NBA PRAVOPIS: Tagovano ‘’O’’

Photo: Deseret News

Piše:

U Texasu se čovek može baviti uzgojem  teladi , odbranom zakona u rangerskoj uniformi (pod uslovom da nema nagone desperadosa iz western filmova), pisanjem knjiga o ubistvu Johna Kennedyja…

Greg Ostertag je ispunjavao sva tri navedena uslova – život na seoskom imanju mu nije stran, visinom od 218 cm bi uplašio i  samog sheriffa a kamoli prestupnike, rođen je Dallasu, pa bi, pod uslovom da nije u krvnom srodstvu sa stricem Albertom iz  TV serije  ‘’Mućke’’ (Only Fools&Horses), podario čitaocima delo vredno pažnje o atentatu na 35. predsednika Sjedinjenih Američkih Države, a ne o tome kako je neki mornar zviždanjem  potopio neprijateljski brod tokom Trafalgarske bitke.

Kako je rođen u sredini koja je dalja od mora i okeana nego što je pisac ove priče od venčanja s Marijom Šarapovom, odlučio se za plovidbu  od obale do obale na košarkaškim pučinama, mada je momče rođeno 1973. ozbiljnu karijeru počelo surfovanjem na peščanim dinama savezne države Kansas 1991. godine.

Svi se bore da budu big ‘’A’’, čak i bukvari azbuke i abecede,  jer to garantuje da si na vrhu, dok je Greg to uspeo i kao Big O, pošto je iznad svih na ‘’večnoj’’ listi blokera košarkaške sekcije univerziteta Kansas (258). O(h), my goodness!

Da se i poludeti može na vreme ,u college košarci je to u trećem mesecu u godini, sa svojim saigračima je dokazao plasmanom među četiri najuspešnija tima tokom’’Martovskog ludila’’, ali su Jayhawksi zaustavljeni u polufinalu Final foura 1993.

Naredne dve sezone je tugovao zbog poraza u velikoj utakmici, u tim trenucima od svih melodija najviše prija ona koju izvodi express lonac, da bi 1995. godine i završetka staža u NCAA (7,6 poena /6,1 skok) solidni centar saznao zašto se  u državi Utah vesele i  planine.

Uprkos tome što je od Jazzera iz Salt Lake Cityja bio udaljen 28 taktova, trube NBA drafta su, ipak, označile odlazak Grega Ostertaga u ‘’zemlju mormona’’.

U svojstvu rookija je ubacivao naizgled mizernih 3,6 poena i hvatao skromnu 3,1 odbijenu loptu u proseku, ali ne treba smetnuti s uma da se direktor sektora Utah Jazza  za isporuku ‘’paketa’’ u koševe protivnika zvao Karl Malone, tako da se ne treba čuditi što je novajliji namenjena uloga pripravnika u najudaljenijoj pošti.

Već u prvoj godini NBA staža je zaigrao u play offu i taj trend će, osim 2004,biti nastavljen  tokom osam sezona njegovog bitisanja u najjačoj planetarnoj ligi.

Ne baš ubedljiva izdanja  u doigravanju su bila dovoljna da sa svojim društvom 1996. prvo odsvira oproštajnu simfoniju Portlandu,  u drugoj rundi ražaluje Admirala Davida Robinsona i njegov San Antonio, dok je u finalu Zapadne konferencije zvuk Supersoničnih iz Seattla nadjačao  jazz svirku.

Na sreću po život, čovečanstvo, posebno po ljubitelje životinja, u početnoj sezoni nije bacao prve ‘’mačiće u vodu’’, već prve lopte u obruče rivala i to mu je, bez pomoći ‘’red bulla’’, dalo krila da u sledećoj udvostruči poenterski i skakački učinak (prosek 7,3 u obe kategorije).

U doigravanju je ton tima iz Salt Lake Cityja toliko pojačan da su pukle bubne opne celom Los Angelesu – Clippersima i njihovim navijačima, onda Lakersima, u polufinalu su prizemljene i houstonske Rakete (rekordnih 7,8 poena i 8 skokova Ostertaga), no, Bullsi predvođeni Jordanom  su u završnoj seriji proboli zvučnike i ‘’muzikanti’’ su spakovali svoje instrumente.

Nedovoljno dobre napadačke performanse , kako su stručnjaci govorili, demonstrirao je u sezoni 1997/98, kada je spustio košgeterski učinak na malo manje od pet  poena po meču u regularnom delu sezone, slično beše i u ‘’produžetku’’ takmičarske godine. Pa, ipak, Tag i Utah Jazz su ‘’tagovani’’ kao uspešni učesnici smotre na čijem kraju se najuspešniji venčavaju sa NBA istorijom bez prava na razvod.

Na Ostertagovu nesreću, Michael Jordan je nekoliko sekundi pre kraja odlučujuće, šeste, utakmice velikog finala njegovog saigrača Bryona Russella ‘’stavio na poster’’, loptu u koš, šampionski prsten na svoju ruku, tako da su trijumfi nad Houstonom, San Antoniom i Los Angeles Lakersima dobili status sličan bivšim ljubavima. Narodski rečeno, zaboravljeni su.

U nastavku karijere Big O i njegov klub su najčešće pretvarani u malo malo ‘’ž’’. Jer , imati više skokova nego postignutih poena , baš to mu se , osim u aprilu 2001. kad je u duelu s Phoenixom  ubacio 25,  dešavalo, isto je što i posedovati pilotsku kacigu a biti bez aviona i dozvole za letenje, pa su do kraja prve Ostertagove ere u dresu Jazza (1995 – 2004) samo još dva puta prošli prvo kolo play offa.

Uprkos svim nedostacima, Tag je Jazzu dao srce, a svojoj sestri  2002. godine bubreg, čime je, kao vrstan bloker na parketu, ubeležio ‘’rampu’’ protiv smrti voljene osobe. Prvi je igrač u NBA koji se nakon takve intervencije vratio na posao.

Kad su puleni Jerryja Sloana 2003/04. pobrkali note i na audiciji za učešće u doigravanju(regularnoj sezoni) zaličili na pijane goste koji sviračima otimaju instrumente, carstvo se gubitkom kontinuiteta u učešću u postsezoni srušilo, Ostertag se zadovoljio prelaskom u kraljevstvo – pojačao je redove Sacramento Kingsa.

U 56 nastupa upisao je 1,6 poena i tri skoka, ponovo se našao u odabranom društvu, ali su Kraljeve Supersonicksi probili poput zvučnog zida (4:1) i sve je otišlo dođavola. Osim Taga koji je otišao, tačnije rečeno vratio se, u redove Utah Jazza u najvećoj razmeni igrača u istoriji National basketball associationa (13, pet klubova).

Završetak takmičarske godine 2004/05. predstavljao je početak penzionerskih dana Grega Ostertaga.

U radnu knjižicu je upisao 700 odigranih utakmica kao jazzer, ‘’odsviranih’’ 4,9 poena i 5,7 skokova (u play offu 4,2/5,4), uz to je i četvrti bloker u istoriji kluba (1,8).

Čudan je taj bukvar NBA lige, samo u njemu ‘’O’’ može biti veliko i kad nije na početku (rečenice).

O(h), my goodness!!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*