Trebali su biti naslednici Mailmana & Stocktona, no povrede i loša hemija odveli su ih drugim putem

screenshot

Najpoznatiji i najdugovečniji pick ‘n roll dvojac u istoriji NBA igre činili su Karl Mailman Malone i John Stocton. Obojica su sakupila po 19 sezona u NBA ligi, od čega samo Malone jednu sezonu, svoju poslednju, nije igrao za Utah Jazz, već je nastupao za Lakerse.

Osim što su bili zaštitno lice franšize i legende NBA, ima još jedna zanimljivost. Oni gotovo da nisu propuštali utakmice.

Karl Malone, legendarni centar Utah Jazza, u svojoj 19-godišnjoj karijeri samo dva puta nije odigrao sva 82 meča u regularnom delu. Jednom tokom lock outa (1998-199, kada je odigrao 49 od 50 utakmica), i u svojoj poslednjoj sezoni kada je kao 40-godišnjak nastupao za Lakerse. Njegov dugogodišnji saigrač, soulmate, John Stockton samo u dve sezone, od 19 koliko ih je odigrao, nije igrao sva 82 meča.

No, ovo nije priča o njima. Ovo je priča o dva momka u kojima su početkom 2000-tih prepoznali njihove naslednike. Koji su od 2005 – 2006 počeli zajedno nastupati za Jazz, jedan na poziciji playa, drugi na poziciji krilnog centra, nagovestivši u prvih nekoliko sezona izuzetan potencijal. Da, to su Carlos Boozer, snažni krini centar, koji je u Jazz stigao 2004-05 iz Cavsa, i tada izuzetni play Deron Williams koji je u Solt Lake City stigao godinu dana kasnije, kao treći pick na draftu.

Snažan kao ‘poštar’

Caros Boozer bio je prepoznatljiv po svojoj snazi, koju je odlično koristio za kontrolu skoka i poentiranje. u Svoje prve dve sezone u Cavsima već je pokazao raskošan talenat i umeće. Nakon što je sa Dukeom uzeo titulu u NCAA Boozer među Cavse stiže 2002 kao 35 pick na draftu, godinu dana pre Lebrona. Na isteku druge sezone svome tadašnjem timu priredio je neprijatno iznenađenje. Iako je obećao da će potpisati za Cleveland ukoliko mu omoguće da bude restricted free agent, on 2004 prihvata ponudu Utaha za 68 miliona za 6 godine, i postaje novi Jazzer. U Clevelandu postaje izdajnik, čak ga i njegov tadašnji manager napušta.

No, dolaskom u Utah ne prestaju njegovi problemi sa povredama, i u naredne dve sezone odigrao je tek 84 meče u regularnom delu, de bi tek u sezoni 2006-07 odigrao standardno 74 meča, uz 20.9 poena i rekordnih 11.7 skokova po meču. Novi Mailman je stigao, tako su govorili ljubitelji košarke u Solt Lake City, i sa velikim zadovoljstvom pratili njegovu saradnju sa novopridošlim playom Deronom Williamsom. Sa svoja 203 cm kao od šale je kupio lopte pod košem, a te 2007 prvi put je izabran na All Star.

U tom periodu dosta razgovara sa legendarnim Karlom Maloneom, koji mu nesebično pomaže savetima. Za razliku od Mailmana, Boozera i njegovu karijeru krojile su povrede. Na kraju i napušta tim, nakon sezone 2008-09, i odlazi u Bullse čime se ovaj obećavajući duet raspada.

Učinak Boozera u prve dve sezone u Cavsima i u svim sezonama u Jazzu, u regularnom delu:

I učinak u play offu za Utah:

Izvedbe Boozera i Williamsa tokom play offa 2007 i 2008 mnoge su podsećale na čuveni Jazz duet:

No, ako pogledamo statistike Malona i Boozera vidimo drastičnu razliku:

Prednost ispred Chrisa Paula

Derona Williamsa Utah je birao na draftu 2005. godine. Tada je, u svojoj treój godini studija, igrao NCAA finale sa North Carolinom. Iako jače građe, koju su mnogi kritikovali, Williams je pokazao izuzetnu pokretljivost i posebno snalaženje kod tranzicije. Toliko je impresionirao čelnike Utaha da su ga na draftu birali kao trećeg picka ispred Chrisa Paula (Wake Forest) i Raymonda Feltona (North Carolina).

Na osnovu onoga što je pokazivao u prvim sezonama, i hemijom koju je razvijao sa Boozerom, činilo se da čelnici Utaha nisu pogrešili.

“Motivisan je. Gladan je. Želi biti najbolji play na terenu,” govorio je Boozer.

U prvoj sezoni biran je u prvu rookie petorku sa učinkom od 10.8 poena i 4.5 asistencija (rookie godine je Chris Paul, i tu zaista i počinje njihovo veliko sportsko rivalstvo). No, u drugoj sezoni je prosto eksplodirao – sa 16.2 poena i 9.3 asistencije u regularnom delu, 19. poena i 8.6 asistencija u play offu vodi Utah do finala Zapadne konferencije gde ih izbacuju budući prvaci Spursi. Obećavajuće.

Igra Deron sjajno i u naredne četiri godine, a broje u Utahu su sjajne. Utah naredne tri sezone ulazi u play off, ali ne ponavlja uspeh igranja u finalu konferencije. Konačno, dolazi i ta 2010-11 sezona koja je prva bez Boozera, ali sa Kirilenkom, Millsapom, Haywardom, Favorsom… Prvi put se ne ulazi u play off, 39 pobeda i 43 poraza je katastrofalan rezultat, a na videlo izbira i sukon trenera Sloana i Derona Williamsa.

“Sloan je mnogo više uradio za ovaj tim od mene. Ako neko treba da ode to sam ja,” rekao je Williams pre nego što je 2011 trejdan u Netse. Tako se završila njegova epizoda u Utahu.

Iako je neke svoje rekorde karijere postigao nakon trejda 2011, ukljuujući i 57 poena koje je dao Charlottu 4 marta, 2012, u dresu Netsa, ili 35 poena Atlanti u play offu 27 aprila 2015, kao asistent je bio prepoznatljiv u Utahu. U dva navrata je imao po 21 uspešno dodavanje. Protiv Grizzliesa, 24 januara, 2007, i Minnesote 5 aprila:

No, sve to nije dovoljno da se njegova karijera i učinak poredi sa onom velikog Johna Stocktona:

Land of Basketball

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Najpoznatije 8-ice današnje NBA - Ostatak Sveta
  2. Prokletstvo igrača koji su napustili Utah Jazz! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*