‘Ja sam košarkaški Balotelli? Za njega je to kompliment!’

Youtube / screenshot

Ovaj naslov koji je osvanuo u Jutarnjem listu, daleke 2013. godine, najbolje opisuje karakter, lucidnost ali i nepredvidivost nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca – Damira Markote.

Rođen kao Omerhodžić

Damir Omerhodžić iliti Markota hrvatski je krilni centar, rođen u Bosni i Hercegovini, ali za vreme rata odlazi u Švedsku i tamo igra za njihovu u14 reprezentaciju. Otuda i nadimak ‘Šveđo’ sa kojim su ga dugo oslovljavali njegovi najbliži i saigrači.

Početkom 2000-ih promenio je prezime iz Omerhodžić u Markota. Omerhodžić je prezime od oca sa kojim više nema kontakta.

“Prezime sam promenio u majčino devojačko jer sam, kada se mama Vinka razvela s ocem, tako njoj hteo izraziti podršku”.

Sa 16 dolazi na probu u Cibonu,gde ga oni potpisuju i šalju na posudbu, prvo u Zabok, a posle u Šanac Karlovac. 2006. godine odlazi na draft gde zamalo završava kod Popovicha ali je trejdan u Buckse, gde se nije najbolje snašao. Jedna sezona i samo 1,7 poen u proseku.

U većini klubova je imao problema s disciplinom, pogotovo u svojoj možemo reći matičnoj Ciboni, gde je 2008. izbačen iz ekipe nakon što je odbio otići u St. Petersburg na pripreme. Prvo samo suspenzija a kasnije i otkaz iz Cibone.

Popularni Šveđo nikad nije ostvario svoj potencijal, bio je dobrog odraza i odličnog šuta ali nigde se nije snašao. Posle Cibone igrao je u Rusiji, Litvaniji, Španiji, Sloveniji, imao je kratku epizodu u Zagrebu, Brose Basketu, a nakon izleta u dva turska kluba (Istanbul i Uzak), prošle se sezone vratio u Hrvasku, ovoga puta u Cedevitu .

Kralj tetovaža

Ako je nešto preuzeo iz NBA, to su tetovaže kojima mu je prekriveno telo. Kako priča Markota, svaka od njih ima neko značenje. Prvu je stavio 2005, a tu je njegova cela familija. Na zglobovima ima mame Vinke, pa sestre Meri na kineskom, tu je supruga Anđela kojoj je posvetio celu levu ruku…  uz nezaobilazni portret:

“Ispod portreta je tekst, to je nešto naše… Zatim ide ručni sat na kojem je pola pet, vrijeme kad smo se vjenčali, a ispod je cvijet koji smo imali na vjenčanju”.

Tetovaža oko srca, detelina i slovo P, posvećena je sinu Patriku.

Desna ruka je rezervisana za simbol grada Zagreba, tu je švedski bog munje (to mu je bio nadimak dok je igrao tamo).

Kada je 2013. , na Euru bio motivator i pokretačka snaga hrvatske reprezentacije mnogi su ga uporedili sa Mario Ballotelijem, na šta je on kratko odgovorio:

“Citirat ću Balotellija kada su ga usporedili s Ibrahimovićem: ‘To je njemu kompliment’. Uvijek ću biti blesav. Izaći van i zafrkavati se, ali kuća se mora poštovati. I zato Repeša danas tolerira moju zafrkanciju jer zna da ću mu vratiti na terenu”.

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*