketu – nezaustavljiv je. U tih 85 utakmica Zion je bilježio 25,7 poena uz 7 skokova po utakmici uz pomalo nestvarnih 60% šuta iz igre! Sve je to krasno, no ako Zion nije na parketu onda će bilježiti sve nule u statističkim kategorijama – logično. Griffin i Pelicansi su napravili unatoč svemu logičan potez i potpisali sa Zionom max ugovor vrijedan 193 miliona $. Na neki način su se uspjeli osigurati jer su uspjeli ugurati u ugovor klauzulu o kilaži. Njegova težina, prema ugovoru ne smije preći 133kg u suprotnom Zion će dobiti po džepu.

Najbolja forma u životu?

Ne nedavno održanom media dayu Zion je izgleda fantastično. Činio se upola manjim nego prošle godine kada je bio na istom mjestu. “Predugo sam izvan parketa. Baš zbog toga strašno sam uzbuđen i jedva čekam povratak na parket. Preko ljeta moj fokus je bio da vratim formu i kondiciju. Trenutno se osjećam najbolje u životu. Čini mi se kao da skačem višlje, trčim brže, ma osjećam se sjajno” izjavio je Zion.

Pelicansi su napravili core tim za respect. Ukoliko se Zion oporavi, a uz njega Ingram nastavi sa kontinuirano dobrim igrama, imati u rosteru igrače poput CJ McColluma i Jonasa Valanciunasa, pa i Larry Nance Juniora, će puno značiti za kvalitet, igru na rezultat i razvoj mladih igrača od kojih su nekolicina zaista hot prospects u New Orleansu.

Iskusni CJ je u najboljim igračkim godinama. Dugo je bio u senci Damiana Lillarda a već u prvim nastupima za Pelicanse pokazao je da može da bude lider. Jonas Valancinusa je snažan i inteligentan centar, podjednako dobar i u odbrani i u napadu. Njegova igra i etika već su značajno uticale i promenile način na koji tim funkcioniše. Zahvaljujući Jonasu, Pelicansu su jedna od najboljih skakačkih ekipa u ligi. Da ne zaboravimo i Herba Jonesa koji je imao vrlo dobru debitantsku sezonu, posebno kada je u pitanju odbrambeni segment njegove igre i odbrana na perimetru. Jones je pokazao koliko su njegove individualne odbrambene veštine važne i koliko su u stanju da dođu do izražaja. Njegov stalni trud, predanost i intenzitet, dok je izvlačio najteže zadatke svake večeri, uticao je na njegove saigrače. Jonas je definitivno igrač kod kojeg statistika prikriva njegovu pravu igrački vrednost i doprinos timu.

Najviše će ovisti o Zionu. Kada je zdrav Zion je MVP kandidat. Igrač sirove snage kakvu dugo vremena nismo vidjeli. I dalje postoje boljke (ako izuzemo zdravlje) kao što je vanjski šut i tehnika no s godinama će Zion sigurno doći na respektabilan nivo i u tim pogledima. Kada na to uparimo ovakve fizikalije – Nba ligo čuvaj se!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*