Atlanta Hawks 2022 – 2023: Korak napred, nazad dva

Kevin C. Cox/Getty Images

Još jedna razočaravajuća sezona je iz Hawksa. Uz igračku nestabilnost, rezultatske klackalice, turbulencije na klupi iz smenu trenera i promenu filozofije igre usred sezone, u Atlanti na kraju i mogu biti zadovoljni što su stigli do play offa. No, ambiciozan klub koji je prošlog leta doveo pojačanje Trae Youngu i vidu Dejounte Murraya, sa Collinsom, Capelom, Hunterom, i našim Bogdanom, imala je mnogo veća očekivanja.

Prolaza u play off sa polovičnim učinkom i ispadanje u prvom krugu daleko su od ambicija koje je klub zacrtao na početku sezone. Boston Celstics pobedili su Atlanta Hawkse u šest utakmica prve runde play-offa, čime su ih sa 4:2 u seriji izbacili i prošli u drugi krug. Brown i Tatum bili su kobni za Hawkse, gde je Young i pored 30 poena promašio čak 12 od poslednjih 13 šuteva, čime je zapečatio sudbinu svog tima za ovu sezonu.


Pregled prethodnih sezona:


Koliko je komplikovana situacija u Atlanti, pored svih kadrovskih promena krajem prošle i početkom ove godine uz glasine o reviziji postojećeg sastava, pokazala je i izjava DeJoute Murraya koji je priznao da je za njega tranzicija iz San Antonija postala prilično izazovna.

Ovde se dešava mnogo toga što nema veze sa košarkom“, rekao je Murray još u januaru, mesec dana pre nego što će Nate McMillan napustiti stručni štab Hawksa. „Ne mogu da kažem da me je dočekalo ono što sam očekivao, ali se ovde mnogo toga dešava što se nije dešavalo u San Antoniu. Ja se trudim da budem lider i da radim naporno, ali na kraju dana, svi to vidimo. Ne možete da se sakrijete, ne možete da pobegnete od toga.

Loša atmosfera u Atlanti počela je da se nazire još na početku sezone, nakon nezadovoljavajućeg starta, kada je tim održao nekoliko sastanaka kako bi pokušao da reši određene konflikte unutar ekipe. Pre svih, konflikt između Younga i McMillana o kojem se pisalo u decembru, a zbog kojeg je 24-godišnji plejmejker odlučio da ne učestvuje u pobedi svog tima nad Denverom. McMillan je novinarima rekao da Young nije igrao zbog „nesporazuma u komunikaciji“.

Nekoliko sedmica kasnije počeli su da se pojavljuju navodi kako bi Young mogao da zatraži trejd ukoliko Hawksi ne postignu značajniji uspeh u doigravanju. Međutim, novi upravni odbor je reagovao u februaru i otpustio svog trenera.

Smene trenera

Atlanta Hawks otpustila je trenera Natea McMillana, a na njegovo mesto kao privremeno rešenje prvo je postavila Joea Pruntyja, da bi potom dovela Quina Snydera. McMillan je bio glavni trener Hawksa od 1. marta 2021. godine te je u toj sezoni odveo ekipu do finala Istočne konferencije.Prošle sezone je nakon omera 43-39 u ligaškom delu sezone Atlanta ušla u doigravanje tek kroz “play-in”, da bi u prvom krugu ispala od Miami Heata, a u tekućoj sezoni je smenjen kod učinka od 29 pobeda i 30 poraza.  Prunty je vodio tim na dva meča, i imao je dve pobede, da bi Snyder u 21 meč regularnog dela imao negativan učinak od 10 pobeda i 11 poraza, kao i play offu – 2 pobede i 4 poraza protiv Bostona.

Snyder, koji je od 2014. do 2022. uspešno vodio Utah Jazz, ipak ostaje dugoročno rešenje na klupi Hawksa. Pre nego što je došao u Salt Lake City Snyder je bio pomoćni trener Mikea Budenholzera u Hawksima od 2013. do 2014. “Od našeg prvog razgovora bilo je očito da Quin ima profil koji tražimo od našeg budućeg trenera”, izjavio je glavni direktor Landry Fields. ESPN je otkrio da su se dvije strane obvezale na petogodišnju suradnju.


Hawks UČINAK IGRAČA 2022-23

Najstariji igrači: 33 – Justin Holiday; 30 – Bogdan Bogdanović

Najmlađi igrači: 19 – AJ Griffin; 21 – Donovan Williams, Jalen Johnson

Najviše nastupa: 80 – Onyeka Okongwu; 74 – Dejounte Murray; 73 – Trae Young

Najviše minuta po meču: 36.4 – Dejounte Murray; 34.8 – Trae Young; 31.7 – DeAndre Hunter

Strelci: 26.2 – Trae Young; 20.5 – Dejounte Murray; 15.4 – DeAndre Hunter

Asistencije: 10.2 – Trae Young; 6.1 – Dejounte Murray

Skokovi: 11.0 – Clint Capela; 7.2 – Onyeka Okongwu; 6.5 – John Collins

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 65.3% – Clint Capela; 63.8% – Onyeka Okongwu


Trae i Murray – prilagođavanje koje traje

Trae Young bio je neprikosnoveni lider nekih novih Hawksa. Prošlog leta tim mu je doveo veliku pomoć, Dejounte Murraya iz Spursa. No, kako je to uticalo na Younga? Očekivalo se da će dolazak Murraya rasteretiti Younga, no postavljalo se i pitanje kako će se uklopiti dva igrača kojima je potreban posed lopte i naviknuti su da igraju tako.

Sezona je pokazala da je Murray pomogao da se skine teret sa Younga. Iako su njegovi proseci bili niži u odnosu na prošlu sezonu sa Spursima, Murray je imao jednu od svojih najboljih ofanzivnih sezona ove godine. Bek je ove sezone šutirao 51% za dva, što je bio najbolji procenat u njegovoj karijeri. Murray je također mnogo više pokušavao za tri poena, imajući 5.2 pokušaja u proseku.

Youngova upotreba šuteva se smanjila (sa 33% na 31%), kao i njegov prosek poena (28.4 na 26.2 poena po utakmici), ali uprkos tome Young je imao samo 1.3 manje pokušaja iz igre po utakmici (19 pokušaja iz igre ukupno) u poređenju sa periodom pre dolaska Dejountea. Prosek poena po meču delimično je rezultat pada njegovog procenta u šutu za tri poena – pogađao je manje za trojki u proseku po meču (2.1, u poređenju sa 3.1 prošle seone), ujedno je i pokušavao manje i procenat mu je bio na kraju manji – 33.5 % u odnosu na 38.2 %.

Za razliku od Younga koji je igrao poprilično slično, Murray se značajno prilagodio timu i svojim saigračima. McMillan ih je u početku dosta rotirao i nije ih držao zajedno na parketu – Youngove su bile prve i treće, a Murrayove druge i četvrte četvrtine. No, bivši trener je odustao od ovakve rotacije.  Ipak, postojao je solidan balans između Younga i Murraya kada je to bilo važno u četvrtoj četvrtini: obojica su bili podjednako sposobni da pogađaju značajne šuteve i pobeđuju, ali su takođe bili sposobni da odvedu svoj tim u ambis nerezonskim i nesigurnim ispucavanjima.

Young je znao biti hot i pogađati clutcheve (recimo Boston u 5. utakmici serije za pobedu svog tima), ali je zato znao i da promašuje u serijama (12 promašaja iz 13 pokušaja u najvažnijim momentima ključne utakmice sa Celtima).

Igračima definitivno treba jedan period za prilagođavanje i uigravanje, i možda već u idućoj sezoni kliknu. Ukoliko ostanu na okupu.

Bogdanov rekord

Bogdan Bogdanović je od svog ulaska u NBA ligu postao prepoznatljiv po svojim šuterskim sposobnostima, a njegov doprinos u Atlanta Hawksima je u protekloj sezoni bio još vidljiviji.

Naime, srpski bek koji je završio sa 14 poena u proseku, uz 3.1 skok i 2.8 asistencija, uz 40.6 % šuta za tri, je u jednoj kategoriji bio najbolji u kompletnoj NBA ligi.Prema pisanju specijalizovanog košarkaškog sajta “NBA University”, Bogdan je u protekloj sezoni bio lider u šutevima “preko ruke”. Procenat šuteva srpskog beka u tim situacijama bio je 64.7 posto, što je za samo 0.1 procenata više od drugoplasiranog McDermotta.

Još jedan sjajn učinak vredan je pomena. U pobedi nad Bullsima, čime su osigurali bolju poziciju u odnosu na Bullse, u trci za play off, Bogdan je bio najefikasniji sa 26 poena, uz 5 asistencija, 4 skoka, i 5 postignutih trojki:

Ovo je inače šesta njegova sezona u NBA ligi, a do sada je odigrao ukupno 355 utakmica uz prosečno 14,3 poena po meču, 3,4 skoka i 3,3 asistencije.

Šta dalje?

Hawksi su aktivni bili već na početku pauze. Odradili su vrlo značajan trade, razjenili su Johna Collinsa za Rudyja Gaya i pick 2.runde. Iako se to čini malo na prvu loptu, time su se konačno oprostili od igrača kojeg su očito hteli trejdati već nekoliko sezona. A dobar posao koji su uradili sastoji se u tome da su oslobodili 20-ak miliona u capu, došli ispod luxury capa. A kada se malo bolje razmotri ovaj trade, odradili su jako dobar poaso.

Tu su Young, Murray (koji je produžio ugovor, na četiri godine za 120 miliona), Bogdan, Capela, Sadiq Bay, Hunter. Na poziciji beka na draftu brali su Kobeja Bufkina. Tako da imaju poprilično posloženu ekipu. Pitanje je – ko će igrati na poziciji četiri, jer i Hunter i AJ Griffin su više trojke, kao i Saddiq Bey, ali s obzirom da imaju 2 prava centra u Capeli i Okongwuu možda im stretching koji oni omogućavaju više odgovara.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*