Konačni iskorak ka eliti?

Hoopshype

Pre koju godinu nitko se u Bostonu nije bojao za budućnost Celticsa. Ušli su u Finale Istoka (doduše izletjeli od Lebrona i Cavsa), imali su odličnu ekipu na okupu te prvi pick nadolazećeg drafta. Naveliko se spominjao Markelle Fultz kao prvi pick. Sjajni bek sa Washington Statea koji ima sve alate za uspjeh u NBA. Čak je odradio i trening sa ekipom i oduševio je Aingea. No, stari lisac je imao druge planove. Mijenjao je svoj prvi pick sa Sixersima, drage im volje prepustio Fultza, a Lakersima Balla i njegovog ludog oca. Ainge je pametno birao, u klub je stigao jedna od najmlađih igrača s drafta Jayson Tatum.

Zvezda u usponu

Tatum je već od početaka svoje karijere bio veliki potencijal. Igrao je za prestižno sveučilište Duke na koje je stigao kao regrut s 5 zvjezdica. Tj, imao je najbolje moguće reference prije sveučilišta. Nama je možda bio poznatiji kao “sudionik” najbolje blokade na U19 Svjetskom Prvenstvu zajedno sa Nikom Slavicom. Sjećamo se i da je Božić promašio bacanja kojima bi srušio Amerikance. Nažalost po nas, Tatum je i u toj utakmici slavio nakon produžetaka i mogao je sa medaljom ići na sveučilište.

Na Dukeu se zadržao samo godinu dana, no i to je bilo dovoljno da ostavi traga. Postizao je 16,8 poena uz 7,3 skoka u prosjeku. Nažalost sveučilišna karijera mu nije bila tako uspješna. Duke je na March Maddnesu iznenađujuće ispao od cinderella story South Caroline koju je predvodio bivši član Clippersa Sinidarius Thornwell. Tatum je nakon tog ispadanja odlučio kako želi među “velike dečke”.

Jayson je inače skroman momak. Živio je sa samohranom majkom i često ističe koliko mu ona znači u životu. Naporno je trenirao odmalena kako bi oboma pružio život kakav zaslužuju. Naporan rad i dobar karakter su nešto što iskusnom liscu kao Danny Ainge sigurno neće promaknuti. Pogotovo kada to uparite sa nevjerovatnim talentom za košarku kakav ima Jayson Tatum. Tako je Tatum završio možda i na najboljem mjestu za mladog igrača. U Bostonu kod trenera Stevensa.

Za njega je bio projiciran sličan puta kao i za Jaylena Browna. Rubni starter, oko 20-ak minuta u prosjeku i konstantan napredak. No, povreda Haywarda je malo promijenila planove. Tatum je već u svojoj prvoj sezoni morao uskočiti u puno bitniju ulogu. Postao je jako bitna član rotacije Bostona i čovjek od kojega se očekuje da “isporuči” i u napadu i u obrani.

Ispručio je u potpunosti. Čak i premašio očekivanja. Dugo vremena Tatum je bio jedan od najboljih šutera Lige, dijelio je treće mjesto sa Marvinom Williamsom po postotku za tri poena, a niti jedan rookie mu nije bio niti blizu po tome. U povijesti Lige samo su trojica imala brojke kao Tatum – Bird, Pierce i Michael Beasley. Tatum je tu nastavio sa sjajnim igrama, pogotovo u posljednjim četvrtinama kada je redovno podizao svoju razinu igre.

On je imao jedan od najboljih playoffa kao rookie u povijesti Lige. Zaostao je samo jedan poen za Jabbarom koji je rookie koji je postigao najviše poena u playoffu u svojoj rookie sezoni. Nosio je Boston iz serije u seriju, odigrao neke stvarno fantastične predstave. U jednom trenutku je u 5 utakmica zaredom išao preko 20 poena i tako prestigao velikog Larry Birda, možda i najboljeg Kelta u povijesti.

U ligi se već počelo pričati i “malom” iz Bostona. Dr J ne može vjerovati kako ekipe koje su birale prije Bostona nisu prepoznale Tatuma, Pierce je izjavio kako je ponosan kada ga uspoređuju “s ovim klincem“, a najveću pohvalu je dobio od svog idola, Kralja Jamesa. -“Jednostavno sve volim kod ovog klinca. On je građen za uspjeh.”- izjavio je Lebrona nakon velike borbe u sedmoj utakmici Finala konferencije.

Povratkom Haywarda i Irvinga, uloga Jaysona Tatuma u Bostonu se bitno smanjila. To je utjecalo na njegove izvedbe na parketu. Regularnu sezonu je završio sa lošijim brojkama nego u rookie sezoni, a nije se proslavio niti u playoffu.  Igrač koji je zabljesnuo prošle sezone i bio jedan od glavnih i odgovornih za dobar rezultat. Ove sezone je totalno podbacio. I u napadu i u obrani. U cijeloj seriji bilježio je 12 poena u prosjeku, a u prve dvije utakmice ubacio je ukupno 9 poena. Sve je to “začinio” sa poražavajući 12,5% šuta za tri poena, te 36% šuta iz igre.

Kobe i Lebron u jednom

Treća sezona je bila puno uspješnija. Osim sjajne obrane i timske igre te sezone, u Bostonu se isticalo jedno ime – Jayson Tatum. Ne možemo reći da dominira i ubacuje kao npr Mitchell ili Murray ili da razara silom kao Giannis, no Tatum je najbitniji igrač Bostona bez kojega njihova igra i rezultati ne bi bili isti. Tatum je bitno podigao igru u obrani, a i u napadu – poglavito u izolacijama. Postao je jedan od boljih iso-igrača Lige i ima poene u rukama kada god zatreba.

Tako je u prvoj utakmici doigravanja protiv Raptorsa jako loše krenuo, no vrlo brzo je uspostavio ritam, stigao do 20 poena i bio najbolji strijelac ekipe. Gledajući sa strane nikada ne bih rekao da je Tatum odigrao tako dobru utakmicu. Radi stvari na terenu koje su na prvi pogled nevidljive. Dobre defenzivne rotacije, ukradene lopte i postizanje poena baš onda kada je to najpotrebnije. U drugoj je ubacio 34 poena i tako postao prvi igrač u povijesti Bostona koji je imao tri 30+ utakmica prije nego što je navršio 24 godine.

Nastavio je u sličnom ritmu i nakon te utamice. On i Brown su bili glavni i odgovorni za konačnu pobjedu u toj seriji. Protiv Heata je počelo spektakularno, a baš Tatum je bio žrtva strašne blokade Bama Adebayoa kojom je Heat “ukrao” prvu utakmicu. Na kraju su odveli seriju u šest utakmica, a Tatum je imao fantastičan playoff. Prosječno je ubacivao 25.7 poena, uz okruglih 10 skokova i 5 asista u ukupno 17 utakmica.

U Tatumu Boston ima franšiznog igrača i lako moguće budućeg MVP-a Lige.

Sezona stagnacije

Vrlo dobar uspjeh u “balonu” kada su igrali Finale konferencije protiv Heata davao je nadu da će Kelti u narednoj sezoni biti još bolji. Eksperiment sa Irvingom je neslavno propao, a njega zamjena Kemba Walker se pokazao kao bolji timski igrač i igrač koji se bolje uklapa u Stevensov sistem. Tako je pak bilo prije dvije godine, a u protekloj sezoni sve je palo u vodu. Istina, treba uzeti u obzir i povrede, najvećih problema je imao upravo Kemba, no to ne umanjuje činjenicu da je iza Kelta razočaravajuća sezona puna uspona u padova. Ako bi morali u jednoj riječi opisati sezonu Bostona to je – nekonstantnost.

Obrana je cijelu sezonu bila na klimavima nogama, što nikako nije uobičajeno za Kelte, a pogotovo Stevensa. Problemi s povredama i centarskom linijom pokazali su se kao prevelik uteg za ovu ekipu Kelta koji su po nekoliko puta u sezoni gubiti po 5,6 utakmica zaredom. Igrali su toplo – hladno kroz čitavu sezonu, na trenutke izgledaju kao contender, na trenutke kao ekipa koja ne može obraniti niti stolicu i muči se s ekipama iz donjeg doma Lige. Loša forma je nažalost kulminirala koncem sezone, kada su od posljednjih 15 izgubili 10 utakmica i tako morali igrati play-in turnir. U finalu su dobili Wizardse i tako su potvrdili svoje sedmo mjesto koje su ostvarili u regularnoj sezoni.

Nije sve tako crno kod “zelenih”. Usprkos lošem timskom rezultat, Allstar dvojac Kelta Jayson Tatum i Jaylen Brown su ostvarili napredak u svojoj igri. Obojica su imala sezonu karijere i nagovijestili da se Keltima definitivno isplati graditi ekipu oko njih dvojice. Prvi koji je napravio iskorak je Jayson Tatum. Kao i čitava ekipa muku muči s konstantnom, no kada je “u zoni” tada je Tatum definitivno Top 10 igrač u Ligi. Ipak, zbog navedenih problema još uvijek ga ne može staviti u red elitnih igrača. Pravi primjer je recimo četvrti mjesec u kojem je Tatum bio nevjerovatan. Imao je gotovo 30 poena u prosjeku, a osim toga vrijedi izdvojiti i fantastičnu predstavu protiv Spursa kojima je u sjajnom preokretu ubacio rekord karijere 60 poena, 50 je ubacio Wizardsima u play-in utakmici, a u jedinoj playoff pobjedi u ovoj sezoni počatio je i Netse s 50-com.

Tatum je te sezone najveći napredak ostvario u napadanju obruča i agresivnijoj igri. Često je dolazio na liniju bacanja što prije nije bio slučaj i tako napravio još jedan korak ka kompletnom skoreru koji može zabijati na sve moguće načine. Još uvijek treba poraditi na obrani i na razigravanju suigrača. Zasada je još uvijek relativno jednodimenzionalan igrač u napadu, u smislu da samo gleda na koš. Kako je Tatum već četiri sezone u Ligi često zaboravljamo da je još uvijek samo “mladić” od 23 godine i da je pred njim jako puno godina igranja. Samim time i prostora za napredak. Tatum je sada u raskoraku između sjajnog i elitnog igrača. Vjerujem da Boston u narednih nekoliko godina imamo potencijalnog MVP kandidata u Tatumu.

Konačni iskorak u elitu?

Protekla sezona je bila jasan znak da je Tatum nastavio strelovit napredak u svojoj igri. Popravio je brojke iz prošle sezone, a on i Brown su vodili Boston do samog finala. Tatum i Brown su vodili ekipu ka velikom Finalu te sa svojih 27 i 24 poena u prosjeku iznose veliki dio ofanzivnog posla na svojim leđima. Kada na to dodamo po 8 odnosno 6 skokova i 4,4 odnosno 3,4 asistencije ovaj duo predstavlja jedan od najboljih u ligi.

Tatum je osvojio nagradu za MVP finala istočne konferencije, nazvan po legendi Larry Birdu. Tijekom regularne sezone bilježio je 26.9 poena uz 8 skokova i 4.4 asista. U finalu je ipak naletio na zid. Warriorsi su se ozbiljno pripremali za njega, otežavali su mu svaki šut. Ubacivao je samo 21 poen i loših 36% iz igre, a po završetku playoffa priznao je da je igrao povređen. Mučilo ga je rame, a uz njega povređen je bio i Robert Williams. Boston nije imao šanse u finalu, ali Tatum je najavio velike stvari.

Prema anketi prije početka nove sezone, Tatuma su GM-ovi pozicionirali na visoko drugo mjesto najboljih niskih krila u ligi, odmah iza Kevina Duranta.

Dončića definitivno ne možemo okarakterizirati kao nisko krilo, no Tatum je iza sebe ostavio Lebrona i Leonarda. Ova sezona će biti posebno teška. Ime Udoka je suspendiran u pomalo nevjerovatnom scenariju. Na Tatumu je da podigne ekipe, koja će osim trenera nekoliko mjeseci biti i bez Roberta Williamsa, prvog centra. Prava je prilika da Tatum napravi onaj konači iskorak prema samoj eliti lige.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*