Snajper među Grizlijima

commercialappeal.com

Pomalo neočekivano, Memphis je u svojim redovima skrivao ponajboljeg šutera lige – Desmonda Banea! Desmond je ove sezone totalno eksplodirao. Bio je treći najbolji strijelac ekipe, tik iza Dillona Brooksa, dok je sezonu završio kao drugi najbolji šuter lige po postotku za tri poena! Smjestio se odmah iza Lukea Kennarda, a Bane je pogađao 43,6% šuteva za tri poena.

Desmond je svoje djetinjstvo i srednju školu proveo u najkošarkaškijoj državu u Americi – Indiani. U mladosti je imao druge ljubavi – američki nogomet i bejzbol. Baš je bejzbol bio njegov prvi izbor sve do dolaska u srednju školu kada se konačno odlučio na košarku. Imao je vrlo dobre brojke u srednjoj, ali sve do 4. razreda nije imao niti jednu D-1 ponudu. Nije bio rangiran niti na jednom od najuglednijih portala. To nije pokolebalo Banea. Išao je na TCU sveučilište iz Texasa. Nagovijestio je da će biti dobar šuter redovno je gađao preko 40% iza linije tri poena. Oprobao se na draftu nakon treće godine, ali kako nije izabran i nije imao agenta mogao se vratiti na TCU.

Popravio je brojke, izabran je u prvu ekipu Big-12 divizije a te reference su mu omogućile i izbor na Nba draftu. Kao 30. pick prve runde birali su ga Celticsi, a Bane je postao prvi igrač TCU-a koji je izabran na draftu još od 1995. godine. Odmah je razmijenjen u Memphis za budući pick.

Sezona prilagodbe

Bane je u ligu stigao kao gotov igrač. Izuzetno čvrst i snažan sa strašnom rukom vrlo brzo se prilagodio na Nba košarku. Bio je slamka spasa za Memphis u njegovoj rookie sezoni. Memphis Grizzliesi su te sezone bili najgora šuterska ekipa Lige. U trenutku kada cijela Liga ide u tom šuterskom pravcu, momci iz Elvisovog grada imali su ogromnih problema sa šutom. Ponekada je to izgledalo baš grozno, njihovo mučenje da pogode barem nekoliko trojki po utakmici. Moramo priznati da se trener Jenkins ne može pohvaliti rosterom punim kvalitnih šutera, no po postotcima prednjačili rezerva Grayson Allen koji je prije Memphisa imao marginalnu rolu u Jazzu, te rookie Desmond Bane koji je bio otkriće sezone. Osim njih dvojice u rosteru Grizzliesa nisi mogao pronaći kvalitetnog šutera u kojega se trener Jenkins može pouzdati svaku večer.

Bane je tu sezonu završio 9.2 poena u prosjeku uz respektabilnih 43,2% za tri poena. Uspio se izboriti i za drugu rookie petorku – koju je dijelio sa Quicklyem, Isaiah Stewartom, Okorom i Patrickom Williamsom.

 

Šuterska elita

Bane je na koledžu zapravo shvatio koliko je dobar šuter, a svoju igru je pokušavao graditi po uzoru na Klaya Thompsona i Danny Greena. Na koledžu TU trener mu je bio Ryan Miller, brand velikog NBA šutera Mikea Millera. On i Bane su zajedničkim snagama sastavili šuterske treninge i kretnje po uzoru na Greena i Thompsona i tako je Bane postao jedan od najubojitijih šutera na koledžu. Kada su NBA ekipe počele “gledati” u smjeru Banea, Miller im je samo rekao da u najgorem slučaju dobijaju Danny Greena, a u najboljem Klaya Thompsona. Hrabra izjava, no pokazati će se da Ryan uopće nije nije bio tako daleko od istine…

Statistika mu definitivno ide u prilog:

  • U povijesti lige, ukupno je 156 puta jedan igrač ispucao minimalno 500 trojki u sezoni, Bane je bio 10. najprecizniji
  • Dosada je 210 igrača imalo u prosjeku barem tri pogođene trojke, a Baneov postotak od 43,5% je peti najbolji
  • Ukupno je 392 puta jedan igrač ispucao barem šest trojki po utakmici, samo ih je 12 bilo preciznije od Banea, s tim da je Dez najmlađi u tom društvu

Izuzev toga, šuterski repertoar Banea je raznolik. Nije mu strano šutirati iz spot-upa, pull-up ili iz driblinga. Stepback mu je jedan od najubojitijih u ligi, a sjajno se razumije s Adamsom koji mu radi odlične blokove. Sjajnu sezonu je okrunio odličnim nastupom u playoffu, posebno protiv Wolvesa. Bane je bio nerješiva enigma za Fincha, Edwardsa, Townsa i društvo iz Minnesote. U toj seriji bilježio je 23,5 poena uz gotovo nevjerovatnih 49,1% šuta za tri poena! Odličan je bio u utakmici broj četiri kada je ubacio 34 poena uz čak 8 pogođenih trojki. Protiv Warriorsa se probudio u posljednje dvije, koje su igrali bez Moranta. Ubacio im je 21, a zatim 25 poena.

Iskorak ka Allstaru

Memphis je protekle sezone pokazao da je ekipa sposobna za velike stvari. Prvi korak ka dodatnom iskoraku su napravili potpisivanjem Moranta. Pomalo je nevjerovatna mladost Memphisa. U osovini ekipe Morant-Jackson-Bane, najstariji je Bane sa 23 godine, dok su Morant i Jackson godinu dana mlađi. Najstariji igrač trenutno je Steven Adams sa 28 godina, a ekipu je nakon dugo vremena napustio još jedan 28-godišnji “veteran” Kyle Anderson. Naredna sezona bi mogla biti totalna breakout sezona za Memphis. Uvjet je naravno zdravlje.

Morant je propustio gotovo trećinu sezone, no srećom povreda protiv Warriorsa nije bila teže prirode i Morant potpuno spreman ulazi u novu sezonu. Jackson je pokazao svima da može biti zdrav, a kao takav je jedan od najboljih visokih igrača lige sa sjajnom kombinacijom izvrsne obrane i ubojitog šuta za tri poena. Bane će gotovo sigurno potpisati novi ugovor kada za to bude vrijeme, odnosno kada mu Memphis bude mogao ponuditi produženje rookie ugovora. Uz Moranta i Dillon Brooks je propustio dosta utakmica, odigrao ih je samo 32 u regularnoj sezoni. Naredne sezone najveći napredak se očekuje baš od Brooksa, no i Ziaire Williamsa – koji je prošle sezone pristigao iz Sixersa. Nevjerovatno atletično krilo je dalo naznake u protekloj sezoni da će Jenkins moći računati na njega.

Od Desmonda Bane se očekuje da nastavi terorizirati obruče u ovom ritmu. Uz Moranta ključan je igrač u vanjskoj liniji Memphisa, a još veći teret će mu pasti na leđu u odsustvu Jarena Jacksona Jr zbog povrede. Sljedeći iskorak koji je pred Baneom je Allstar nastup. Ako nastavi ovako šutirati ništa nije nemoguće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*