Košarka se zove – Nikola Jokić!

Screenshot

Denver je šampion, a Nikola Jokić je odigrao istorijski play off u kom je osvojio nagradu za MVP finala Zapada, MVP velikog finala, a pri tome je oborio toliko rekorda da ih je sve teško popisati.

Kada je play off u pitanju, Jokić je prvi košarkaš u istoriji koji je u doigravanju imao najviše poena, skokova i asistencija, a Joker je imao – 600 poena, 269 skokova i 190 asistencija.

Denver je završio prvi na Zapadu nakon regularnog dela sezone, a Nikola Jokić je svoj tim predvodio sa 24.5 poena, 11.8 skokova, 9.8 aistencija i 1.3 ukradenu loptu, uz 67.5 % šuta iz igre i 38.3 % šuta za tri poena. Odigrao je 69 utakmica. U glasanju za MVP regularnog dela završio je na drugom mesto, iza Joela Embiida.

U play offu je potpuno eksplodirao i pokazao najvišu klasu. U 19 mečeva davao je prosečno 30.1 poena, 13.3 skoka i 9.8 asistencija. Imao je 1.1 ukradenu loptu i 1 blokadu po meču. Šutirao je čak 46.6 % za tri poena.

No, Nikolina igra nije u brojkama, ona je magija. A najbolje je to objasnio jedan od najboljih košarkaša ikada, Lebron James:

(Skoro) svi rekordi Nikole Jokića u 2023 play offu

Nikola Jokić je praktično na svakoj utakmici Nuggetsa oborio ili postavio neki novi rekord NBA lige, naročito one vezane za play off u kom po mnogim parametrima niko nije igrao ovako u istoriji. Uz gore navedeni rekord, Nikola je u meču broj 3 protiv Heata postao prvi igrač u istoriji NBA finala koji je imao 30+ poena, 20+ skokoa  i 10+ asistencija.

Jokić je triple double kralj, iako se njegovim brojkama svako drugi bavi i hvali više od njega samog.

Nikola Jokić je nakon ovogodišnjeg play offa, na trećem mestu večne liste sa 16 triple doublova. Ispred su Lebron James sa 28 i Magic Johnson sa 30, ali njih dvojica imaju mnogo utakmica više.

Somborac je pri tome imao 10 triple doublova ove sezone u play offu, dok svi istali igrači u ligi imaju zajedno četiri.

Jokić je takođe postao i prvi igrač koji je u doigravanju imao vezane triple doublove sa preko 30 poena i sa 70 % šuta iz igre. Nijedan drugi igrač pre njega nije imao 4 triple doubla sa 30+ poena, 15+ skokova i 10+ asistencija u doigravanju koliko ih ima Nikola Jokić.

Nešto ranije, novinar koji prati Nuggetse i ima popularan Twitter nalog, Harrison Wind objavio je kako Jokić ima najbolji PER (Player efficiency rating) od svih igrača u istoji play offa, nakon odigranih 59 mečeva. Na drugom mestu je Michael Jordan.

Bilo je rekorda i na još nekim pojedinačnim mečevima…

Nikola je za samo devet minuta prve četvrtine meča protiv Lakersa postao prvi igrač u poslednjih 25 godina koji je u jednoj četvrtini imao 10 skokova, 5 asistencija i 2 blokade.

Na istoj utakmici, Joker je postao prvi košarkaš sa minimum 15 poena, 15 skokova i 5 asistencija za poluvreme, takođe u prethodnih 25 godina. Najimpresivniji rekord je oborio je na kraju te utakmice. Srbin iz Sombora je postao prvi igrač u tzv. shot-clock eri NBA lige (od 1955. i uvođenja vremena za napad) koji je na jednoj play off utakmici imao bar 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija uz šut iz igre od minimum 70%!

U regularnom delu protekle sezone, u meču sa Oklahomom, Jokić je prestigao Wilta Chemberlaina i postao najuspešniji centar u istoriji NBA lige kada je reč o triple double učinku. Sa 15 poena, 13 skokova i 13 asistencija, došao je do svog 79. triple double učinka:

 Rekordi za anale

Jokić ne spada u NBA igrače koji svesno „pumpaju“ statističke kolone, naprotiv. Između ostalog, i zbog te činjenice omiljeni je saigrač u Denver Nagetsima. Sa tim u vezi, njegovi dosadašnji rekordi u NBA ligi imaju jasnu težinu i značaj, jer su ostvareni isključivo u cilju što boljeg ekipnog učinka. Na kraju krajeva, šampionski prsten Nuggetsa – prvi u istoriji – govori u prilog toj tezi.

Ali, evo još nekih koji su već zapisani u NBA anale:

  • Jokić ima najveći ranking uticaja na igru, ikada, u jednoj NBA sezoni (32,85). Najveći plus-minus učinak u jednoj takmičarskoj godini (13,72).
  • Najbrže ostvareni triple double učinak na jednom meču, u njegovom je vlasništvu. Za samo 14 minuta i 33 sekunde Jokić je uspeo da ima dvocifren broj poena, asistencija i skokova.
  • Naravno, kao 41. pik druge runde NBA drafta 2014. Jokić je jedini košarkaš u istoriji NBA lige koji je bio tako nisko biran a da je dobio MVP nagradu najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone. A sada i NBA finala.
  • Takođe, jedini je košarkaš koji je u jednoj sezoni postigao najmanje 2.000 poena, uz 1.000 skokova i 500 asistencija.
  • Zahvaljujući tome što je verovanto najbolji dodavač u istoriji NBA lige sa pozicije pet, Jokiću se priprisuju još neki rekordi koji su usko povezani sa brojem asistencija i skokova.
  • S tim u vezi, Jokić je jedini košarkaš koji je u sezoni imao prosek od najmanje 25 poena, 13 skokova i sedam asistencija.
  • Kao apsolutni lider Denver Nuggetsa poslednjih sezona, može se možda reći praktično od dolaska u NBA ligu, Jokić je jedini košarkaš u istoriji NBA koji je u sezoni predvodio saigrače u pet statističkih kolona (poeni, skokovi, asistencije, blokade, ukradene lopte). Bilo je to u sezoni 2019/20.
  • Od spajanja NBA i ABA lige 1976. godine, Jokić je treći igrač koji je na jednoj NBA utakmici imao učinak od 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija.
  • Logično, jedini je igrač od osnivanja NBA lige koji zaslužio dve uzastopne nagrade MVP regularnog dela sezone, a da je biran u drugoj rundi drafta.
  • Vredno je napisati i da je na jednom meču sa Portlandom, koji se završio posle tri produžetka, na parketu proveo čak 65 minuta što je jedna od najvećih minutaža ikada u NBA ligi.
  • Luka Dončić sa 51 poenom i Nikola Jokić sa 50 datih na jednoj utakmici, jedini su košarkaši sa prostora bivše Jugoslavije koji su dali 50 i više poena na jednoj utakmici.
  • U impozantnom nizu unikatnih dostignuća nije zgoreg napomenuti i da je Jokić jedini igrač u poslednjih 25 godina koji je u poslednjoj četvrtini i produžetku dao više od 30 poena šutirajući iz igre 90 odsto.
  • Takođe, jedini je košarkaš u istoriji NBA lige pored Chemberlaina, koji je imao 40+ poena, kao i više od 10 skokova i asistencija, a preko tri ukradene lopte i blokade od 1973. godine.
  • Zajendo sa Lebronom, igrač je koji je na jednom utakmici imao više od 40 poena i četiri blokade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*