Jedini Hrvat sa NCAA titulom

Dosta je naših Balkanaca prošlo kroz NCAA ligu. Od pionira Kreše Ćosića, kojemu je čak i dres umirovljen na Birmingmah Youngu, sve do današnjih Duje Dukana i Mislava Brzoje, ili Dušana Ristića koji je pre koju godinu rušio rekorde kada je u pitanju Arizona.

Ali jedan je momak ostao zapamćen i zapisan u anale. To je jedini Hrvat sa NCAA titulom, Davor Rimac. Otišao je vrlo rano u Ameriku i tamo je pohađao srednju školu u državi Arkansas. Bio je rangiran u Top  srednjoškolaca, a s njim u klasi su bili i buduće NBA zvezde , Penny Hardaway, Shaq, Latrell Sprewell, Allen Iverson…

Davor je sin ponajbolje košarkašice u istoriji Jugoslavije, Ružice Meglaj-Rimac, i bivšeg igrača Lokomotive, reprezentativca Jugoslavije, a kasnije i uspešnog trenera, Matana Rimca. Naravno, Davor je i brat proslavljenog hrvatskog košarkaša, Slavena Rimca.

Prihvatio je ponudu sveučilišta Arkansas jer mu je bilo najbliže domu i tamo ostvario nezapamćen uspeh. Na sveučilištu je više bio igrač zadatka, vrlo dobar obrambeni igrač poznat po svom odrazu. U toj sezoni 1993/94 Davor je počeo u 12(od 34 utakmice) i ostvario prosek od 4,85 poena. Glavni igrač je bio kasnija zvezda Kingsa Corllis Williamson koji je puno više dominirao na sveučilištu nego u NBA. U finalu te godine su pobedili Duke 76-72 i tako je Davor postao prvi (i zasad jedini) Hrvat sa NCAA titulom.

U finalu je njegov tim igrao protiv legendarnog Granta Hilla…

„Za Granta Hilla se odmah vidjelo da se radi o vanserijskom igraču, imao je odličan osjećaj za koš, nikada nije srljao. Mi smo ga dosta pritiskali, na početku utakmice ga je čuvao Ken Bailey, igrač koji nikada do te utakmice nije bio u petorci i sigurno mu je malo poremetio ritam. Hill nas nije mogao sam izdominirati, uvijek je morao napraviti nešto uz pomoć suigrača, solo akcije mu nisu prolazile. Zabio je on na kraju nekoliko bitnih koševa, ali na kraju je pobijedila naša timska košarka,“ prisetio se Rimac u razgovoru za portal Crošarka.

Igrao je i protiv drugih poznatih igrača…

„Igrao sam i protiv Pennya Hardawaya koji je igrao za Memphis State, igrali smo protiv Georgetwona za koji je igrao Allen Iverson, za LSU je igrao Shaquille O’Neal… impresivna imena. Iverson je bio čudo, ne dodiruje pod dok se kreće, kao da je na klizaljkama. U polufinalu drugog Final Four-a smo igrali protiv Jerrya Stackhousea i Rasheeda Wallacea (North Carolina), a u Alabami smo igrali protiv Roberta Horrya i Latrella Sprewella.“

Iduće godine su također igrali u finalu ali su pokleki od UCLA 89-78. Davor se više posvetio karijeri informatičara nego košarkaškoj, jer posle NCAA igrao je kratko u Hrvatskoj i Švicarskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*